[sbu_post_image]
بیماری و مشکلات بیضه
علت واریکوسل
داخل سیاهرگهای بدن دریچههایی وجود دارد که از برگشت خون به عقب جلوگیری میکنند. حال اگر این دریچهها آسیب ببینند، خون بهراحتی به عقب برمیگردد و باعث اتساع سیاهرگها میشود و در بدن رگهای کوچک به رگهای بزرگ میریزند. حال اگر انسدادی در رگ بزرگ وجود داشته باشد، خون در رگهای کوچکی که به آن میریزند، پس زده و باعث گشاد شدن رگهای کوچک میشود. سیاهرگ بیضه سمت چپ، سرانجام به سیاهرگ کلیه چپ میریزد. اگر مرد بالای 40 سال ناگهان دچار واریکوسل بیضه چپ شود، یک دلیل آن این است که سرطان کلیه باعث مسدودشدن سیاهرگ کلیه و پس زدن خون در سیاهرگ بیضه همانطرف شده است.
بيماری واريکوسل يا واريسی شدن عروق بيضه در 10درصد مردان بالغ مشاهده میگردد وشايعترين عامل ناباروری مردان می باشد و تنها درمان قطعی آن جراحیمیباشد. نوع شديد يا درجه 3 آن معافيت دائمی پزشکی از خدمت سربازی خواهدداشت.
انواع واريکوسل ازنظر شدت بيماری
بيماری واريکوسل ازنظر شدت به 3 درجه تقسيم بندی می گردد. در نوع درجه 1اتساع عروق فقط حين فشار شکمی در لمس توسط پزشک قابل لمس، و تشخیص می باشد. در نوع درجه 2 با فشار شکمی، اتساع عروق، قابل مشاهده می گردد. و در نوعدرجه 3 حتی بدون فشار شکمی، اتساع عروق، درحالت ايستاده قابل مشاهده میباشد. لازم به ذکر است نوع درجه 3 آن ازنظر قانون خدمت سربازی در ايرانمعافيت دائم و انواع درجه 1 و 2 معافيت از رزم خواهد داشت
درجه بندی واریکوسل
واریکوسل گرید 3
وریدها در حالت ایستاده قابل مشاهده اند.
واریکوسل گرید 2
وریدها در حالت ایستاده قابل لمس میباشند.
واریکوسل گرید 1
وریدها هنگام زور زدن قابل لمس میباشند.
واریکوسل ساب کلینیکال
که با معاینه قابل لمس نیستند ولی با سونوگرافی تشخیص داده می شود.
علل واريکوسل
طناب اسپرماتيک که خون را به بيضهها ميرساند و از آنها خارج ميکند، حاوي “واز دفرانس” است که اسپرم توليدشده از بيضه را تخليه ميکند. “شبکه پامپينيفرم” گروهي از وريدها درون اسکروتوم و بالاي بيضهها هستند. شبکه پامپينيفرم، خون را از بيضهها تخليه ميکند. بزرگ شدن اين وريدها اغلب در حين بلوغ رخ ميدهد.
اگر چه علت دقيق ايجاد واريکوسل معلوم نيست، دريچههاي غيرطبيعي درون وريدها مانع جريان خون طبيعي در آنها ميشوند و پس زدن خون، به گشاد شدن وريدها ميانجامد.
واريکوسل معمولا در ناحيه بيضه چپ رخ ميدهد، که به علت موقعيت وريد بيضهاي چپ است. اما واريکوسل در يک بيضه، بر توليد اسپرم در هر دو بيضه تاثير ميگذارد.
در سنين 15 تا 25 سالگي، بيشترين احتمال بروز واريکوسل وجود دارد.
جراحی واريکوسل
جراحی واريکوسل يا به اصطلاح پزشکی واريکوسلکتومی اقدام به بستن وريدهای بيضه مبتلا می باشد که پس از انسداد اين وريدها بتدريج بدليل عدم حرکت خون، وريدهای مسدود شده کوچک شده و از بين می رود و واريکوسل برطرف می گردد. اين اقدام از طريق برش کوچکی بر روی پوست شکم به طول 4-2 سانتيمتر قابل انجام است.
روش هاي جراحي واريکوسل
جراحي واريکوسل يا به اصطلاح پزشکي «واريکوسلکتومي» اقدام به بستن وريدهاي بيضه ي مبتلا است. پس از انسداد اين وريدها، به تدريج به دليل عدم حرکت خون، وريدهاي مسدود شده کوچک مي شوند. از بين مي روند و واريکوسل برطرف مي شود. اين اقدام از طريق برش کوچکي بر روي پوست شکم به طول دو تا چهار سانتي متر قابل انجام است. لاپاروسکوپي و ميکروسرجري نيز از روش هاي جديد واريکوسلکتومي هستند.
درمان دارويي واريکوسل
درمان واريکوسل فقط اقدامات مداخله گرانه(درمان غيرخوراکي يا دريافت دارو از طريق تزريق)است. ساده ترين روش، تزريق مواد ايجاد کننده ي انسداد عروق از طريق پوست به داخل وريدهاي بيضه ي فرد مبتلاست که اين روش درصد موفقيت کمتر و عارضه ي درد مزمن بيشتري دارد.
عوارض جراحی واريکوسل
هر اقدام پزشکي احتمال دارد که با عارضه همراه باشد . همان گونه که عدم درمان واريکوسل نيز احتمال بروز عارضه را به دنبال دارد.
عوارض واريکوسلکتومي به شرح زير است:
1ـ احتمال عود واريکوسل که در روش معمولي و سنتي واريکوسلکتومي 5درصد ذکر شده و در روش ميکروسرجري نيم درصد است.
2ـ ايجاد هيدروسل(آب آوردگي بيضه)که احتمال آن در روش معمولي جراحي واريکوسلکتومي پنج تا پانزده درصد و در روش ميکروسرجري بسيار نادر گزارش شده است.
3ـ احتمال آتروفي بيضه که در روش جراحي معمولي کمتر از سه درصد و در روش ميکروسرجري بسيار نادر گزارش شده است.
منبع : پزشک واريکوسل تهران