[sbu_post_image]
معاینه بیضه
تورم غیر عادی بیضه ممکن است نشانه ی یک گرفتاری جدی مثل سرطان بیضه باشد و باید هرچه زود تر به پزشک مراجعه کرد. به طور منظم باید هر دو بیضه را معاینه کنید. بیضه ی سرطانی معمولاً سفت است و فشار دادن آن حساسیت ایجاد نمی کند.
کیسه ی بیضه را به آرامی در دست بگیرید و تمام سطح بیضه را برای یافتن توده های غیر طبیعی روی آن با دست بررسی کنید.
درمان ورم بیضه
تنها راه درمانی جراحی است. کشیدن آب دور بیضه توسط سرنگ نه تنها بی فایده است (چون بعد از چند روز مجددا مایع جمع می شود) بلکه خطر ایجاد عفونت و بهم زدن راه های لنفاوی بیضه را نیز به همراه دارد. دست نخورده ماندن راه های لنفاوی بیضه در درمان سرطان بیضه اهمیت خیلی زیادی دارد. هیدروسلی که جا افتاده است باید به موقع عمل جراحی شود، به تاخیر انداختن عمل جراحی سبب بزرگ تر شدن کیسه بیضه و ظاهر نامناسب پس از عمل جراحی می شود.
در عمل جراحی هیدروسل، فقط پوششی که سبب ترشح مایع می گردد، برداشته می شود و خود کیسه بیضه دست نخورده باقی می ماند و اگر کیسه بیضه خیلی بزرگ شده باشد، پس از عمل جراحی خود را نمی تواند جمع کند و همیشه بزرگ تر از طرف مقابل باقی می ماند.
هیدروسل در بالغین معمولا یک بیماری خوش خیم است.
• در 10 درصد موارد یک عامل زمینه ای مثل عفونت بیضه و سرطان وجود دارد.
• اگر در لمس قوام کیسه بیضه سفت باشد (نه شبیه بادکنک) باید مشکوک به سرطان بیضه شد و بلافاصله به پزشک مراجعه کرد.
• اگر هیدروسل به ناگهان ایجاد شده باشد، باید به وجود سرطان بیضه مشکوک شد.
• برخلاف هیدروسل در بچه ها، بهبودی خود به خودی در هیدروسل بالغین وجود ندارد.
• بهتر است قبل از این که اندازه هیدروسل بسیار بزرگ شده باشد، آن را عمل جراحی کرد.
• عمل جراحی هیدروسل ساده و کم عارضه می باشد.
روابط جنسی و سرطان بیضه
بعضی از افراد طبق برنامه ای قبلی خود روابط جنسی خود را ادامه می دهند ولی بعضی دیگر احساس می کنند که در خلال برنامه ی درمان خودشان زمانهایی فرا می رسد که شور شهوانی آنان کاهش می یابد چنانچه شما جزو دسته ی اخیر هستید نگرانی به خود راه ندهید این امر غیر عادی نیست .
ازجمله معدودی مشکلات دراز مدتی که ممکن است اتفاق بیافتد بعضی ازآنها ممکن است علتی فیزیکی داشته باشد مثلا ممکن است سطح تستوسترون یا هورمونی که بیضه های شماتولید می کند پایین باشد این نقصان را می توان با مصرف نمودن قرص جبران نمود مشکلا ت ممکن است بستگی به احساس و برداشت شما داشته باشد مثلا شما خود بعلت افسردگی که دارید نسبت به امور جنسی بی علاقه شده اید چنانچه مشکل خودتان را یا یک مشاور در میان گذارید چه بسا راه حل هایی برای شما در نظر گیرد .
نداشتن اعتماد به نفس به علت از دست دادن یکی ازبیضه ها غیر معمولی نیست می توان بیضه ای مصنوعی در کیسه ی بیضه ها یا بیضه دان گذاشت تا ظاهر قبلی آن را حفظ کند بعضی از مردان با همین کار اعتماد به نفسشان بالا رفته است .
