[sbu_post_image]
مشکلات ناشی از بیماری های کلیوی
کلیه ها ضایعات سمی را که از نابودی سلول های بدن و هضم مواد غذایی ایجاد میشوند، از بدن خارج میکنند، یعنی خون را تصفیه می کنند.
سلول های بدن ما برای زنده بودن نیاز به انرژی و مواد مختلف دیگری دارند، که این نیاز توسط مواد غذایی تامین میشود.
ضایعات تولید شده توسط این مراحل اغلب توسط خون جذب و توسط کلیه ها تصفیه میشود. سپس این سموم وارد ادرار میگردند.
در ضمن در موارد بیماری های کلیوی، بدن توسط ضایعات خودش، سمی میشود.
اما نقش کلیه ها فقط به تصفیه کردن خون محدود نمیشود. در واقع، کلیه ها هورمون هم تولید میکنند.
اولین آنها، رنین است که فشار خون را تنظیم میکند. به همین دلیل است که نارسایی کلیوی مزمن اغلب همراه با پرفشاری خون است.
همچنین کلیه ها اریتروپویتین معروف را هم میسازند که به خاطر دوپینگ شناخته شده است. این هورمون بر عملکرد مغز استخوان در تولید گلبول های قرمز خون اثر میگذارد. لذا کمبود این هورمون بر اثر نارسایی کلیوی باعث کم خونی میشود.
در نهایت کلیه ها کلسیتریول هم تولید میکنند که باعث جذب کلسیم از روده میشود. بعد از آغاز یک بیماری کلیوی، کلسیتریول هم کمتر تولید میشود.
در صورت کمبود کلسیم، بدن کلسیم مورد نیازش را از استخوان ها برمیدارد که این موضوع باعث شکنندگی استخوان های بدن میشود.
ادرار قرمز رنگ
اگر قرمزی ادرار به دلیل وجود خون در آن باشد، بدون شک پای یک بیماری یا عفونت در میان است. در این صورت حتما باید به پزشک متخصص کلیه و مجاری ادراری مراجعه کنید.
اگر ادرار همیشه حاوی خون باشد، این خون از کلیه ها، پروستات و یا مجرای خروجی مثانه است. در هر صورت وجود خون در ادرار طبیعی نیست و حتما باید مورد بررسی پزشکی قرار بگیرد
هماچوری
این که در کدام مرحله ازعفونت ادرار فرد دچار هماچوری شود مهم می باشد. و تا حدی نشاندهنده منشاء بیماری زمینه ای است. هماچوری در ابتدای ادرار ناشی از درگیری پیشابراه باشد و هماچوری در انتهای ادرار ناشی از خونریزی از گردن مثانه و پروستات میباشد و خونریزی که در تمام ادرار باشد منشا ان از مثانه و حالب و کلیه ها میباشد.
گاهی وجود علائم دیگر می تواند محل یا علت خونریزی را مشخص نماید
درد شکمی می تواند ناشی از التهاب کلیه یا حالب ها ثانویه به ضربات، عفونتها و سرطانها باشد
کاهش شدت ادرار، تأخیر در ادرار یا ادرار ناکامل ناشی از درگیری مجاری ادراری تحتانی مثلاً ثانویه به بزرگی خوش خیم پروستات یا سرطانها می باشد
وجود تب می تواند ناشی از عفونت کلیه ها یا حالب ها باشد.
درد پهلوها می تواند ناشی از ضربات یا سرطانهای کلیه ها باشد.
تکرر ادراری ، درد در ادرار یا تمایل شدید به ادرار کردن می تـواند ناشی از سرطان مثانه باشد.
پزشک جهت تشخیص باید از بیمار تاریخچه کامل گرفته و نکات زیر می تواند در تاریخچه مهم باشند. سابقه سیگار کشیدن یا مصرف الکل ، تماس با مواد سمی به مدت طولانی ، سابقه وجود سنگ کلیه، صدمات ، عفونتها ،استفاده از داروهای خاص در حال حاضر یا در گذشته، وجود بیماریهای اخیر و عادات مربوط به نحوه ادرار کردن
وجود سوابق خانوادگی می تواند نشاندهنده وجود اختلالات ارثی نظیر سنگ کلیه، کم خونی داسی شکل یا سایر بیماریهای ارثی مربوط به بروز هماچوری باشد
یک معاینه فیزیکی کامل با تمرکز بیشتر بر روی مجاری ادراری، شکم، لگن، ناحیه تناسلی و راست روده نیز باید انجام شود
افرادی که بیشتر دچار بیماری کلیوی می شوند
ممکن است افرادی که دچار نارسایی کلیوی میشوند در ظاهر سالم به نظر برسند، اما برخی افراد بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند، مانند افراد دیابتییا مبتلایان به پرفشاری خون. این دو بیماری آسیبهای جدی به کلیهها وارد میکنند.
افراد بالای 60 سال نیز بیشتر در معرض این بیماری هستند. در این سن 30 درصد افراد، حداقل یک سوم عملکرد کلیوی خود را به دلیل پیری کلیهها از دست میدهند.
افرادی که دچار یک بیماری کلیوی ژنتیکی هستند، مبتلایان به پیلونفریت (عفونت باکتریایی کلیه) و مبتلایان به انسداد مجاری ادراری (سنگ کلیه، تومور مثانهیا پروستات و…) نیز بیشتر در معرض نارسایی مزمن کلیوی قرار دارند.
توجه داشته باشید که مصرف برخی داروها مانند ادویل و نروفن نیز ممکن است برای سلامت کلیهها خطرساز باشد.
منبع : متخصص سنگ کلیه