[sbu_post_image]
عفونت دستگاه ادراری
عفونت دستگاه ادراری(urinary tract infection-UTI )، عبارت است از بروز عفونت در هر قسمت از سیستم ادراری، شامل اعضای جمع آوری کننده و نگه دارنده و دفع کننده ی ادرار، یعنی کلیه ها، حالب ها، مثانه و پیشابراه.* معمولاً UTIدر اثر ورود باکتری هایی که می توانند در دستگاه گوارش، مهبل(واژن) یا اطراف پیشابراه زندگی کنند به دستگاه ادراری ایجاد می شود.
در اغلب موارد این باکتری ها از طریق پیشابراه به مثانه و کلیه ها می رسند. اکثراً سیستم دفاعی بدن این باکتری ها را از بین می برد و علایمی ایجاد نمی شوند ولی گاهی باکتری های مزبور موجب بروز عفونت در دستگاه ادراری می شوند.
خانم ها و افراد مسن بیشتر مستعد ابتلا به عفونت ادراری هستند.* علایم عفونت دستگاه ادراری عبارتند از:سوزش ادرار، تکرر یا فوریت ادرار، درد پشت و کمر یا قسمت پایین شکم، ادرار تیره، خونی یا بدبو، تب یا لرز.* عفونت ادراری در اقایان جدی تر از خانم هاست و دشوارتر درمان می شود. همچنین عفونت ادراری در افراد مسن، زنان باردار، افراد مبتلا به دیابت و افرادی که به سختی ادرار می کنند نیز خطرناک است.
عفونت ادراری
کلیهها، میزنای و مثانه، دستگاه ادراری را تشکیل میدهند. محیط دستگاه ادراری باید استریل و فاقد باکتری باشد و وقتی باکتری وارد این محیط میشود علائمی در بدن فرد بیمار به وجود میآورد که ممکن است ابتدا مشکل چندانی پدید نیاورند، ولی با ازدیاد عامل بیماری زا بتدریج زندگی بیمار دچار اختلال میشود و بیمار از حضور در جمع و فعالیت روزانه خود باز خواهد ماند.
البته با پیشرفت عفونت ادراری، عوارضی جدی نیز دیده میشود که خطرناک است. نشانههای عفونت ادراری کدام است و چگونه عوامل بیماریزا وارد مثانه میشود و مهمتر اینکه چه کنیم به این بیماری مبتلا نشویم؟
علت شب ادراری
– فاکتورهای ژنتیکی
– سابقه فامیلی
– تأخیر در بلوغ
– استرس و اضطراب
– تأخیر در بیدار شدن از خواب
– کم بودن ظرفیت مثانه
– یبوست مزمن
– ایست تنفسی شبانه
– عفونتهای مجاری ادرار
– تأخیر در رشد اندامها و سیستم اعصاب مرکزی آنها
– اختلالات عضوی
– مثانه بیش فعال
– نگهداری ادرار
پیشگیری از شب ادراری
رشد و نمو- بسیاری از کودکان به تدریج که بزرگتر میشوند و سیستم اعصاب مرکزی تکامل پیدا میکند، مشکلات شب ادراری آنها نیز بهبود مییابد، این موضوع به چند دلیل اتفاق میافتد:
– افزایش ظرفیت مثانه
– زنگ خطر طبیعی بدن فعال میشود
– تولید هورمون افزاینده ادرار طبیعی میشود
– شرایط و حوادث استرسزا پایان مییابد
رفع شب ادراری
– آرامش دادن به کودک
– قبل از خواب به بچهها نوشیدنی ندهید
– جلوگیری از مصرف نوشیدنیهای کافئین دار مانند کولا یا چای
– قبل از خواب مطمئن شوید کودکتان از دستشویی استفاده نماید
زنگهای هشدار دهنده
شیوه ی زندگی و عفونت های ادراری
کمبود خواب و بی نظمی الگوی استراحت همراه با سیگار کشیدن مصرف الکل و برنامه ی غذایی نا منظم می توانند تاثیری تعیین کننده در دستگاه ایمنی داشته باشند و به بروز عفونت های مزمن و تکرار شوند منجر شوند.
پیشگیری از عفونت های ادراری
رژیم غذایی و عفونت های ادراری
از الکل بپرهیزید که مثانه را تخریب می کند. روزانه هشت لیوان آب بنوشید تا ادرار رقیق شود و باکتری ها را تخلیه کند.
شیوه ی زندگی و عفونت های ادراری
زمانی را به تمرین آرامش اختصاص دهید تا میزان تنش کم شود و با برنامه ای منظم شامل خواب کافی تعادل زندگی پر تحرک باز گردانید.
زندگی جنسی و عفونت های ادراری
رابطه ی جنسی سالم در پیش گیرید و از را بطه های نادرست بپرهیزید.
التهاب و عفونت مجراي ادرار
اين عارضه زماني بروز مي کند که نوعي از باکتري هاي معده اي و روده اي از مقعد به مجراي ادرار راه پيدا مي کنند. به علاوه، ساختار طبيعي دستگاه ادراري زنان و نزديک بودن مجراي ادرار به واژن و بيماري هايي که از طريق ارتباط جنسي منتقل مي شوند(به اصطلاح به آنها STDs)مي گويند)هم مي توانند از علل بروز عفونت مجراي ادرار باشند. برخي از اين بيماري ها عبارتند از هرپس تناسلي و کلاميديا.
منبع : متخصص اورولوژی تهران