درمان هاي تهاجمي و يا جراحي پروستات
درمان هاي تهاجمي و يا جراحي از اقدامات اساسي درماني محسوب مي شوند که در اکثر مراکز درماني کشورمان استفاده مي شوند. يکي از روش هاي قديمي و متداول درمان، جراحي باز است. که با برش در ناحيه زير ناف يا از طريق مثانه و يا از راه مستقيم بر روي کپسول پروستات، قسمت بزرگ شده پروستات خارج مي شود.
اين عمل نيازمند بستري طولاني مدت حدود 3 تا 5 روز دارد. نياز به شستشوي مرتب مثانه پس از جراحي در بيمارستان که اغلب با درد همراه است و مي تواند نياز به استفاده از خون تزريقي را نيز به همراه داشته باشد از پيامدهاي اين روش درماني است. هنوز استاندارد جراحي پروستات در دنيا، روش تراش پروستات به صورت ورود با دستگاه از راه مجراي ادراري بوده که اصطلاحا به آن(TURP) گفته مي شود. در اين روش جراحان از طريق مجراي ادراري وارد شده و آن قسمت از پروستات را که در داخل کپسول قرار داده و موجب بسته شدن مجراي ادراري شده را به صورت لايه لايه با استفاده از کوتر برقي خارج کرده و مسير را باز مي کنند.
در روش مذکور نيز ممکن است خونريزي ادراري وجود داشته باشد و البته کمتر از عمل جراحي باز است و مدت بستري در بيمارستان نيز به 2 تا 3 روز کاهش پيدا مي کند اما نياز به شستشوي مثانه که همراه با درد، سوزش ادراري و نياز به سونداژ، چند روز پس از جراحي وجود دارد.
روش استفاده از ليزر از روش هاي جديد کم تهاجمي بوده که شباهت هاي فراواني به روش بسته يا در اصطلاح تراش دارداين تکنيک با ليزر ديود، در بيمارستان انجام مي شود.
در اين روش جراح به وسيله دوربين آندوسکوپ ويژه اي که در اختيار دارد از مجراي ادراري وارد شده و با ليزر مخصوص موسوم به ليزر ديود، پروستات را تراش داده يا به اصطلاح تبخير مي کند. اين نوع ليزر بهترين نوع و کم عارضه ترين روش در ميان ابزارهاي ليزري محسوب مي شود که نتايج بهبودي آن براي بيماران نيز بهتر مشهود است.
در اين اقدام درماني پروب مخصوص ليزر در محل پروستات قرار گرفته و جراح با تاباندن باريکه هاي ليزري موجب تبخير بافت پروستات بزرگ شده مي شود.
در روش ليزري بيش از هر اقدام درماني بايد به وسيله آزمايشات مختلف از جمله PSA اطمينان حاصل شود که پروستات دچار سرطان نيست و اين بزرگي، خوش خيم است. در 25 درصد موارد سرطان در ناحيه مياني پروستات ايجاد مي شود که در اصل منطقه هدف در روش هاي باز، بسته، تهاجمي و کم تهاجمي به شمار مي رود و اگر از غير سرطاني بودن آن بي اطمينان باشيم به طور حتم اشعه ليزر امکان آزمايشات پاتولوژيکي را از متخصصان مي گيرد.
از مزاياي خوب بهره گيري از ليزر در پروستات اين است که بيمار تنها نياز به انجام آزمايش) PSA تست تشخيصي سرطان پروستات) قبل از درمان دارد، زمان عمل تقريبا کمتر از مدت زمان عمل جراحي تراش پروستات بوده و بدون خونريزي و بدون نياز به شستشوي مجاري ادراري، بيمار آسودگي خاطر داشته و بدون عفونت ادراري و تحمل سونداژ طولاني پس از مدت کوتاهي بستري (حدود يک روز) قابل ترخيص است.
منبع: مردم سالاری