گوجه فرنگی و سرطان پروستات

[sbu_post_image]

گوجه فرنگی ميوه اي مخصوص آقايان!!

گوجه فرنگي يکي از سبزي هايي است که مصرف آن به آقايان توصيه مي شود .
تحقيقات بي‌شماري تاکنون نشان داده‌اند که مصرف بالاي ميوه و سبزيجات مي‌تواند از بروز بيماري‌هاي قلبي عروقي،برخي سرطان‌ها و… پيشگيري کند و دليل اصلي اين ويژگي‌ هم آنتي‌اکسيدان‌هاي موجود در اين گروه‌هاي غذايي است.

کاروتنوييدها و به ويژه ليکوپن اصلي‌ترين آنتي‌اکسيدان گوجه‌ فرنگي است و در كنار ترکيبات فنوليک موجود،خواص ضد سرطاني را به اين ماده غذايي داده است.گوجه غني از آب است، به طوري كه 100 گرم‌اش 8/93 گرم آب دارد و از آنجا که بسيار کم کالري است مصرف‌اش براي تناسب اندام توصيه مي‌شود. يک گوجه رسيده متوسط که 123 گرم وزن دارد، حدود 22 کيلو کالري، 1/1 گرم پروتئين، 8/4 گرم قند، 3/0 گرم چربي و 5/1 گرم فيبر دارد. اين ترکيبات نه تنها در گوجه بلکه در تمامي فرآورده‌هاي به دست آمده از اين سبزي نيز موجود است،حتي جالب است بدانيد ميزان ليکوپن موجود در فرآورده‌ها بيشتر است و راحت‌تر از طريق ارگانيسم جذب مي‌شود. البته ذکر اين موضوع نيز مهم است که فرآورده‌هاي گوجه نسبت به ميوه تازه سديم بيشتري دارد. مثلا 15 ميلي‌ليتر سس‌گوجه 80 ميلي‌گرم و کچاپ 170 ميلي‌گرم سديم دارد. اين ميزان به ترتيب 3 درصد (سس گوجه) و 7 درصد (کچاپ) بيشتر از حداکثر ميزان سديم مورد نياز بدن در روز است بنابر اين برخلاف گوجه‌فرنگي تازه، در خوردن فرآورده‌هاي آن بايد حد اعتدال را رعايت کرد.

آب اين سبزي کالري،بسيار کمي دارد، به‌ طوري که هر 100 ميلي‌ليتر از آن حدود 20 کيلوکالري انرژي دارد و با وجود كالري كم، غني از مواد معدني و ويتامين‌هاست و آن را نوشيدني سرشار از آنتي‌اکسيدان‌ مي‌دانند. به اين ترتيب كه 100 ميلي‌ليتر از آن 250 ميلي‌گرم کاروتن، 14 ميلي‌گرم ويتامين C، 230 ميلي‌گرم پتاسيم، 15 ميلي‌گرم سديم دارد، در حالي فقط 16 کيلو کالري انرژي داشته و به‌طور کلي حاوي مواد محافظتي در برابر سرطان است. در واقع نه تنها آب گوجه بلکه آب تمامي سبزيجات، کالري کم و ريز مغذي‌هاي اصلي و مهم زيادي دارند و فرد با مصرف آهن در ضمن دريافت انرژي کم مي‌تواند ويتامين و مواد معدني زيادي به بدنش برساند.

اول اينكه آب گوجه‌فرنگي کم‌کالري و پرويتامين است، به شرطي که 100 درصد طبيعي باشد.

دوم خاصيت ادرارآوري دارد.

سوم، داروي بسيار خوبي براي گلو درد و آکنه است.

چهارم اينكه ضدخستگي و ضدگرسنگي بوده .

پنجم اينکه براي پيشگيري از بروز ديابت، سرطان پروستات، سرطان ريه، معده و بيماري‌هاي قلبي عروقي مفيد شناخته شده است.

تحقيقات اخير نشان داده‌اند چون ميزان چربي و قند آب گوجه پايين است و ليكوپن فراواني دارد، مي‌تواند در مبتلايان به ديابت نوع 2 سبب کاهش تجمع پلاکت‌هاي خوني شود. طي اين پژوهش روزانه به مدت 3 هفته، داوطلبان مبتلا به ديابت، 250 ميلي‌ليتر آب گوجه صاف شده مصرف کردند و پس از اين مدت محققان متوجه کاهش تجمع پلاکت‌هاي خوني و کاهش احتمال ابتلا به ناراحتي‌هاي قلبي در آنان شدند.
تحقيقي ديگر نشان داده است که احتمال ابتلاي افرادي که به‌ طور مرتب گوجه يا فرآورده‌هاي گوجه‌ فرنگي نظير آب آن را مصرف مي‌کنند به سرطان پروستات 10 تا 20 درصد کاهش مي‌يابد.مصرف تنها دو هفته آب گوجه به طور مرتب، مقاومت سلول‌ها را در برابر اکسيداسيون افزايش داده و بالا رفتن ميزان ليکوپن در بافت پروستات مانع از بروز اين سرطان در افراد مي‌شود، در حالي که مصرف مکمل ليکوپن چنين اثر قوي ندارد.
طبق پژوهش‌هاي سازمان غذا و داروي آمريکا مصرف نصف فنجان آب گوجه در هفته مي‌تواند احتمال ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهد. نزديک به 20 تحقيق ديگر نيز از تاثيرات مثبت ليکوپن موجود در گوجه در جلوگيري از ابتلا به سرطان ريه، معده، روده بزرگ، کولون، لوزالمعده، مثانه، پستان و دهانه رحم خبر داده است، گرچه هنوز بررسي‌ها در رابطه با اثر پيشگيري‌ کننده اين ماده در بروز سرطان‌هاي معده، ريه و پروستات زير سوال بوده و همچنان ادامه دارد.

اگر آلرژي داريد: آلرژي به لاتکس مي‌تواند سبب بروز عکس‌العمل‌هاي شديد در پي مصرف گوجه شود. به همين دليل توصيه مي‌شود افرادي که به گوجه، کيوي، هلو يا فلفل حساسيت دارند به متخصص مراجعه کرده تا ضمن مشخص شدن آلرژي شان، اقدامات لازم انجام شود.

اگر مشکلات مري داريد: اگر ناراحتي گوارشي يا مري داريد، مثلا دچار بازگشت اسيد معده هستيد، بهتر است در مصرف گوجه با احتياط عمل کنيد. مصرف اين سبزي مي‌تواند سبب بروز دردهاي شديد در معده و مري شود.

اگر سندرم آلرژي دهاني داريد: افرادي که به گرده‌ها حساسيت دارند، با خوردن گوجه‌فرنگي در بدن‌شان عکس‌العمل‌ ايمونولوژيک به وجود مي‌آيد و اين موضوع به دهان، لب‌ها، گلو محدود مي‌شود و حس گزگز و سوختگي به وجود مي‌آيد و در عرض چند دقيقه برطرف خواهد شد بنابراين، خوردن گوجه‌فرنگي براي اين افراد ممنوع نيست اما در صورتي که با خوردن اين سبزي دچار اين حالات مي‌شويد،بهتر است با متخصص مشورت کنيد تا دلايل آلرژي‌تان مشخص شود.

منبع : بیتوته

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

Call Now Buttonمشاوره و تماس
× مشاوره رایگان