[sbu_post_image]
علایم بیماری های کلیه
مهم ترین علامت سندرم آسیب حاد کلیه کاهش سریع و ناگهانی عملکرد دفع از طریق کلیه هاست. اگر کارکرد کلیه ظرف 48 ساعت کاهش چشمگیری پیدا کند، فرد به این نوع عارضه مبتلا شده است. این بیماری در اصل از دو طریق قابل تشخیص است.
یکی این که میزان انباشت محصولات نهایی سوخت و ساز نیتروژن (یعنی اوره و کراتنین) در خون افزایش و دیگر این که میزان خروج و دفع ادرار به میزان قابل توجهی کاهش یابد. گاهی هم هر دو علامت در بیمار بروز می کند.
بیشترین مناطق بروز AKI کشورهای درحال توسعه است. از آنجا که این طیف بیماری ها براساس تعریف جدیدی ارائه شده اند، هنوز آمارهای دقیقی از آنها در بسیاری از کشورهای جهان وجود ندارد. به همین دلیل نمی توان برآورد دقیقی از وضع آنها در چنین کشورهایی ارائه کرد.
با این حال مطابق تخمین منابع رسمی جهانی مانند فدراسیون بین المللی بنیادهای کلیه (IFKF) در این کشورها کودکان، نوجوانان و جوانان در معرض خطر ویژه این بیماری ها قرار دارند؛ زیرا این مشکل بکرات در نتیجه التهاب معده و روده، مسمومیت، مالاریا یا سایر بیماری های عفونی مسری در چنین کشورهایی بروز کرده است.
بعلاوه قربانیان بلایای طبیعی مانند زلزله نیز در چنین کشورهایی اغلب بر اثر آسیب های حاد کلیوی (AKI) جان خود را از دست می دهند.
عفونت کلیه
عفونت کلیه یکی از بیماری های سخت است. این بیماری معمولا در اثر هجوم باکتری به کلیه اتفاق می افتد.
عفونت کلیه دو نوع حاد و مزمن دارد.
عفونت کلیه یکی از اورژانس های پزشکی تلقی می شود و فرد نیازمند مراقبت های فوری پزشکی است.
این بیماری میتواند هر دو جنس را مبتلا سازد ولی در همه سنین در خانم ها شایع تر است. عفونت های حاد کلیه در مردان در هر سنی ممکن است حاکی از وجود یک بیماری زمینه ای مانند انسداد مجاری، سنگ کلیه، اختلالات پروستات یا تومور باشد.
پیلونفریت حاد نوعی عفونت باکتریال کلیه است که سبب التهاب بافت و لگنچه کلیه میشود. شایعترین علت ایجاد پیلونفریت حاد باکتری اشیرشیاکلی E.Coli میباشد (در ۸۰% موارد) از دیگر ارگانیسمهای عامل میتوان به میکروبهای کلبسیلا ، پروتئوس ، سودومونا ، انتروباکتر و … اشاره کرد. معمولا عامل عفونتزا از بخشهای پایینی دستگاه ادراری به بالا صعود میکند و سبب درگیری کلیه میشود. وجود ریفلاکس (برگشت ادراری به کلیه) موجب افزایش ریسک پیلونفریت حاد میشود. گسترش خونی عفونت معمولا به دنبال عفونت خون با استافیلوکوک (سپتی سمی) روی میدهد در این حالت بیشتر احتمال دارد که آبسه کلیه ایجاد شود.
تشخيص عفونت كليه
در آزمايش خون افزايش گلبولهاي سفيد وجود دارد.
در آزمايش ادرار ، گلبولهاي سفيد و باكتري و گلبولهاي قرمز و كست گلبولهاي سفيد و نوتروفيلهاي درشت ديده ميشود (زير ميكروسكوپ)
كشت ادرار همواره مثبت است و معمولا رشد قابل توجه عامل بيماري را (در محيط كشت) نشان ميدهد. كشت خون در 3/1 بيماران مثبت است.
در موارد مشكوك يا عارضه دار از سيتياسكن و سونوگرافي استفاده ميشود. در اين بيماران بيشترين توجه به تشخيص انسداد سيستم ادراري بوسيله سنگ و … است و سونوگرافي براي اين منظور مفيد است.
عفونت كليه در اثر هجوم باكتري به كليه اتفاق افتاده و به نام پيلونفريت معروف است و شامل انواع پيلونفريت حاد و مزمن و پيلونفريت آمفيزماتو ميباشد. بعضي اوقات عفونت كليه به شكل آبسه كليه ميباشد.
محقق جوان علوم پزشكي كشورمان براي نخستين بار از افزايش غلظت ادراري فاكتور مهاركننده مهاجرت ماكروفاژها براي تشخيص عفونت كليه در مراحل اوليه استفاده كرد.
