علت پایین افتادگی مثانه و التهاب مثانه

[sbu_post_image]

پایین افتادگی مثانه

پایین افتادگی مثانه(سیستوسِل؛cystocele ): . پایین افتادگی مثانه(سیستوسِل) هنگامی روی می دهد که دیواره ی بین مثانه و مهبل(واژن) در جنس مؤنث ضعیف شود و در نتیجهف مثانه به داخل واژن نزول نماید. این اختلال می تواند موجب ناراحتی و بروز مشکل درهنگام تخلیه مثانه شود.* پایین افتادگی مثانه موجب نشت ناخواسته ادرار و تخلیه نشدنکامل مثانه می شود. نشت ادرار ممکن است در هنگام سرفه، عطسه،خنده،راه رفتن و دویدن روی دهد.

انواع پایین افتادگی مثانه

در پایین افتادگی خفیف(درجه1)، مثانه فقط کمی در داخل واژن قرار گرفته است ولی در پایین افتادگی شدید تر(درجه 2) مثانه تا مدخل واژن می رسد. در پایین افتادگی شدیدتر(درجه 3)ف مثانه از سوراخ واژن بیرون می زند.

علت پایین افتادگی مثانه

پایین افتادگی مثانه(سیستوسل) ممکن است در اثر کشش عضله هنگام زایمان یا بلندکردن اجسام سنگین یا زورزدن مکرر در هنگام اجابت مزاج ایجاد شود. هورمون استروژن موجب تقویت عضلات اطراف واژن می شود. در دوران یائسگی، این هورمون ساخته نمی شود و در نتیجه، ممکن است عضلات اطراف واژن و مثانه ضعیف شوند.

سیستوسل درجه 2 و 3 بر اساس علایم بیماری و معاینه فیزیکی واژن به وسیله پزشک یا ماما تشخیص داده می شود. با سیستواورتروگرافی هنگام ادرار کردن که به وسیله آن شکل مثانه و اختلالات مسدودکننده جریان ادرار مشاهده می شود می توان بیماری را تشخیص داد.

درمان پایین افتادگی مثانه

درمان سیستوسل در موارد پیشرفته، عمل جراحی است که طی آن مثانه به محل طبیعی خود بازگردانده و در آنجا محکم می شود. اما در نوع خفیف، تنها به بیمار توصیه می شود از بلندکردن اجسام سنگین و نیز زورزدن در هنگام اجابت مزاج خودداری کند.

در سیستوسل های متوسط، استفاده از پِساری(pessary) که حلقه ی مخصوص است که در واژن قرار میگیرد تا مثانه را درمحل خود نگه دارد توصیه می شود. پساری را باید به طور منظمف هرچند یک بار از واژن خارج کرد تا موجب بروز عفونت یا زخم نشود.

التهاب مثانه

التهاب مثانه باعث درد مداوم سوزشی در عمق لگن می شود. درد ممکن است به پشت، پائین شکم، میزراه و اندام های تناسلی خارجی سرایت کند. مبتلایان دچار احساس درد یا نیاز مکرر به دفع ادرار، ادرار خونی و تب مختصر می شوند. بیشتر عفونت های ادراری ناشی از باکتری اشریشیا کولای هستند.

درمان التهاب مثانه

در مردان، التهاب حاد مثانه با آنتی بیوتیک و نوشیدن آب فراوان برای دفع باکتری ها درمان می شود. باکتری های اسیددوست موجود در ماست به جایگزین شدن باکتری های مفید کشته شده توسط آنتی بیوتیک ها کمک می کنند. نوشیدن منظم آب قره قاط یا سیاه گیله در درمان و پیشگیری عفونت های لوله ی گوارش موثر است. مخلوط کردن این ها با آب سیب طعم آنها را بهتر می کند. عطر درمانی می تواند در تسکین درد موثر باشد. بیست قطره روغن اسانس ارس، اوکالیپتوس یا صندل را به آب گرم استحمام اضافه کنید. درمان های گیاهی توصیه شده شامل کپسول چای انگور خرس، که باید با شیر یا یک قاشق مرباخوری (5 میلی لیتر) جوش شیرین مصرف شود، و چای باکو (یک قاشق مربا خوری برگ خشک شده به ازای هر فنجان آب) است. البته، اگر به عفونت کلیه دچارید، آبستن هستید، یا بچه شیر می دهید، چای باکو مصرف نکنید.

تسکین التهاب مثانه

خنثی بودن ادرار می تواند درد سوزشی التهاب مثانه را تسکین دهد. این کار را می توان با خوردن منظم هندوانه یا با نوشیدن دو بار در روز محلول یک قاشق مرباخوری جوش شیرین در یک لیوان آب انجام داد.

پیشگیری از التهاب مثانه

التهاب مثانه بر اثر عوامل گوناگون بروز می کند، از جمله تنش، جراحت به هنگام آمیزش جنسی، برنامه ی غذایی، قرص های ضد بارداری و انتقال باکتری از راست روده. با انجام کارهای ساده می توانید از این بیماری جلوگیری کنید.

  • هیچگاه دفع ادرار را به تاخیر نیاندازید.
  • همیشه قبل از آمیزش از ژل های روان کننده استفاده کنید.
  • اگر شیوه ی بخصوص آمیزش جنسی باعث بیماری میشود شیوه ی دیگر آمیزش را امتحان کنید.
  • دوش گرفتن و دفع ادرار بعد از آمیزش به جلوگیری از شعله ور شدن عفونت کمک می کند.
  • برای جلوگیری از انتقال باکتری از راست روده به میزراه ناحیه ی تناسلی را از جلو به عقب بشویید.
  • از مصرف صابون های معطر، خوشبو کننده های بدن، یا محلول های شستشوی محرک برای شستن ناحیه ی تناسلی خودداری کنید.

منبع : متخصص عفونت ادراری تهران

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

Call Now Buttonمشاوره و تماس
× مشاوره رایگان