شما می توانید امور جنسی خودتان را هنگامیکه احساس کنید حاضر برای آن کار هستید دوباره از سر گیرید شریک زندگی شما نمی تواند سرطان بدن شما را به خود منتقل کند در هر حال پزشک شما می تواند به شما یا به همسر شما بیاموزد تا یکی دو سال پس از رادیو تراپی یا شیمی درمانی چگونه از بارداری جلوگیری کنید لازم است شما با پزشک خود درباره ی داشتن فرزندان در آینده صحبت کنید .
سرطان بیضه
سرطان بیضه ، شایع ترین بیماری بین مردان بیست ، چهل ساله است ولی در سالهای دیگر نیز ممکن است ظاهر شود این بیماری هنوز هم از نادر ترین نمونه سرطان در انگلستان است که هر سال یکهزار نفر به جمع سرطانی بیضه می افزاید در هر حال ظرف بیست سال گذشته به تعداد بیماران مبتلا به سرطان بیضه افزوده شده و دلیل آن هنوز نا شناخته است .
سرطان بیضه هنگامی توسعه و رشد می یابد که سلول های جرمی که در درون بیضه هاست منقسم شوند و بگونه ای غیر عادی بالغ گردند . به این حالت و یا به عبارت دیگر به این توموروبستگی وبستگی به آن دارد که حاوی چه نوعی از سلول است .seminmaو یا tratoma و می گویند
تمام سرطانهای بیضه را می توان درمان کرد و چنانچه به موقع کشف شوند بیش از90% آنها را می توان درمان نمود بقسمی که بیمار کاملا شفا می یابد البته درمان ها ممکن است مختلف باشند و بستگی به ان دارند که سرطان از نوع (( سمی نوما)) است و یا (( تراتوما)) و آیا ازطریق سیستم لنفاوی بدن و یا خون به سایر قسمتهای بدن بیمار سرایت کرده است یا نه ؟
تشخیص و رفع سرطان بیضه
بهترین زمان برای معاینه بیضهها و محتویات كیسه بیضه، پس از یك استحمام سبك است. كیسه بیضه و بیضهها و اطراف آن باید به ترتیب و آرام لمس میكند و احساس هر گونه عدم تقارن یا سفتی و درد غیرطبیعی باید به سرعت گزارش شود.
در بسیاری موارد در هنگام تشخیص این سرطان، فرد سابقه اخیری از ضربه یا آسیب به كیسه بیضه را ذكر میكند اما این شكایت بیش از آنكه بخواهد یك عامل سببساز تومور بیضه باشد، عامل برانگیزاننده توجه فرد برای مراجعه به پزشك است.
در مواردی با پیشرفت بیماری و انتشار آن به غدد لنفاوی شكم و لگن، علایمی مانند تورم شكم و كمردرد نیز بروز میكند.
در صورت شك به وجود توده بیضه، پس از انجام معاینات فیزیكی كامل به وسیله پزشك معالج و اخذ شرح حال و تاریخچه كامل از عوامل خطرزا، اقدام بعدی انجام سونوگرافی كیسه بیضه برای تشخیص دقیق است.
با احراز تومور بیضه عمل جراحی خارج سازی بیضه مبتلا به طور كامل از ناحیه كشاله ران انجام میگیرد. مسلما قبل از جراحی، اقدامات تشخیصی دیگر از جمله آزمایش خون و اندازهگیری سطح نشانگرهای غده سرطانی مرتبط با بیماری انجام میشود.
پس از مشخص شدن نوع آسیبشناسی بیماری، بیمار جهت اقدامات كاملتر كه ممكن است جراحی یا رادیوتراپی و شیمی درمانی باشد، ارجاع میشود.
نكته دیگری كه اهمیت دارد، آن است كه در بعضی از موارد سرطان بیضه، فرد مبتلا، زمینه ناباروری را ممكن است دارا باشد. بنابراین قبل از ارجاع فرد جهت درمانهای كاملتر، انجام آزمایشهای تعیین وضعیت باروری فرد و در صورت لزوم، ذخیره اسپرم در بانك اسپرم ضروری است. یادآوری این نكته خالی از لطف نیست كه سرطان بیضه از درمان پذیرترین بدخیمیهاست و میزان درمان قطعی آن رابطه مستقیمی با زمان تشخیص آن دارد. بنابراین به هیچ وجه نباید نسبت به علایم و مشكلات بیضه و كیسه بیضه بیتفاوت بود.
منبع: متخصص ارولوژی تهران