فتق مغبتی (هرنی اینگوینال)

[sbu_post_image]

فتق مغبنی یا هرنی اینگوینال یکی از شایعترین بیماری های سیستم تناسلی مردان میباشد که گاهی در زنان و دختران نیز دیده میشود.

بطور کلی فتق عبارتست از تغییر محل ارگانهایی از بدن به حفره و یا بافت مجاور. جهت درک بهتر  باید توضیح داد  که بدن ار قسمتها و حفره های مجزا تشکیل شده بعنوان مثال قلب و ریه در حفره قفسه سینه و مهده و کبد و روده ها در حفره شکم قرار دارد . حال اگر بین این دو حفره پنجره ای باز گردد بدلیل اختلاف فشار بین حفره شکم و سینه ارگانهای شکمی میتوانند بداخل حفره قفسه سینه وارد گردد که به این حالت بطور کلی فتق میگویند. حال در نظر بگیرید چنین  حالتی در قسمتهای مختلف بدن ممکن است رخ دهد که این حالت در ناحیه اینگوینال فتق اینگوینال یا مغبنی مینامند.

فتق اینگوینال  بین حفره شکم و کانال اینگوینال تا حفره اسکروتوم (کیسه بیضه) ایجاد میگردد. بین حفره شکم و کیسه اسکروتوم  یک کانال بنام کانال اینگوینال وجود دارد. در دوران جنینی بیضه داخل حفره شکم بوجود می اید و قبل از تولد از طریق کانال اینگوینال بداخل کیسه بیضه رانده میشود . سپس دریچه بین این دو حفره بسته میگردد حال اگر این دریچه بسته نشود و یا در زمانی بدلیل نقص بسته شدن و یا ضعف دریچه ، همراه با افزایش زیاد فشار داخل شکم ، مثلا بدلیل کار سنگین، باعث باز شدن پنجره ای بین حفره شکم و کیسه بیضه شده و ارگانهای شکمی بداخل حفره کیسه بیضه رانده میگردد. شایعترین ارگان روده میباشد گرچه بندرت ممکن است مثانه نیز شامل ارگانهایی باشد که در فتق اینگوینال به حفره اسکروتوم راه یابد.

اهمیت فتق اینگوینال نه تنها در محدود کردن فعالیت فرد و درد میباشد بلکه مهمتر از آن بدلیل رانده شدن روده بداخل حفره اسکروتوم میتواند باعث عدم خونرسانی روده و مرگ بافت روده درگیر گردد که پروسه بسیار خطیر و سیر خطرناک خواهد شد.لذا لازم است پس از تشخیص فتق اینگوینال در اولین فرصت درمان انجام گیرد.اهمیت دیگر این بیماری معافیت از سربازی است که بیماران مبتلا به این بیماری از انجام معافیت سربازی معاف میباشند.

علائم فتق مغبتی

فتق اینگوینال بصورت تورم در ناحیه زیر شکم در دوطرف شروع میگردد که در صورت تشدید تا حفره کیسه بیضه ادامه میابد. فتق اگر بصورت حاد و ناگهانی رخ دهد دردناک خواهد بود ولی اگر مزمن و یا مادرزاذی باشد معمولا دردناک نیست مگر خیلی شدید شده باشد.

درمان فتق مغبتی

درمان اصلی فتق اینگوینال جراحی است. در عمل جراحی با ترمیم کانال اینگوینال که بین حفره شکم و کیسه بیضه قرار دارد  مانع از رانده شدن ارگانهای شکمی بداخل حفره کیسه بیضه میگردد.

جراحی فتق مغبتی

تکنیکهای متعددی برای جراحی ترمیم فتق اینگوینال وجود دارد از بستن ساده محل فتق با تکنیک های متداول مثل دارن یا باسینی تا روش ترمیم با مش و یا روش لاپاروسکوپیک. اما نمیتوان یک تکنیک خاص را بعنوان بهترین ذکر کرد چون بسته به مهارت جراح و تجربه وی از هر تکنیکی میتوان نتیجه خوب  گرفت و همچنین خلاف آن هم صادق است.به هرحال مهارت جراح مهمترین است.

اگر ارگانهای شکمی بداخل فتق رانده شده و و با تورم باعث بدام افتادن روده شده و دردناک بوده و قابل برگشت نیست بصورت اورزانس باید جراحی انجام شود ولی اگر حاد نبوده و دردناک نیست بصورت اورژانسی (انجام جراحی در اولین فرصت) باید جراحی انجام شود.حتی در نوزادان در صورت تشخیص فتق باید سریعا جراحی گردد و گذشت زمان جهت رشد بیشتر کودک صحیح نیست و ممکن است خطرناک باشد.

درمان غیر جراحی فتق

روش غیر جراحی مثل درمان دارویی وجود ندارد ولی در مواردی که بدلیلی فرد قادر به جراحی نیست میتواند بوسیله بستن  محل فتق مانع بیرون زدگی فتق و عوارض آن شود که بدین منظور وسیله ای بنام فتق بند ساخته شده در داروخانه ها موجود است ولی این روش مناسب  و مورد تائید در بیماران جوان نیست.

منبع: دکتر حقیقت

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

Call Now Buttonمشاوره و تماس
× مشاوره رایگان