[sbu_post_image]
درمان گیاهی بیماری پروستات
داروي گياهي و بزرگي خوش خيم پروستات
سابقه درمان بيماري ها با گياهان دارويي به قدمت تاريخ زيست انسان بر روي کره زمين است وانسان به کمک گياهان دارويي خود را درمان کرده و مي کند. انسان تنها با داروهاي شيميايي درمان نمي شود بلکه همه عوامل طبيعي نقش درمان را دارند و دارو نهايتا نقش پيشگيري را در برابر بيماري ها ايفا مي کند. وجود گياهان در طبيعت يکي از نعمتهاي بزرگ الهي محسوب مي شود اين بيماري بر اثر تغييرات هورموني حاصله نظير کم شدن مقدار آندرسترون و يا افزايش مقادير سرمي استروژن، استراديول و آندروژن بوجود مي آيد.
داروهاي گياهي در درمان بزرگي خوش خيم پروستات
نقش درماني داروهاي گياهي ازقبيل گزنه، تخم كدو،گندم ،سياه دانه وميوه آلو از مدتها پيش دردرمان بزرگي خوش خيم پروستات به اثبات رسيده است امروزه نيز قرص و كپسولهاي تهيه شده از اين داروهاي گياهي در كشورهاي پيشرفته براي درمان علت بزرگ شدن پروستات كاربرد دارد.
در ايران نيز يكي از داروهاي درماني بيماري مذكور با نام پروستاتان از گياهان تهيه شده است ، علاوه برگياهان ياد شده، نقش درماني برخي گياهان مانند دسته اي از نخلها در آمريكايجنوبي، گل زرد آفريقايي در آفريقا و نيز گياهاني از نژاد كاج و صنوبر در درمان پروستات به اثبات رسيده است.
اينكه امروزه دو دسته از داروهاي مهمشيميايي كه درمان بيماري بزرگيخوشخيم پروستات بهكارميروند شامل داروهاي ضد تسترون و داروهاي مهاركننده سمپاتيك هستند ،اين درحاليست كه گياهان نه تنها اين دو خاصيت (ضد تسترون و مهاركننده سمپاتيك) را دارا هستند بلكه خاصيت ضد التهابي و ضد هورمون رشد داشته و داراي استروژن و پروستاگلندين(كه داراي خاصيت ضد التهاب بوده و نقش اساسي در سنتز را برعهده دارد) را دارا هستند.
البته افراد نبايد از مصرف داورهاي شيميايي خودداري كرده و تنها به مصرف داروهاي گياهي روي آورند چراكه مقدار موثر موجود در فرآورده هاي گياهي براي قضاوت باليني نتيجه درمان به طور علمي قابل اثبات نيست.
شركتها و كارخانه هاي توليد داروهاي گياهي تابع قوانين كنترل دارويي آن كشور نيستند و نيز فروشگاهها منعي براي فروش اينگونه داروها ندارند، اما اين مسئله نبايد موجب عدمكنترل داروهاي گياهي توسط مسئولينشود و تحقيق درخصوص اين داروها همواره ضروري و لازم است.
در پايان مطالعات دقيق با گروه شاهد را در زمينه تاثير داروهاي گياهي در درمان بزرگي خوشخيم پروستات ضروري دانسته و افرادي كه بيماري آنها به مرحله جراحي رسيده است بايد تحت عمل پروستات قرار گيرند و بدانند كه مصرف داروهاي گياهي وحتي شيميايي در درمان پروستات آنها موثر نخواهد بود.
لازم بهذكراست؛ بزرگيخوشخيمپروستات منجربه اشكال در تخليه ادرار و احتباسادرار و درنهايت عفونت ادراري و نارسايي كليه ميشود.
در كنار مصرف مواد غذايي مناسب براي پيشگيري از ابتلاء، چنانچه بيماري حاد شود، ميتوان از گياهان دارويي مفيد براي درمان پروستات (به ويژه تورم) بهره جست. از جمله اين گياهان دارويي ميتوان به نخل ارهاي ايراني، گزنه، كدوي پوست كاغذي، كتان روغني، شيرين بيان، قارچ گانودرما، جينسينگ آسيايي، تويا، سويا، ادريسي، دماسب، ذرت، شبدر قرمز، چاي سبز، انگور خرس، مِلون تلخ(خربزه وحشي)، بارهنگ(اسفرزه) آبي و خربزه درختي اشاره كرد كه اينك به توضيح آنها ميپردازيم:
1ـ گزنه (انجره):
گياهي گرم و خشك كه عمدتاً از پيكر رويشي آن(ساقه، برگ و ريشه) براي درمان استفاده ميشود. به منظور درمان تورم و التهاب پروستات ميتوان روزي سه نوبت در هر نوبت يك قاشق مرباخوري از پيكر رويشي خشك و خرد شده گزنه را در يك فنجان آب جوش دم كرده، پس از 15 دقيقه ميل نمود. همچنين دم كرده ريشه گزنه نيز در درمان ورم پروستات بسيار مفيد است.
