بیش فعالی مثانه

[sbu_post_image]

مثانه بیش فعال

مثانه بیش فعال عبارت است از انقباضات ناگهانی و غیرقابل کنترل عضلات جدار مثانه. مثانه بیش فعال دارای دو خصوصیت عمده است: 1. انقباض ناگهانی 2. انقباض غیرقابل کنترل. احساس ادرار کردن در مثانه بیش فعال غیر قابل توقف است، این در صورتی است که مثانه ممکن است فقط حاوی چند میلی لیتر ادرار باشد

مثانه طبیعی به علت خاصیت ارتجاعی که دارد با پرشدن به تدریج متسع می شود، بدون این که فشار داخل آن بالا رود. وقتی حجم ادرار موجود در مثانه به یک اندازه معینی رسید با منقبض شدن عضلات جدار مثانه احساس ادرار کردن به فرد دست می دهد ولی باز انسان می تواند انقباضات مثانه را مهار کند تا در یک موقعیت مناسب مثانه خود را خالی کند. این فرایند می تواند دستخوش تغییرات زیادی قرار گیرد.

مثانه بیش فعال

بيش فعالي مثانه عبارت است از ميل شديد ناگهاني براي خالي كردن مثانه است كه ممكن است با بي‌اختياري ادرار همراه باشد.این بیماران بلافاصله اگر نتوانند خود را به جای مناسب جهت تخلیه مثانه برسانند، دچار درجاتی از بی اختیاری ادراری خواهند شد. مثانه بیش فعال شدت و ضعف دارد، گاهی مثانه مثلا مثانه با 50 میلی لیتر ادرار دچار انقباض می شود و شدت تکرر ادرار در این افراد عاصی کننده است، طوری که از شدت تکرر ادرار قادر به خارج شدن از خانه نیستند و گاهی این شدت متوسط است، مثلا بیمار از صبح تا ظهر 10 بار به دستشویی می رود. احساس ادرار کردن در مثانه بیش فعال غیرقابل توقف است و این در صورتی است که مثانه ممکن است فقط حاوی چند میلی لیتر ادرار باشد. مثانه بیش فعال در عالم از علل عمده صرف هزينه درماني براي بيمار و سيستم بهداشتي درماني است. در اروپا حدود 49 ميليون و در آمريكا نزديك به 33 ميليون نفر به علائم بيش فعالي مثانه مبتلا هستند. اين نسبت بالاتر از شيوع بيماري فشارخون، آسم و ديابت مي‌باشد! شيوع بيش فعالي مثانه با بالا رفتن سن افزايش مي‌يابد و البته مثانه بیش فعال يك فرآيند طبيعي در نتيجه بالا رفتن سن نمي‌باشد. به نظر مي‌رسد در ايران تعداد اين بيماران زياد است اما تاكنون مطالعه‌اي در اين مورد انجام نشده است.

علت مثانه بیش فعال

مثانه بیش فعال ناشی از اسپاسم یا انقباض عضلات جدار مثانه است. انقباض عضلات جدار مثانه توسط اعصاب مثانه اتفاق می افتد. در حقیقت مثانه بیش فعال یک بیماری عصب و عضله جدار مثانه است. انقباض و انبساط عضلات جدارمثانه تحت کنترل سیستم عصبی است. معمولا وقتی 300 میلی لیتر ادرار در مثانه جمع شود، سیگنال ها از مثانه به سیستم عصبی می روند و سبب انتقباض هماهنگ عضلات جدار مثانه می شوند. در سر راه ادرار یکی در گردن مثانه و دیگری در مجرای ادرار یک اسفنکتری وجود دارد که از ریزش ادرار جلوگیری می کنند. در حالت طبیعی مثانه تا 600 میلی لیتر ادرار را می تواند در خود جای دهد.

بیماری های شایع که سبب مثانه بیش فعال می شوند، عبارتند از:

• آسیب به نخاع شوکی
• سکته مغزی
• بیماری پارکینسون
• بیماری آلزایمر
• بیماری ام اس
• دیابت در بعضی موارد
• عفونت طول کشیده مثانه
• از بین رفتن خاصیت ارتجاعی عضلات جدار مثانه مثلا به علت بیماری سل
سنگ مثانه
تومور مثانه
جراحی پروستات در مردان
• حاملگی های متعدد در زنان

منبع : behdasht  و  7sib و salamatiran

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

Call Now Buttonمشاوره و تماس
× مشاوره رایگان