[sbu_post_image]
نفرکتومی ساده نوعی عمل جراحی برای برداشتن کلیه ها می باشد.
علل برداشتن کلیه
دلایل انجام نفرکتومی ساده شامل موارد زیر می باشد:
· سرطان کلیه
· وجود سنگهای بزرگ در کلیه
· صدمه دیدن کلیه و کوچک بودن کلیه که سبب بالا رفتن فشار خون می شود.
· عفونتی که با آنتی بیوتیک درمانی، مداوا نگردد.
آماده شدن برای عمل برداشتن کلیه
برای مراقبت و بهبودی خود بعد از عمل برنامه ریزی کنید. فردی را بیابید که بعد از عمل جراحی شما را به خانه برساند. زمانی را برای استراحت خود در نظر بگیرید و سعی کنید از افراد دیگری برای انجام وظایف روزانه خود کمک بگیرید.
از دستورات پزشک خود پیرامون عدم مصرف سیگار قبل و بعد از عمل جراحی پیروی کنید. افراد سیگاری بعد از عمل جراحی با سرعت کمتری التیام می یابند و احتمال مشکلات تنفسی در حین عمل جراحی برای این افراد بیشتر از سایرین می باشد. به همین دلیل، در صورتی که سیگار می کشید، باید حداقل دو هفته قبل از عمل جراحی مصرف سیگار را کنار بگذارید. البته بهتر است 6 تا 8 هفته قبل از عمل دیگر سیگار نکشید.
اگر در هفته قبل از عمل جراحی نیاز به مسکن خفیف داشتید، به جای استفاده از آسپرین، ایبوپروفن و یا ناپروکسن از استامینوفن استفاده کنید. از داروهای حاوی آسپرین مثل داروهای سرماخوردگی بدون نسخه اجتناب کنید. این کار از خونریزی اضافی شما در طول عمل جلوگیری می کند. اگر به دلیل یک مشکل پزشکی روزانه آسپرین مصرف می کنید، از پزشک خود درباره لزوم قطع مصرف آن قبل از عمل جراحی سوال کنید.
از هر نوع دستور دیگری که پزشکتان به شما توصیه می کند پیروی کنید. شب قبل از عمل، شام سبک مثل سوپ یا سالاد بخورید. بعد از نیمه شب و صبح قبل از عمل، از خوردن و آشامیدن اجتناب کنید. حتی چای، قهوه و آب هم ننوشید.
عمل برداشتن کلیه
در طی عمل چه اتفاقاتی رخ می دهد؟ شما را بیهوش می کنند و این کار ماهیچه های شما را شل می کند و سبب خواب عمیق می شود. بیهوشی عمومی سبب می شود که شما در طی عمل جراحی، هیچ گونه دردی را احساس نکنید.
جراح برشی در پهلو و قسمت تحتانی کمرتان و یا جلوی شکمتان ایجاد می کند و کلیه را از اندام های اطراف آن جدا می کند.
در نفرکتومی ساده، جراح کلیه را از ورید، شریان، حالب (لوله ای که از کلیه به مثانه اتصال دارد) و بافت چربی اطراف آن جدا می کند و آن را خارج می گرداند. سپس ورید، شریان و حالب را بخیه می زند و می بندد. اگر کلیه سرطانی شده باشد، نفرکتومی رادیکال انجام می دهند. بدین معنی که بافتهای اطراف کلیه (چربی و گره های لنفاوی)، غده فوق کلیه و حالب را هم برمی دارند.
بعد از عمل جراحی برداشتن کلیه
ممکن است به مدت 4 تا 7 روز در بیمارستان بستری باشید. یک کاتتر (لوله) را به مدت چند روز داخل مثانه شما می گذارند تا ادرار تخلیه گردد و فشار کم شود. این کاتتر قبل از ترخیص شما، خارج می گردد.
در طول دو هفته اول بعد از عمل، به انجام فعالیت سبک مثل پیاده روی تشویق می شوید. از فعالیت های سنگین مثل وزنه برداری در6 هفته اول بعد از عمل اجتناب کنید. پس از آن، طبق دستور پزشک خود، آرام آرام کارهای سنگین تر را شروع کنید.
از پزشک خود درباره داروهای مورد نیاز برای تسکین دردتان و چگونگی مراقبت از خود در طی دوران بهبودی، سوال کنید. حذف یک کلیه ممکن است عملکرد کلیوی شما را کاهش دهد و سبب می شود هنگام مصرف دارو با مشکلاتی روبرو شوید. از پزشکتان بخواهید که لیستی از داروهایی که نباید در این دوران مصرف کنید، را به شما بدهد. داروهای حاوی استامینوفن و داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (مثل ایبوپروفن) جزء داروهایی می باشند که نباید مصرف کنید.
زمان مراجعه بعدی خود برای چکاب را هم سوال کنید.
فواید عمل برداشتن کلیه
کلیه و محتویات آن مثل سنگها، سرطان یا عفونت حذف می شود. اگر مبتلا به سرطان می باشید، سرطان شما ممکن است بهبود یابد.
خطرات عمل برداشتن کلیه
· برخی از خطرات به دلیل بیهوشی عمومی رخ می دهد. درباره این خطرات با پزشک خود صحبت کنید.
· احتمال عفونت و خونریزی
· احتمال آسیب به طحال، غده فوق کلیه یا پانکراس در حین عمل
· ممکن است به اعصاب ناحیه برش جراحی فشار وارد شود و یا این اعصاب قطع گردند و این آسیب برای ماهیچه های کمرتان مشکل ایجاد می کند. ممکن است سبب فرو رفتن یک طرف از شکمتان شود. ممکن است حس ناحیه اطراف برش جراحی را از دست بدهید. این شرایط ممکن است موقتی یا دائمی باشد.
· اگر سرطان داشته باشید و همه نواحی سرطان برداشته نشده باشد، سرطان ممکن است دوباره عود کند.
· عملکرد کلیه تان قبل از عمل جراحی آزمایش می شود. اگر کلیه دیگرتان ضعیف باشد، پزشکتان قبل از عمل درباره این خطر ویژه با شما صحبت می کند. ممکن است نیاز به دیالیز داشته باشید. دیالیز یک روش مکانیکی برای انجام کاری است که کلیه هایتان به طور معمول انجام می دهند.
از پزشکتان سوال کنید که چگونه این خطرات شامل حال شما می شود.
ضرورت تماس با پزشک بعد از برداشتن کلیه
فوراً با پزشک خود تماس بگیرید اگر:
· تب بیشتر از 8/37 درجه سانتی گراد داشتید.
· حالت تهوع داشتید یا شروع به استفراغ کردید.
· درد زیادی داشتید.
· به طور غیر معمول ضعیف شدید.
· زخمتان ترشحات داشت یا خونریزی کرد.
· نفس هایتان کوتاه شد.
· در هنگام عبور ادرار مشکل داشتید.
در طول ساعات اداری با پزشک خود تماس بگیرید اگر:
· درباره فرآیند عمل جراحی یا نتیجه آن سوال داشتید.
· پا و مچ پایتان شروع به تورم کرد.
· درخواست قرار ملاقات دیگری داشتید.
منبع: دانشگاه علوم پزشکی مشهد