[sbu_post_image]
پيشگيری از سرطان بيضه
هيچ يک از عوامل خطر سرطان بيضه قابل پيشگيری نيستند، چون از بدو تولد وجود دارند؛ ولی از طرفی بسياری از افراد مبتلا به سرطان بيضه هيچ عامل خطری ندارند به همين دليل راهی برای جلوگيری از ابتلا به اين سرطان وجود ندارد. فقط اکيدا توصيه می شود که نهان بيضگی پسربچه ها در همان اوان کودکی درمان گردد و فردی نيز که سابقه خانوادگی سرطان بيضه دارد مرتبا بيضه های خود را معاينه و در صورت لمس توده سريعا به پزشک مراجعه نمايد.
علائم سرطان بيضه
بسياری از سرطان های بيضه در مراحل اوليه شناخته می شوند. اکثر موارد اولين علامت لمس يک توده در بيضه است، ولی بعضی از سرطان های بيضه تا مراحل بسيار پيشرفته نيز هيچ علامتی و نشانه ای ندارند. گاهی سرطان بيضه در طی چکاپ ساليانه و يا در طی بررسی های مربوط به ناباروری يافت می شود. افرادی که مراقب سلامتی خود هستند و مرتبا برای چکاپ دوره ای مراجعه می کنند، بهتر است از پزشک خود بخواهند معاينه صحيح بيضه به خود فرد آموزش داده شود.
لمس توده، تورم و درد نشانه های اصلی هستند. از هر ۱۰مورد سرطان در ۹ مورد توده ای در بيضه لمس می شود. اين توده معمولا بدون درد است و فقط ناراحتی خفيفی ايجاد می کند. گاهی ممکن است بيضه فرد بزرگ و يا متورم و يا سنگينی و دردی در ناحيه ژنيتال و يا اسکروتوم احساس گردد. علائم ديگری که کمتر شايعند عبارتند از: رشد و تورم دردناک پستان ها، کاهش ميل جنسی، رشد موهای صورت و بدن در پسران جوان (قبل از سن بلوغ). علل شايع اين علائم آسيب و يا عفونت بيضه است و تنها بعد از رد شدن علل فوق احتمال وجود سرطان مطرح می گردد.
تشخیص سرطان بیضه
وقتی به پزشک مراجعه می کنيد شرح حال کاملی از شما گرفته می شود و به طور کامل معاينه می شويد. پزشک بيضه ها رااز نظر وجود تورم، درد ،توده و يا بزرگ شدن غدد لنفاوی بررسی می نمايد. در صورت لمس توده و شک به سرطان، سونوگرافی بيضه درخواست می گردد. سونوگرافی به پزشک کمک می کند که اطلاعاتی در مورد جامد بودن توده و يا محتوی مايع بودن آن کسب نمايد. سونوگرافی هيچ درد و ناراحتی ايجاد نمی کند؛ شما روی تخت دراز می کشيد، ناحيه اسکروتوم و بيضه برهنه می شود و قدری ژل روی بيضه ماليده می شود و پروب دستگاه روی بيضه قرار می گيرد. علاوه برآن آزمايشات خون هم درخواست می گردد. وجود مارکرهای سرطانی (LDH ,βHCG αFP) به تشخيص بيماری و يا تشخيص موارد عود کمک می کند.
در بعضی از سرطان ها، با جراحی بيضه درگير به طور کامل برداشته می شود و برای بررسی به آزمايشگاه پاتولوژی فرستاده می شودتا نوع دقيق سرطان با جزئيات تعيين گردد. بندرت در بعضی از سرطان ها ابتدا از بيضه نمونه گرفته می شود و در صورت نياز عمل جراحی انجام می شود.
عکس قفسه سينه و سی تی اسکن برای بررسی متاستاز و يا گسترش تومور به ساير نقاط بدن استفاده می شود. در صورت شک به درگير شدن ستون مهره ها و يا مغز و يا برای تعيين مرحله بيماری، ام.آر.آی درخواست می گردد. گاهی برای بررسی وجود متاستاز به غدد لنفاوی و يا وجود تومور فعال در اسکار (جای باقيمانده) تومور قبلی از نوعی اسکن به نام اسکن PET استفاده می گردد.
تشخيص مرحله سرطان بیضه
با استفاده از اين روش های تشخيصی مرحله سرطان تعيين می گردد. تعيين مرحله سرطان برای انتخاب نوع درمان و تعيين امکان متاستاز و يا بررسی امکان بهبودی کامل بسيار لازم است.
در مرحله 0 : سرطان فقط در همان محل است و هيچ گسترشی ندارد حتی به بافتهای عمقی تر.
در مرحله۱: غدد لنفاوی ناحيه را درگير نکرده و تست های خونی نيز طبيعی است.
در مرحله۲: سرطان به غدد لنفاوی همان ناحيه گسترش يافته است ولی غدد لنفاوی ساير نقاط را درگير نکرده است.
در مرحله ۳: سرطان به غدد لنفاوی دوردست و يا ساير ارگان های بدن گسترش يافته است.
منبع: سایت دکتر محسن هاشمی