مثانه مصنوعي

[sbu_post_image]

مثانه

مثانه اندامي است که ادرار توليد شده در کليه‌ها را جمع‌آوري مي‌کند و براي دفع به پيشابراه مي‌فرستد. مثانه اندامي عضلاني، توخالي و قابل‌اتساع است که روي کف لگن قرار دارد. ادرار از راه حالب‌ها (ميزناي) وارد مثانه و توسط پيشابراه از مثانه خارج مي‌شود….

 در مردان، کف مثانه ميان راست‌روده و محل اتصال 2 استخوان عانه يا پوبيس در جلوي لگن (سمفيز پوبيس) قرار مي‌گيرد. مثانه بالاتر از پروستات قرار دارد و ‌ يک فضاي خالي به نام حفره پشت مثانه (رترووزيکال)، آن را راست‌روده جدا مي‌کند. در زنان، مثانه در زير رحم و جلوي واژن قرار دارد و حفره مثانه‌اي‌رحمي، آن را از رحم جدا مي‌کند. مثانه در نوزادان و کودکان کم‌سن، حتي هنگامي که خالي است، بالاتر و درون شکم قرار مي‌گيرد.

مثانه مصنوعي

مثانه مصنوعي اندامي صناعي است که براي جايگزيني مثانه بيماران به کار مي‌رود. دانشمندان در سال 1999 ميلادي اعلام کردند که مثانه رشدداده‌شده در آزمايشگاه را به طور موفقيت‌آميزي به سگ‌ها پيوند زده‌اند. اين مثانه‌هاي مصنوعي براي تقريبا يک سال در اين سگ‌ها کار کردند. در سال 2000 يک شيوه جديد براي ساختن مثانه مصنوعي براي انسان‌ها ايجاد شد. در اين شيوه بخشي از روده کوچک بيمار (معمولا 85 تا 100 سانتي‌متر) به‌صورت يک مثانه جديد براي بيمار در مي‌آمد.

بيماراني که از بافت روده‌اي براي ترميم مثانه‌شان استفاده مي‌شد، دچار عوارض جانبي ناخوشايندي مي‌شدند؛‌ از جمله بازجذب مواد شيميايي که بايد از طريق ادرار دفع مي‌شد.

براي اولين بار در سال 2006 گروهي از زيست‌شناسان در دانشکده پزشکي دانشگاه ويک فارست در آمريکا به سرپرستي پروفسور آنتوني آتالا اعلام کردند براي اولين بار يک مثانه را در آزمايشگاه رشد داده‌اند و آن را به يک انسان پيوند زده‌اند. 7 نفر در سنين 4تا19 سال، اين پيوندها را دريافت کردند. اين مثانه از نمونه کوچکي از بافت مثانه خود اين بيماران رشد داده شده بود و بنابراين خطر رد پيوند وجود نداشت.

براي انجام اين عمل، ابتدا از بيمار سي‌تي‌اسکن به عمل مي‌آيد تا شکل مثانه‌اي که بايد ساخته شود،‌ تعيين شود. بعد، نمونه بافتي از مثانه بيمار برداشته مي‌شود. اين سلول‌ها در آزمايشگاه رشد داده مي‌شوند (اين دوره معمولا 7 تا 8 هفته طول مي‌‌کشد) و بعد، لايه‌هاي سلولي بر روي يک «چارچوب» ساخته‌شده از مواد زيستي که پس از قرار گرفتن در بدن تجزيه مي‌شوند، به صورتي قرار داده مي‌شوند که به شکل مثانه مورد نياز در آيند. نهايتا عمل پيوند انجام مي‌شود. در طول زمان چارچوب ساخته‌شده از مواد زيستي تجزيه مي‌شود و سلول‌هاي مثانه در شکل مورد نظر باقي مي‌مانند.

منبع : ایران سلامت

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

Call Now Buttonمشاوره و تماس
× مشاوره رایگان