کلیه‌های سنگساز

[sbu_post_image]


عفونت‌های کلیه، سنگ کلیه و پرکاری مثانه؛ فکر می‌کنید داریم درباره مشکلات افراد مسن حرف می‌زنیم؟ اما این مشکلات دیگر سن و سال نمی‌شناسند.


ممکن است خود ما هم به عفونت‌های کلیه، سنگ کلیه و پرکاری مثانه مبتلا باشیم ولی از آن بی‌خبر! امروزه با پیشرفت علم پزشکی، درمان‌های پیشرفته‌ای ابداع شده که سنگ کلیه را به بیماری‌ای ساده، البته از نظر درمان تبدیل کرده‌اند. اما فراموش نکنید درد سنگ کلیه، اگر نگوییم طاقت‌فرساترین، حداقل یکی از آزار دهنده‌ترین دردهاست که خیلی شایع شده و سن ابتلا به آن نیز پایین آمده است.

علت سنگ کلیه

چاقی بیش از حد، پرکاری تیروئید (پرکاری تیروئید اولیه، سبب افزایش دفع کلسیم می‌شود)، همچنین حدود دو سوم افرادی که بیماری غدد درون‌ریز دارند، مبتلا به سنگ کلیه می‌شوند. با این حال، این اختلال تنها پنج درصد موارد سنگ‌های کلسیمی را در بر می‌گیرد.

از سوی دیگر، مصرف خودسرانه داروهای حاوی کلسیم، استفاده از آمپول‌ها و قرص‌های حاوی دوز بالای ویتامین D3، از دلایل مهم ابتلا به این بیماری است.  بعضی از افراد به محض اینکه بدنشان درد می‌گیرد، از این ویتامین استفاده می‌کنند؛ در صورتی که ویتامین D3، باعث ایجاد سنگ کلسیمی در بدن می‌شود.

کلیهسنگ‌ساز

ارث و ژنتیک عامل اصلی ایجاد سنگ کلیه است. در افراد عادی، موادی ترشح می‌شوند که خاصیت مهارکنندگی دارند و از رسوب سنگ جلوگیری می‌کنند. در بعضی‌ها میزان این مواد مهار کننده، کمتر از حالت عادی است؛ بنابراین سنگ کلیه در آن‌ها بیشتر دیده می‌شود و کلیه آن‌ها «سنگ ساز» است. اگر بدنتان به صورت مکرر سنگ می‌سازد، نباید از قرص‌های حاوی کلسیم استفاده کنید.

افرادی که کلیه‌شان سنگ‌ساز است، باید حتماً درمان پیشگیرانه را شروع کنند؛ البته این افراد ممکن است دارای بیماری‌های متابولیکی مانند چاقی مفرط، دیابت و به طور کلی، اختلال در سوخت و ساز بدن نیز باشند که خود این موضوع، احتمال سنگ‌سازی را بیشتر می‌کند.

 درمان سنگ کلیه

معمولاً سنگ کلیه با عوارض زیادی همراه است؛ به خصوص وقتی کلیه سنگ‌ساز باشد، می‌تواند سنگ‌های بسیار دردناکی را تولید کند. دردهایی که ناشی از حرکت سنگ‌ها در بدن است به اندازه‌ای شدید است که به دردهای زایمان شباهت پیدا می‌کند، همچنین به دلیل وجود خون در ادرار و تغییر رنگ ادرار، افراد، نگران و مضطرب می‌شوند و به پزشک مراجعه می‌کنند.

با این حال، اگرچه سنگ کلیه باعث درد و رنج زیادی می‌شود، اما گاهی با علائم خاصی همراه نیست و درد آنچنانی هم ایجاد نمی‌کند؛ با این حال، حتماً باید درمان شود. بعضی از افراد از وجود سنگ کلیه خودشان بی‌اطلاع هستند، چون سنگ کلیه می‌تواند همراه با عوارضی مانند تنبلی کلیه باشد.

آسیب سنگ به کلیه

اگر کلیه در اثر سنگ، دچار نارسایی شود، باید اقدام‌های درمانی را برای بیمار (در هر مرحله‌ای که هست) سریعاً آغاز کرد تا شرایط، بهبود پیدا کند و بیماری به مراحل پیشرفته نرسد. اقدام‌های درمانی باید به اندازه‌ای سریع باشند که بیمار، کلیه‌اش را از دست ندهد و به مرحله دیالیز نرسد. اگر این امر با موفقیت انجام شود، بار بزرگی از دوش افراد و جامعه پزشکی برداشته می‌شود. ابتلای مکرر به سنگ کلیه، به مرور زمان سلول‌های کلیه را از بین می‌برد، به خصوص زمانی که سنگ‌ها انسداد ایجاد می‌کنند. زمانی هم که کارکرد کلیه بین 85 تا 90 درصد کم شود و به صورت مزمن درآید، گزینه دیالیز و حتی پیوند کلیه مطرح می‌شود.

منبع : تبیان

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

Call Now Buttonمشاوره و تماس
× مشاوره رایگان