[sbu_post_image]
علت بی اختیاری ادراری
بی اختیاری ادراری هم در زن و هم در مرد انواع مختلف دارد. شایعترین نوع بی اختیاری ادراری در خانمها همین بی اختیاری ادراری استرسی است. از هر سه نفر خانم یکی از آنها در طول زندگی دچار بی اختیاری ادراری استرسی می شود. امکان اتفاق افتادن آن در هر سنی است، ولی بیشتر در خانمهای ۶۰-۳۵ ساله اتفاق می افتد.
بی اختیاری ادراری استرسی بدین معنی است که با هر عملی که فشار داخل شکم افزایش می یابد، بی اختیاری ادراری ایجاد می شود، مثل سرفه کردن، عطسه کردن، فین کردن، خندیدن، نشستن و بلند شدن، زور زدن، برداشتن چیز سنگین و غیره. گاهی بی اختیاری ادراری استرسی در حین رابطه زناشوئی ایجاد می شود و سبب مشکلات روحی بیشتری می گردد. بی اختیاری ادراری از چند قطره تا خالی شدن کامل مثانه فرق می کند. علت اصلی بی اختیاری ادراری استرسی، افتادگی مثانه است و شایعترین علت افتادگی مثانه در خانمها، زایمانهای طبیعی و مشکل می باشد. مثانه و گردن مثانه در حالت طبیعی در داخل شکم قرار دارند.
نکات مهم برای درمان بیاختیاری ادراری
*ورزش کگل (Kegel)
بی اختیاری ادرار ناشی از فشار به علت ضعیف بودن عضلات ناحیه لگن رخ میدهد؛ در حقیقت عضلات لگن، عضلات اطراف مجرای ادراری را نگه میدارند؛ ورزش کگل به صورت زیر انجام میشود:
به عضلات لگن خود فشار آورید، مانند وقتی که ادرار خود را نگه میدارید؛ سپس به مدت ۱۰ ثانیه آن را به همان حالت سفت شده نگه دارید و بعد عضلات را شل کنید؛ هر روز ۳ تا ۴ بار این ورزش را انجام دهید؛ با این ورزش، عضلات لگن قویتر میشوند و میتوانید مثانه خود را کنترل کنید.
*وسیلهای به نام پساری (Pessary)
پساری، وسیلهای است که در واژن میگذارند تا در بیماران دچار بیاختیاری ادرار ناشی از فشار، خروج ادرار را کم کند.
بیماران میتوانند این وسیله را همیشه یا در زمان لازم استفاده کنند؛ یکی از زمانهای مورد نیاز، در طی تمرینات ورزشی شدید است.
*تزریق کلاژن
یکی دیگر از راههای جلوگیری از خروج ادرار، تزریق کلاژن در بافتهای اطراف مجرای خروجی ادرار است؛ این تزریق باعث افزایش ضخامت پوشش مجرای خروج ادرار و ایجاد مقاومت در برابر خروج ادرار میشود؛ تزریق باید هر ۱۲ تا ۱۸ ماه یک بار تکرار شود؛ این تزریق فقط برای بیاختیاری ادرار ناشی از فشار موثر است.
*تمرین مثانه
این تمرین برای بیاختیاری ادرار ناشی از فشار و تحریک پذیر میتواند مفید باشد؛ اولین اقدام این است که یک نمودار رسم کنید و زمانی را که در دستشویی ادرار میکنید و زمانی را که ادرار از شما میریزد، یادداشت کنید؛ بعد از مشاهده این نمودار، شما میتوانید از خارج شدن بیاختیار ادرار جلوگیری کنید و به موقع به دستشویی بروید؛ با این تمرین شما میتوانید ادرار خود را مدتی نگه دارید تا خود را به دستشویی برسانید.
*دارو درمانی
در زنان دچار بیاختیاری ادرار ناشی از فشار، مصرف برخی داروهای ضدافسردگی میتواند با سفت کردن عضلات گردن مثانه، خروج ادرار را کم کند.
برای بیاختیاری ادرار تحریک پذیر، غالباً داروهای آنتی کلینرژیک تجویز میشود؛ این داروها باعث جلوگیری از عملکرد اعصابی میشوند که موجب تشدید انقباضات عضلات مثانه میشوند؛ تحقیقات ثابت کرده است که ترکیب دارو درمانی و تمرین مثانه در این بیماران مفید واقع میشود.
*عمل جراحی
غالباً برای بیماران دچار بیاختیاری ادرار ناشی از فشار، عمل جراحی سرپایی انجام میشود؛ یکی از راهکارهای درمان بیاختیاری ادرار ناشی از فشار، قرار دادن مثانه در اسلینگ است؛ اسلینگ یک تکه از بافت و یا مادهای است که موجب بالا نگه داشتن مثانه و جلوگیری از ناگهانی خارج شدن ادرار میشود.