ناباروری و ضعف هورمونی

 

[sbu_post_image]

براساس آمارهای اعلام شده 30 تا 35 درصد از مشكل ناباروری در زوجین نابارور مربوط به زنان،30درصد مربوط به مردان و بقیه موارد نیز یا به دلایل نامشخص ایجاد شده یا به هر دو نفر برمی‌گردد.

اما نكته مهم اینجاست كه همچنان بسیاری از مردان با وجود آگاهی از مشكل ناباروری با گذشت بیش از یك سال از اقدام به فرزنددارشدن، بررسی‌ها و آزمایش‌های مربوط به تائید سلامت جنسی خود را به تعویق می‌اندازند و انجام چنین بررسی‌هایی را بیشتر از جانب همسرانشان ضروری می‌بینند.

در حالی كه دلایل ناباروری در مردان با تشخیص صحیح و انتخاب روش درمانی موثر، قابل رفع و درمان است. در این میان یكی از عوامل موثر بر ناباروری یا ناتوانی جنسی در آقایان به اختلالات هورمونی یا اختلال در ترشح هورمون‌های جنسی برمی‌گردد.

اختلال هورمون‌های جنسی و به دنبال آن كاهش میل جنسی در آقایان در سنین میانسالی می‌تواند با نشانه‌هایی چون كاهش میل جنسی، كاهش انرژی، اختلالات خلقی، كاهش رشد موهای صورت، اختلال خواب و كم‌خونی همراه باشد.

اختلالات هورمونی نه‌تنها می‌تواند با اختلالات پوكی استخوان همراه باشد، بلكه اگر به طور ناگهانی اتفاق بیفتد با نشانه‌هایی چون گرگرفتگی (همچون زنان در دوران یائسگی) نیز همراه خواهد بود.

ناباروری در مردان بیشتر به اختلالات مربوط به كاهش تعداد اسپرم، شكل غیرطبیعی یا اختلال در قدرت حركتی اسپرم برمی‌گردد. اما از آنجا كه توان باروری چه در مردان و چه در زنان تحت كنترل هورمون‌های محور هیپوتالاموس ـ هیپوفیز مغز است، نباید نقش اختلالات هورمونی را در ناباروری مردان نادیده گرفت.

علل ناباروری در مردان

به گفته متخصصان درمان ناباروری، گرچه عامل بیشتر ناباروری‌ها در مردان به اختلالات مربوط به اسپرم برمی‌گردد، اما نباید از اختلال عملكرد عضلات مثانه كه می‌تواند ناشی از جراحی مثانه یا پروستات، آسیب دیدگی انتهای نخاع، بیماری‌هایی نظیر دیابت، همچنین مصرف داروهای آرام بخش و مخدر و نیز داروهای فشار خون باشد، غافل شد.

البته مشكلات ژنتیك و اختلالات مادرزادی بیضه ها،همچنین ابتلا به برخی بیماری‌های عفونی همچون اوریون نیز می‌تواند از عوامل موثر بر ناباروری مردان تلقی شود.

اختلال در هورمون‌های جنسی مردانه

 یكی از پیش‌زمینه‌ها‌ی تولید اسپرم در مردان،وجود سیستم‌های هورمونی طبیعی است كه از مراكز مغزی یعنی هیپوتالاموس شروع می‌شود و به هیپوفیز می‌رسد و بعد از هیپوفیز به غدد ترشح كننده هورمون‌های جنسی منتهی می‌شود و به این ترتیب اسپرم تولید می‌شود. حال اگر در این مسیر اختلالی صورت گیرد یا غدد جنسی (بیضه‌ها) دچار مشكل باشد، اسپرم سازی بخوبی انجام نمی‌شود و در این صورت درمان‌های هورمونی ضرورت پیدا می‌كند.

اختلال در تولید و ترشح هورمون‌های جنسی در مردان ممكن است بر اثر وجود تومور در محور هیپوتالاموس ـ هیپوفیز، رادیوتراپی و مصرف برخی داروهای تقویتی در ورزشكاران باشد كه برمیزان تولید و كیفیت اسپرم‌ها اثر می‌گذارد.

تشخیص ناباروری با اختلال هورمونی

نباید از خاطر برد كه افزایش سن بر كاهش تعداد اسپرم و كیفیت آنها تاثیر می‌گذارد كه خود از عوامل بروز ناباروری در مردان محسوب می‌شود.

از سوی دیگر تنش‌های جسمی، ذهنی و استرس‌ نیزمی‌تواند تعداد اسپرم‌ها را به طور موقت كم كند، اما در همه این موارد كاهش تولید اسپرم می‌تواند ناشی از تغییر در سطوح هورمون‌های جنسی باشد.

مردانی كه مشكوك به ناباروری هستند در اولین قدم، تحت آزمایش تائید سلامت اسپرم و پس از آن اندازه‌گیری هورمون‌های تستسترون (هورمون جنسی در مردان) و گنادو تروپین (هورمون‌های هیپوفیزی) قرار می‌گیرند. اگر سطح هركدام از هورمون‌ها در آنها پایین‌تر از حد طبیعی باشد، احتمال اختلال در غدد جنسی یا هورمون‌های جنسی وجود دارد و به دنبال آن درمان هورمونی آغاز می‌شود.

منبع : تبیان

 

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

Call Now Buttonمشاوره و تماس
× مشاوره رایگان