2ـ دانههاي كدوي طبي (كدوي بذر برهنه):
اين گياه، بومي ايران نبوده و در طي ساليان گذشته توسط دكتر رضا اميدبيگي وارد كشور گرديده كه در همين جا ميبايست از زحمات و خدمات ارزنده ايشان در جهت احياء طب سنتي با استفاده از گياهان دارويي اصلاح شده و كمك به حفظ عرصههاي طبيعي كشور تشكر و قدرداني نمود. قسمت مورد استفاده اين گياه در درمان تورم پروستات و سوزش مجاري ادراري، دانههاي بدون پوست ميباشند كه به صورت خام و يا فرآوري شده (روغن حاصل از دانهها) مورد استفاده قرار ميگيرند. افراد دچار چنين اختلالاتي ميتوانند روزي سه نوبت در هر نوبت بين 10 تا 15 عدد از دانهها و يا در صورت دراختيار داشتن روغن آن، روزي سه نوبت در هر نوبت 15 تا 20 قطره از روغن را ميل نمايند.
3ـ نخل ارهاي ايراني:
اين گياه نوعي نخل زينتي است كه عموماً در شرايط آب و هوايي گرم رشد مييابد. قسمت مورد استفاده اين گياه ميوههاي رسيده سياه مايل به آبي است كه پس از خشك شدن استفاده ميشود. اين ميوه معمولاً به صورتهاي ذيل استفاده ميشود:
ميوه خام خشك، چاي، پودر ميوه خشك شده، قرص ميوه خشك شده و تنتورهاي مايع.
4ـ چاي سبز:
اين گياه به لحاظ دارا بودن ماده كوئرسيتين كه يك آنتي اكسيدان بسيار قوي ميباشد، در درمان تورم پروستات مفيد است. همچنين به دليل خاصيت ضد باكتريايي اين ماده، از چاي سبز در درمان التهاب پروستات نيز استفاده فراواني ميشود. جهت مصرف ميتوان روزانه سه نوبت، هر نوبت يك قاشق مرباخوري از چاي سبز را در يك ليوان آب جوش دم كرده، پس از 15 دقيقه ميل نمود.
5ـ كتان روغن:
قسمت مورد استفاده اين گياه، دانههاي آسياب شده آن و يا روغن استخراج شده از دانهها ميباشد. لازم به ذكر است دانههاي كتان داراي طبيعت گرم و تر ميباشند. جهت مصرف ميتوان روزانه سه نوبت هر نوبت يك قاشق مرباخوري از پودر كتان و يا يك قاشق چايخوري روغن دانهها را مصرف نمود.
6ـ شبدر قرمز:
داراي طبيعتي گرم و تر بوده و اندام مصرفي آن گلها ميباشند. مصرف سه نوبت در روز از دم كرده يك قاشق مرباخوري از گلهاي خشك شده آن و ميل نمودن آن پس از 15 دقيقه ميتواند براي درمان تورم پروستات مفيد باشد.
7ـ دم اسب:
گياهي است كه در نواحي معتدل و مرطوب جهان يافت ميگردد. طبيعت اين گياه سرد و خشك است و اندام مصرفي آن پيكر رويشي گياه ميباشد. به لحاظ وجود ماده سيليكا دراين گياه، مصرف آن ميتواند التهابهاي پروستات و مشكلات ادراري را به حداقل برساند. مصرف روزانه دو گرم از پودر گياه خشك شده دم اسب براي درمان التهاب پروستات توصيه شده است. مصرف بيشتر آن عوارضي نظير افزايش فشارخون را به دنبال خواهد داشت.
8- شيرين بيان:
گياهي است با طبيعت گرم و خشك كه ريشه و ريزومها، اندام دارويي آن محسوب ميشوند. اگر چه كاربرد اصلي اين گياه، درمان اختلالات مربوط به سيستم گوارش نظير زخم معده، زخم روده، زخم اثني عشر و ورم معده و روده ميباشد، اما در درمان تورم پروستات نيز مفيد است. مصرف روزانه سه نوبت دم كرده پودر ريشه شيرين بيان، هر نوبت يك قاشق چايخوري در يك ليوان آب جوش و پس از 15 دقيقه ميل نمودن، جهت درمان بسيار مؤثر ميباشد. درصورت موجود نبودن پودر ميتوان از جوشانده ريشههاي خرد شده استفاده نمود.