پژوهشي كه در جشنواره رازي ارائه شد، بررسي غلظت ادراري فاكتور مهاركننده مهاجرت ماكروفاژها در كودكان مبتلا به عفونت ادراري بود.وي گفت: يكي از مشكلاتي كه ما در كودكان با آن مواجه هستيم عفونت ادراري راجعه است كه بسته به شرايط سني كودك فراواني متفاوتي دارد و اين عفونت ادراري خطراتي را براي كليههاي كودك به دنبال دارد.
يكي از علل شايع از دست رفتن كليه كودكان، عفونتهاي ادراري دوران كودكي است. عاملي كه در اين موارد بسيار خطرناك است عدم تشخيص در موقع عفونت كليهها و مثانه است كه با آسيب به بافت كليهها، كاهش عملكرد آن و در نهايت پيوند كليه را به دنبال دارد.مشاور معاون تحقيقات دانشگاه علوم پزشكي ايران تصريح كرد: تنها راه تشخيص اين عفونت در مراحل اوليه تصويربرداري هستهاي است كه اين روش علاوه بر هزينه بر بودن در سطح كشور نيز محدود است.
درمان عفونت كلیهها
درمان بیماری با تجویز آنتیبیوتیك صورت میگیرد. پزشكان ترجیح میدهند تستهای حساسیت میكروب به آنتیبیوتیك را نیز انجام دهند و در صورت لزوم دارو را عوض كنند.
دوره درمان 10 تا 14 روز ادامه دارد. بسته به حال عمومی و وضعیت بیمار پزشك تصمیم میگیرد كه بیمار در منزل درمان شود یا بستری گردد. در صورتی كه بیمار بدحال باشد حتما باید در بیمارستان بستری شود و آنتیبیوتیك تزریقی دریافت كند.در صورتیكه بیمار آنتی بیوتیك تزریقی بگیرد معمولا بعد از 5 – 3 روز آنتیبیوتیك خوراكی داده میشود و تا 14 روز ادامه پیدا میكند. اگر كشت خون بیمار مثبت باشد، دوره درمان طولانیتر خواهد بود.
در صورتیكه آنتیبیوتیك مناسبی تجویز شده باشد، علایم و تب بیمار پس از 48 ساعت درمان آنتیبیوتیكی از بین میرود (هر چند باید درمان تا انتها ادامه یابد)، در غیر این صورت شاید تغییر آنتیبیوتیك تجویزی لازم باشد.
گاهی نیز برای كاهش درد یا تب از مسكن استفاده میشود. به بیماران توصیه میشود تا برطرف شدن تب و ناخوشی در بستر استراحت كنند و مایعات به اندازه كافی بنوشند (روزانه حداقل 2 لیتر) گاهی توصیه میشود جهت اسیدی شدن ادرار از آب آلبالوی ترش یا زغالاخته و ویتامین ث استفاده كنند.
پس از درمان عفونت لازماست اگر مشكل زمینهای مانند انسداد مسیر ادراری، سنگ كلیه یا اختلال دستگاه ادراری وجود دارد این عوامل برطرف شوند. عفونت حاد كلیه در بالغین معمولا به خوبی به درمان پاسخ میدهد و اثر جوشخوردگی و ترمیم كلیوی یا آسیب پایدار بر جای نمیگذارد، ولی در كودكان به علت عدم تكامل رشد كلیه، عفونت كلیه میتواند آسیب شدید ایجاد كند و بهطور دائم عملكرد كلیه را مختل كند.
عفونت كلیه یكی از بیماریهای سخت است.این بیماری معمولا در اثر هجوم باكتری به كلیه اتفاق میافتد.علائم بیماری چیست و چه درمانی وجود دارد؟
عفونت كلیه دو نوع حاد و مزمن دارد. عفونت كلیه یكی از اورژانسهای پزشكی تلقی میشود و فرد نیازمند مراقبتهای فوری پزشكی است. این بیماری میتواند هر دو جنس را مبتلا سازد ولی در همه سنین در خانمها شایعتر است.
عفونتهای حاد كلیه در مردان در هر سنی ممكن است حاكی از وجود یك بیماری زمینهای مانند انسداد مجاری ، سنگ كلیه ، اختلالات پروستات یا تومور باشد.
به محض اينکه نوع باکترى توسط کشت ادرار تعيين شد، پزشک درمان آنتىبيوتيکى را شروع خواهد کرد. استراحت در بستر، غذاى ساده، و افزايش مصرف مايعات اقدامات حمايتى مهمى هستند. در کودکان و بالغانى که بهطور مکرر دچار عفونت مىشوند، انجام پرتونگارى و احتمالاً مشاهدهٔ مستقيم مثانه از طريق لولهاى که داخل پيشابراه مىگردد (عملى که سيستوسکوپى خوانده مىشود)، ممکن است توصيه شود.
منبع : متخصص اورولوژی تهران