سرطان بیضه؛ علائم، تشخیص و درمان

سرطان بیضه یکی از سرطان های شایع در مردان است که معمولا در سنین بین ۲۰ تا ۴۰ سالگی رخ میدهد . اگر این بیماری در مراحل ابتدایی کشف شود، به آسانی قابل درمان است. سرطان بیضه درمان نشده به غدد لنفاوی و سرانجام سایر قسمت های بدن گسترش یافته و نهایتا منجر به مرگ خواهد شد. سرطان معمولا یک بیضه را درگیر میکند.

بیشتر تومورهای بیضه از سلولهای تولید کننده اسپرم منشا میگیرند. ۴ نوع سرطان بیضه وجود دارد:

  1.     سمینوم (سرطان مجاری منوی) (Seminoma)
  2.     آمبریونال کاسینوما ( Embryonal Cacinima)
  3.     تراتوما (Teratoma)
  4.     کوریوکارسینوما (Choriocarcinoma)

که از این بین نوع اول یا سرطان مجاری منوی شایعترین نوع است و در سنین ۳۵ تا ۴۵ سالگی بیشتر دیده میشود .

علل سرطان بیضه

علل سرطان بیضه نامعلوم است اما عوامل شناخته شده ای خطر ابتلا را افزایش میدهند مانند داشتن سابقه خانوادگی سرطان بیضه ، عدم نزول بیضه به داخل کیسه بیضه ( کریپتو اورکیدیسم ) که یکی از بیضه ها یا هردو قبل از تولد وارد کیسه بیضه نمی شوند و در محوطه بطنی باقی میمانند.

علائم سرطان بیضه

شما متوجه علائم نخواهید شد مگر این که به طور منظم بیضه های خود را معاینه کنید.

علائم عبارتند از:

  •     توده بدون درد و سفت در بیضه مبتلا
  •     تغییر اندازه و قوام بیضه
  •     درد مبهم در کیسه بیضه
  •     ندرتا ، درد ناگهانی تیز در بیضه مبتلا
  • در برخی موارد ، مایع در کیسه بیضه تجمع پیدا میکند ( هیدروسل ) و در صورت هر گونه تغییر در بیضه باید فورا با پزشک خود مشورت کنید.

درمان سرطان بیضه

در صورت تشخیص سریع سرطان بیضه ( با استفاده از سونوگرافی ) ، بیضه مبتلا با جراحی برداشته خواهد شد . اگر سرطان محدود به بیضه باشد درمان بیشتری نیاز نیست . بعد از برداشتن بیضه ، آزمایشات خونی هر ۶ ماه یکبار برای کنترل شاخص های تومور انجام میشود تا پزشک مطمئن شود که سرطان گسترش نیافته است .

چنانچه سرطان قسمت های دیگر بدن را مبتلا کرده باشد درمان های بیشتری نظیر جراحی ، پرتودرمانی و شیمی درمانی نیاز است . در درگیری غدد لنفاوی شکم، این غدد با جراحی برداشته میشوند . از چهارنوع سرطان ذکر شده، سرطان مجاری منوی با جراحی و پرتودرمانی به آسانی درمان میشود.

معاینه بیضه ها در تشخیص سرطان بیضه

اگر سرطان بیضه در مراحل ابتدایی تشخیص داده شود ، از آسانترین سرطان های قابل درمان می باشد. به همین دلیل ، همه مردان بایستی به صورت منظم بیضه های خود را برای یافتن هرگونه توده و برآمدگی معاینه کنند . تومورهای سرطانی در مرحله ابتدایی ، به صورت یک توده فرورفته در سطح بیضه احساس میشوند.

توده در صورت فشار حساس خواهد بود. توده های نرم بیضه معمولا کیست های بی ضرر هستند و توده های دردناک معمولا در نتیجه عفونت است. شما باید تغییرات پوست کیسه بیضه را بررسی کنید و در صورت مشاهده هرگونه تغییر در شکل ظاهری و تورم بیضه با پزشک خود مشورت نمایید.

روش معاینه بیضه ها

بعد از دوش گرفتن ، در حالیکه کیسه بیضه نرم و شل است ، به آرامی تمام سطح بیضه را با قرار دادن میان انگشتان و شست لمس کنید . هرگونه توده یا برآمدگی لمس شده را چک نمایید.این کار را باید حداقل دوبار در ماه انجام دهید و در صورت مشاهده ی توده ی دردناک با پزشک مشورت نمایید.

منبع: عصر علم

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

مطالب مرتبط

مشاوره و تماس
×مشاوره رایگان