[sbu_post_image]
پروستات
پروستات غدهاي است كه در زير مثانه قرار داشته و مجراي دفع ادرار را در بر گرفته است. اين غده عضلاني به اندازه يك گردو بوده و از طريق ترشح مايعي به هنگام انزال، تغذيه اسپرم را بر عهده دارد. اين غده فقط در آقايان مشاهده ميگردد و عمدتاً آقايان تا قبل از بروز اختلالي در آن، از وجود اين غده بياطلاع هستند. مهمترين اختلالاتي كه ممكن است در پروستات به وجود آيد عبارتند از:
1 سرطانپروستات(به عنوان دومين سرطان كشنده بعد از سرطان ريه در آقايان)
2ـ بزرگ شدن(تورم و يا تومورغيرسرطاني) پروستات معروف به هيپرپلازياياهيپرتروفي پروستات
3ـ التهاب پروستات (Prostatitis)
علایم تومور پروستات
درد در ناحیه لگن، کمر، رانها، تورم در ناحیه لگن، پشت و رانها، علایم مهمی نظیر جریان ادرار ضعیف و دردناک، وقفه دار یا با شروع آهسته و همچنین وجود خون در ادرار.
نشانههای عمومی تومور که ممکن است مربوط به تومور پروستات نیز باشد عبارتند از تهوع، استفراغ، درد ممتد، کاهش شدید وزن و خستگی.
علایم سرطان پروستات
علایم و نشانه ها: معمولاً سرطان پروستات در مراحل اولیه علامت و نشانه ای ندارد و به همین دلیل، غربالگری و معاینه و آزمایش های تشخیصی آن اهمیت زیادی دارند. معاینه فیزیکی، غربالگری و معاینه و آزمایش های تشخیصی آن اهمیت زیادی دارند. معاینه فیزیکی، اندازه گیری آنتی ژن اختصاصی پروستات(PSA ) و معاینه انگشتی رکتوم(DRE ) چنان چه مجموعاً هرسال یک بار( به ویژه پس از 50 سالگی) به وسیله پزشک انجام شوند بهترین امکان تشخیص سرطان پروستات را در اولین مراحل ایجاد آن فراهم می آورند.*
شایع ترین نشانه های سرطان پروستات عبارتند از:* ضعیف یا منقطع شدن جریان ادرار * تکرر ادرار( به ویژه در هنگام شب)* اشکال در ادرار کردن یا باقی ماندن ادرار درمثانه * ناتوانی در ادرار* احساس درد یا سوزش در زمان ادرارکردن* وجود خون در ادرار یا مایع منی * درد دایمی کمر، لگن یا مفصل ران*اشکال در نعوظ آلت.
سرطان پروستات در مراحل اولیه هیچ علامتی ایجاد نمیكند. .
پیشگیری از سرطان پروستات
1_ به مردان بالای 40 سال برای غربالگری این بیماری، سالیانه آزمایش( PSA از طریق آزمایش خون) و معاینه توسط پزشک توصیه میگردد.
2 _ رعایت رژیم غذایی : بر اساس تحقیقات اخیر دیدهشدهاست که مصرف بعضی از مواد غذایی مانند سلنیوم، ویتامین D، سویا، چای سبز، لیکوپن (ماده موجود در گوجه فرنگی ) در پیشگیری و حتی کاهش رشد این تومور موثر بوده است.
همچنین عدم مصرف بعضی غذاها مانند موادی قندی و نشاستهای و چربیها به خصوص LDL یا همان چربی مضر، جهت پیشگیری در ابتلاء این بیماری توصیه میگردد.
1ـ مصرف فيبرهاي گياهي(حاوي سلولز و هميسلولز) و پروتئینهاي گياهي نظير سويا به دليل داشتن ايزوفلاوني به نام Genistein كه مانع رشد سلولهاي سرطاني ميشود.
2ـ مصرف سبزيجات مانند انواع كلمها(كلم گل، كلم پيچ، كلم تكمه و…) به دليل داشتن تركيباتي نظير ايندول ـ كربونيل، گلوكاريك اسيد(كلسيم ـ دي ـ گلوكارات) وسولفورافان.
3ـ مصرف گوشت ماهي به دليل وجود اسيدهاي چرب امگا3
4ـ مصرف سلنيوم، ويتامينهاي D و E و عنصر روي.
هورمون درمان سرطان پروستات با هورمون
عوارض درمان هورمونی ممکن است شدید یا خفیف باشند و یا ممکن است به طور کلی عارضه ای ایجاد نشود. عوارض احتمالی عبارتند از: گُر گرفتگی، درجاتی از ناتوانی جنسی (به صورت اشکال در نعوظ یا حفظ آن)، کاهش میل جنسی و بزرگ شدن پستانها.
علل التهاب پروستات
سایر مواردی که ممکن است سبب احتقان پروستات و خروج مایع منی از مجرا شوند عبارتند از انزال در فواصل طولانیمدت مثلا هر ماه یک بار، دوچرخهسواری یا اسبسواری بیش از حد (سبب فشار آمدن به پروستات و چلانده شدن آن میشود)، مصرف مقادیر زیاد غذاهای تند، الکل و کافئین و نشستن طولانیمدت بهخصوص داخل اتومبیل. توصیه میشود مردان بیش از 3-2 ساعت حالت نشسته نداشته باشند و اگر در حالت رانندگی هستند، هر 3-2 ساعت اتومبیل را متوقف كنند، مقداری راه بروند و مثانه خود را خالی كنند. نشستن روی یک بالش نرم به مقدار زیادی از فشار وارده بر پروستات میکاهد. دارودرمانی کمک شایانی به درمان التهاب پروستات میكند.
منبع : متخصص اورولوژی تهران