مصرف “کلسیم” و “سنگ کلیه”،سنگ ادرای

[sbu_post_image]

مصرف “کلسیم” و “سنگ کلیه

باور بر این است که مصرف منابع کلسیم باعث رسوب و ایجاد سنگ کلیه می شود ولی برعکس مصرف شیر و لبنیات به همراه غذا برای کسانی که دارای سنگ کلیه هستند ضروری است.

در افرادیکه مشکلات کلیوی به خصوص سنگ کلیه دارند مصرف رژیم غذایی برای بهبود و سلامتی بسیار مهم است.

بستگی به نوع و جنس سنگ های کلیه ونوع رژیم غذایی فرق می کند. به این افراد توصیه می شود به جای کاهش مصرف کلسیم(Ca) اگزالات کلسیم را کاهش دهند و محلول کنند.

منابعی شامل اگزالات کلسیم مانند اسفناج، کرفس، چای پر رنگ، توت فرنگی، بادام و سبوس گندم است که توصیه می شود افراد که دارای سنگ کلیه هستند مصرف این مواد را محدود کنند.

به این افراد توصیه می شود اتفاقا مصرف شیر و ماست را به ویژه همراه غذا استفاده کنند که اگر اسید اگزالیک وجود داشته باشد با کلسیم ترکیب شود.

عقیده بر این است که مصرف منابع کلسیم باعث رسوب در کلیه و ایجاد سنگ می شود که این عقیده غلط است چون اگر منابع کلسیم مصرف نکنند ممکن است دچار پوکی استخوان شوند، لذا توصیه می شود این افراد شیر، لبنیات و غذاهای کم چرب را در رژیم غذایشان جای دهند.

افرادی که دارای سنگ کلیه هستند حتما به صورت روتین در نیمه های شب آب بنوشند.

– سنگ های ناشی از بالا بودن میزان کلسیم بدن ممکن است نیازمند برداشت جراحی بافت پاراتیرویید غیرطبیعی باشند.

آیا استفاده از آب معدنی نسبت به آب شهر مزیتی دارد؟

استفاده از آب معدنی یا آب چشمه هیچ تفاوتی نسبت به آب لوله کشی شهری در پیشگیری از سنگهای ادراری ندارد ومقدار مصرف آب مهم است نه نوع آن .

مصرف چه مایعاتی احتمال سنگ سازی را افزایش می دهد؟

آب گریپ فروت و نوشابه های گازدار، از جمله ماءالشعیر و انواع کولا. مصرف چای و قهوه اگر چه سبب بالا رفتن میزان آب دریافتی بدن میشود، میزان اگزالات زیادی نیز دارد. بنابراین توصیه میشود در مصرف آنها افراط نشود.

مصرف زیاد پروتئین چه نقشی در بروز سنگ ادرای دارد ؟

افزایش مصرف پروتئین حیوانی یک عامل خطر برای تشکیل سنگهای اداری در مردان ودر زنان بعد از سن یائسگی می باشد . کاهش مصرف پروتئین حیوانی مثل انواع گوشت خطر سنگهای کلیوی عود کننده را کاهش می دهد . خصوصا اگر فرد سابقه سنگ کلیه اسید اوریکی دارد باید گوشت قرمز ، ماهی و مرغ کمتری بخورد . این موارد نباید از برنامه غذایی حذف شوند بلکه فقط باید محدود شوند .
آیا کسانی که کلیه سنگ ساز دارند باید مصرف مواد غذایی کلسیم دار را قطع کنند ؟خیر !تفکری که می گوید افرادبا سابقه سنگ کلیه نباید لبنیات بخورند ، کاملا غلط است .چون اولا برخی افراد مثل زنان باردار وکسانی که دچار پوکی استخوان هستند بدنشان به کلسیم اضافه نیاز دارد ، ثانیا در برخی موارد سنگ کلیه ، توصیه به مصرف بیشتر کلسیم می شود . مثلا در سنگ های اگزالات کلسیم ، اگر فرد کلسیم بیشتری مصرف کند این کلسیم در روده به اگزالات متصل می شود واصلا از روده جذب نمی شود وبه این ترتیب یون اگزالات که افزایش آن در ادرار باعث تشکیل سنگ اگزالات کلسیم می شود ، اصلا وارد بدن نمی شود .

قطع مصرف لبنیات اشتباه است چون لبنیات بهترین منبع کلسیم مورد نیاز بدن است واگر به بدن نرسد ، پس از مدتی خطر پوکی استخوان واسیب جدی به دندان ها را در پی دارد . هر فرد روزانه به دو واححد لبنیات احتیاج دارد . هر واحد لبنیات معادل یک لیوان شیر یا یک قوطی کبریت پنیر یا دو پیاله ماست است .

مصرف داروهای حاوی مکمل های کلسیم در صورتی که تحت نظر پزشک وانجام آزمایش اندازه گیری کلسیم ادرار ٢۴ ساعته باشد بلامانع است ولی توصیه میشود این داروها همراه غذا مصرف شوند.

سخن آخر

هر تغییری که در بدن ایجاد می شود و نشانه های غیرطبیعی ایجاد می کند، باید مورد بررسی پزشکی قرار بگیرد.

در بسیاری از موارد جای نگرانی نیست و مشکل با مصرف داروهای لازم و یا رعایت مسائل ساده برطرف می شود.

اما در برخی موارد نیاز به بررسی های جدی و راه حل های پزشکی دارد.

در نتیجه توصیه می کنیم که به علائم بدن بیشتر توجه کنید.

 

منبع : متخصص اورولوژی تهران

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

Call Now Buttonمشاوره و تماس
× مشاوره رایگان