تشخیص عفونت کلیه

[sbu_post_image]

عفونت كليه در اثر هجوم باكتري به كليه اتفاق افتاده و به نام پيلونفريت معروف است و شامل انواع پيلونفريت حاد و مزمن و پيلونفريت آمفيزماتو مي‌باشد. بعضي اوقات عفونت كليه به شكل آبسه كليه مي‌باشد.

راههاي انتقال عفونت به كليه

عفونت بالا‌رونده از مجرا : يعني ميكروب عفونت‌زا از قسمتهاي پاييني دستگاه ادراري به كليه رفته و ايجاد عفونت مي‌كند. اين حالت در صورت وجود انسداد در مسير ادراري (ناشي از سنگ و اختلال ساختماني) و يا اختلال عملكرد دستگاه ادراري و ريفلاكس (برگشت ادراري) بيشتر اتفاق مي‌افتد.

انتشار از طريق خون كه در نوزادان نقش مهمي دارد و در بزرگسالان به ندرت اين راه نقش دارد. و در اين حالت معمولا آبسه كليه ايجاد مي‌شود.

انتشار از طريق كانال لنفاوي ، نادر است و شواهد اندكي در اين رابطه وجود دارد.

انتشار مستقيم عفونت از اعضاء مجاور : مثلا در آبسه داخل شكمي يا بيماري التهابي لگني ، عفونت ممكن است به كليه منتقل شود.

تشخيص عفونت کلیه

در آزمايش خون افزايش گلبولهاي سفيد وجود دارد.

در آزمايش ادرار ، گلبولهاي سفيد و باكتري و گلبولهاي قرمز و كست گلبولهاي سفيد و نوتروفيلهاي درشت ديده مي‌شود (زير ميكروسكوپ)

كشت ادرار همواره مثبت است و معمولا رشد قابل توجه عامل بيماري را (در محيط كشت) نشان مي‌دهد.

كشت خون در 3/1 بيماران مثبت است.

در موارد مشكوك يا عارضه دار از سي‌تي‌اسكن و سونوگرافي استفاده مي‌شود. در اين بيماران بيشترين توجه به تشخيص انسداد سيستم ادراري بوسيله سنگ و … است و سونوگرافي براي اين منظور مفيد است.

چگونه کلیه عفونی می‌ شود؟

کلیه به چند شکل ممکن است عفونی شود؛

* اولین حالت این که میکروب عفونت ‌زا از قسمت‌ های پایینی دستگاه ادراری، به کلیه رفته و ایجاد عفونت ‌کند. در صورت وجود انسداد در مسیر یا اختلال عملکرد دستگاه ادراری این مشکل زیاد اتفاق می‌افتد.

* انتشار از طریق خون، نحوه دیگر ابتلای کلیه به عفونت است که معمولا در نوزادان شاهد آن هستیم.

* گاهی هم انتشار مستقیم عفونت از اعضای مجاور صورت می‌ گیرد؛ به عنوان مثال در بیماری التهابی لگنی، عفونت ممکن است به کلیه نیز منتقل شود.

توصیه به بیماران عفونت کلیه

– بیماران باید تا برطرف‌ شدن‌ تب‌ و ناخوشی‌ در بستر استراحت‌ کنند واز مایعات به اندازه کافی بنوشند (حداقل 2 لیتر در روز).

– گاهی لازم است بیماران برای اسیدی‌ شدن‌ ادرار از آب‌ آلبالو یا زغال اخته و یا ویتامین C استفاده‌ کنند.

– بعد از درمان عفونت، اگر مشکلی مانند انسداد مجاری ادراری، سنگ کلیه یا اختلال دستگاه ادراری وجود دارد این عوامل برطرف گردند.

-عفونت حاد کلیه در بزرگسالان معمولا به خوبی درمان می شوند و اثر جوش خوردگی و ترمیم کلیوی یا آسیب پایدار بر جای نمی‌ ماند، اما در کودکان به دلیل عدم رشد کامل کلیه، عفونت کلیه می ‌تواند آسیب شدیدی ایجاد نماید و به ‌طور دائم عملکرد کلیه را مختل سازد.

منبع:تبیان.زندگی سالم.ایستگاه نیاز

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

Call Now Buttonمشاوره و تماس
× مشاوره رایگان