سنگهای کلیوی در دستگاه جمع کننده ادرار در کلیه ها تشکیل می شود.این سنگها هنگامی که غلظت بعضی از مواد به قدری بالا می رود که قابلیت حل شدن خود را از دست می دهند،به صورت بلورهای کوچک شروع به رسوب کردن در ادرار می کنند.سنگهای کلیوی بر اثر رسوب مواد کریستالی نظیر اگزالات کلسیم،فسفات کلسیم،اسید اوریک وسیستئین ایجاد می شوند ولی اکثر آنها(80%) از اگزالات کلسیم تشکیل می شوند.
علل سنگ کلیه
عواملی مانند:
- پر کاری غده پاراتیروئید،
- مصرف بیش از حد شیر و ویتامین Dو چاشنی ها (نظیر فلفل) و
- عوامل ژنتیکی در ایجاد سنگ کلیه نقش دارند.
درمان دارویی سنگ کلیه
درمانهای دارویی در سنگهای ادراری بیشتر نقش پیشگیری کننده از ایجاد سنگهای بعدی یا جلوگیری از افزایش اندازه سنگهای فعلی دارند و به جز برخی سنگهای کوچک با جنسهای خاص (مثلاً سنگهای اسیداوریکی) اغلب سنگها به درمان دارویی جواب نمی دهند و حل یا دفع نمی شوند. به طور کلی، داروها در سنگهای ادراری بیشتر نقش پیشگیری دارند نه نقش درمانی.
داروهای گیاهی نیز در همین گروه قرار می گیرند و برخی از آنها اثر اثبات شده در کاهش سنگ سازی دارند. همچنین در سنگهای حالب کمتر از یک سانتی متر، می توان ابتدا به مدت دو تا چهار هفته درمان دارویی انجام داد و در صورت عدم دفع سنگ، اقدام به سنگ شکنی نمود البته این به به شرطی است که تب و عفونت ادراری ایجاد نشود و درد برای بیمار قابل تحمل باشد.
منبع : دکتر موسی نژاد و سلامتکده