واریس بیضه

[sbu_post_image]

واريكوسل يا واريسي شدن عروق بيضه شايع ترين بيماري مردان پس از بلوغ است و 10 درصد مردان بالغ به آن مبتلامي شوند و اين بيماري شايع ترين علت ناباروري مردان است.

معمولاسن بيماري در زمان بلوغ يا بلافاصله پس از آن است، ولي ممكن است در سنين پايين و حتي بالاتر نيز رخ دهد.
در اين بيماري وريدهاي بيضه گشاد مي شوند كه علت آن را مي توان به ايجاد مشكل در آناتومي سيستم وريدي بيضه، ارتباط داد و از آنجا كه شريان وريد بيضه از شريان هاي داخل شكم منشا مي گيرد، وريد بيضه چپ به شكلي است كه باعث مي شود فشار وريدهاي داخل شكم به شبكه وريدي بيضه منتقل شود ، نقص در آناتومي بيضه چپ باعث مي شود كه فشار وريدي داخل شكم به اين وريد منتقل و آن را گشاد كند.

«واريكوسل در 90 درصد مواقع، بيضه چپ را درگير مي كند و فقط 10 درصد از مواقع به صورت دوطرفه است.»

علایم واریکوسل

واريكوسل معمولاعلامتي ندارد و بيمار موقعي متوجه بيماري اش مي شود كه وريدهاي بيضه اش بزرگ و گشاد شده اند.گاهي اين بيماري همراه با درد است و معمولاهنگام فعاليت، دويدن، سرپا ايستادن و كار كردن رخ مي دهد كه به هنگام استراحت از شدت درد كاسته مي شود، پس شايع ترين فرم تظاهر باليني واريس بيضه، بي علامتي آن است.در برخي مواقع افراد با بزرگي بيضه به پزشك مراجعه مي كنند كه در واقع چيزي كه در اين ميان بزرگ شده است وريدهاي بيضه است و نه خود بيضه. گاهي بيماران با شكايت كوچك شدن و دردناك بودن بيضه، به پزشك مراجعه مي كنند كه اين موارد نيز از علائم و نشانه هاي بيماري است. چراكه عده اي از پزشكان و متخصصان معتقدند، افرادي كه دچار اين واریکوسل مي شوند، بيضه آنها خوب رشد نمي كند.برخي نيز پس از انجام معاينات، متوجه نازايي خود مي شوند.

واريس در درصدي از مبتلايان باعث تاثير منفي در توليد اسپرم (نطفه) مي شود و از تعداد اسپرم ها كاسته و حركت آنها را كند مي كند كه باعث عقيم شدن فرد مي شود كه در اين موارد با انجام عمل جراحي، شانس باروري مجدد وي به 50 درصد مي رسد.

ولي نكته مهمي كه بايد به آن توجه داشت اين است كه واريكوسل (واريس بيضه) در همه افراد باعث اين گونه مشكلات نمي شود و به همين خاطر همه آنها احتياج به جراحي پيدا نمي كنند و عده كمي از آنها بايستي عمل جراحي كنند.

اگر افراد در سنين جواني و نوجواني با بزرگي بيضه مواجه شدند، بهترين راه، مراجعه به متخصص كليه و مجاري ادراري است چراكه امكان دارد اين بزرگي، ناشي از واريس نبوده و علامت بيماري مهلك تري همچون <تومور بيضه> باشد كه هم همراه با درد است و هم بزرگي.

علت واریکوسل

علت اصلي واريكوسل مشكل در آناتومي وريدهاي بيضه است و <ضربه، كارهاي سنگين و عمل جراحي آپانديسيت> باعث بروز واریکوسل نمي شوند. گفتني است تشخيص واریکوسل، باليني است و پزشك با معاينه و انجام سونوگرافي مي تواند از سالم بودن و ابعاد بيضه اطمينان حاصل كند.

درمان واریکوسل

روش هاي درماني واريس بيضه (واريكوسل) متفاوت است ولي روشي كه اين روزها مورد استفاده قرار مي گيرد: لاپاراسكوپي و عمل جراحي باز (طول مدت عمل 10 الي 15 دقيقه) است. درمان واریکوسل فقط از طريق جراحي ميسر است و درمان دارويي ندارد.

در 80 الي 90 درصد، واریکوسل عود ندارد ولي در 10 تا 20 درصد مواقع، با باقي ماندن وريدهاي ظريف، بيمار دچار عود و گشادي وريد مي شود. همچنين ممكن است در برخي موارد شخص پس از جراحي دچار «آب آوردن بيضه» شود. اين عضو هيات علمي دانشگاه متذكر مي شود: واریکوسل در بسياري نياز به عمل جراحي ندارد و فقط مي توان با پيگيري آن را زير نظر داشت و فقط در صورت بروز درد و مانع از فعاليت هاي روزانه شدن، كوچك شدن و عقيمي است كه واریکوسل بايستي تحت درمان قرار بگيرد و از آنجايي كه اين واریکوسل اغلب در بالغين (سن بلوغ) رخ مي دهد، پزشكان متعددي اعتقاد بر اين دارند كه بهترين راه در سنين 14 الي 15 سالگي، انجام عمل جراحي است تا واريس روي كاركرد بيضه تاثير منفي نداشته باشد.

توصيه مهم در مورد واریکوسل

با اين كه بررسي و ابراز مشكلات دستگاه تناسلي در فرهنگ ما با ممنوعيت خاصي مواجه است و افراد از بيان آن خودداري مي كنند، ولي بايد توجه داشت كه نبايد با بيماري اين گونه برخورد شود و براي حل معضل بايد با پزشك متخصص مشورت شود. به همين دليل افرادي كه دچار كوچكي، بزرگي و دردناك شدن بيضه مي شوند بايستي سريعا براي تشخيص بيماري به پزشك مراجعه كنند.

درمان واریکوسل

روش‌هاي درماني شامل پوشيدن جوراب‌هاي محكم مخصوص واريس و نشستن در حالتي است كه پاها در سطحي بالاتر از قلب قرار داشته باشند (به طور مثال قرار دادن پاها بر روي يك صندلي در حالت نشستن و يا دراز كشيدن بر روي زمين). در اغلب موارد براي برطرف كردن مشكل واريس، عمل جراحي مورد نياز است.

منبع : midwifery1387

 

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

Call Now Buttonمشاوره و تماس
× مشاوره رایگان