[sbu_post_image]
– اگر نوع سنگ کلیه کلسیمی یا فسفری باشد، از مصرف فرآورده های لبنی، شکلات و نارگیل خودداری کنید.
– اگر نوع سنگ کلیه فسفاته باشد، رژیم غذایی حاوی اسیدها به اسیدی نگه داشتن مختصر ادرار کمک میکند.
– اگر نوع سنگ کلیه، اسیداوریکی یا سیستینی باشد، رژیم غذایی حاوی مواد قلیایی به قلیایی نگه داشتن مختصر ادرار کمک میکند.
– در مورد همه انواع سنگهای کلیه، نوشیدن روزانه حداقل هشت لیوان مایعات (و بیشتر از همه آب خالص) ضروری است.
– رژیم غذایی کم چربی و پر فیبر نیز توصیه میگردد.
علل سنگ کلیه
کم تحرکی و سنگ کلیه
یکی از عوامل زمینه ساز بروز سنگ کلیه کم تحرکی است. کم تحرکی که مثلاً در هنگام بیماری یا ناتوانی رخ میدهد، میتواند سبب برداشت کلسیم بیشتری از استخوان شده، لذا غلظت کلسیم در ادرار افزایش مییابد.
پرکاری تیروئید و سنگ کلیه
پرکاری تیروئید اولیه، سبب افزایش دفع کلسیم میشود. حدود دوسوم افرادی که بیماری غدد درونریز دارند، مبتلا به سنگ کلیه میشوند. در عین حال این اختلال تنها پنج درصد موارد سنگهای کلسیمی را در بر میگیرد.
اسیدوز توبولی کلیه و سنگ کلیه
اسیدوز توبولی کلیه یکی دیگر از عوامل زمینه ساز در بروز سنگ کلیه است. در اثر نقص در تولید آمونیاک به وسیلهی کلیه، افزایش دفع کلسیم (توسط کلیه) ایجاد میشود.
نمک و سنگ کلیه
براساس مطالعات، مصرف زیاد نمک سبب افزایش دفع کلسیم در ادرار میشود.
کلسیم ادرار و سنگ کلیه
برخی افراد حتی با مصرف رژیم غذایی کم کلسیم، به دلایل ناشناخته روزانه تا پانصد میلیگرم کلسیم دفع میکنند.
اگزالات ادرار و سنگ کلیه
حدود نیمی از سنگهای کلسیمی به این ترکیب متصل میشوند. اگزالات به طور طبیعی تنها در چند مادهی غذایی وجود دارد و دسترسی بدن به اگزالات به میزان جذب و دفع آن بستگی دارد، که در همهی افراد این نسبت یکسان نیست.
پروتئین حیوانی و سنگ کلیه
رژیم غذایی پر پروتئین همراه با افزایش دفع کلسیم، اگزالات و اورات است. در واقع مصرف زیاد پروتئین حیوانی با بار اسیدی آن (یك میلی اکی والان هیدروژن در هر گرم پروتئین) سبب افزایش دفع کلسیم میشود؛ لذا برخی محققان، رژیمهای غذایی گیاهی را به افراد مستعد ابتلا به سنگهای کلیه توصیه میکنند.
فیبر غذایی و سنگ کلیه
افزایش فیبر غذایی، سبب کاهش عوامل خطر تشکیل سنگ به خصوص سنگهای کلسیمی میشود.
منبع : تبیان