سرطان کلیه
نوعی سرطان است که در سلولهای کلیه ایجاد میشود.
سرطان در کلیه یا سلولهای کلیه را مبتلا میسازد و یا سلولهای اوروتلیال درون لگنچههای کلیه را هدف قرار میدهد. بسته به نوع سرطان در کلیه٬ پیشآگهی و درمان متغیر خواهد بود.
- انکوسیتوم
- آنژیومیولیپوم
- آدنوما
- کارسینوم در سلول کلیه (هایپرنفروما یا تومور گراویتز)
- سارکوم
- نفروبلاستوم (تومور ویلمز) که در کودکان زیر پنج سال دیده میشود
- ازدیگر انواع تومور کلیه که به شکلی کمیاب دیده میشوند میتوان به آدنوکارسینوم در سلولهای روشن٬ کارسینوم سلول ترانزیشنال٬ پاپیلوم و لنفوم کلیه اشاره نمود.
سرطان کلیه میتواند یک تومور ثانویه ناشی از متاستاز سرطانی دیگر در هرکجای بدن باشد.
علائم و نشانههای سرطان کلیه
درد در پهلوها یا یک طرف پهلو٬ هماچوری یا وجود خون در ادرار٬ احساس فشار در شکم و در مراحل تکامل یافته سرطان وجود توده قابل لمس٬ فشار خون بالا٬ تب و تعریق داغ٬ خستگی و سردرد مداوم٬ لاغری غیر قابل توصیف و پائین آمدن توانايی بدن از علائم کلی در سرطان کلیه است هرچند هر کدام از این علائم می تواند نشانه بیماری های دیگری باشند.
درمان سرطان کلیه
- جراحی: معمول ترین راه درمان است که نوعی از درمان موضعی است و سرطان را در کلیه و مناطق نزدیک درمان می کند. عمل جراحی برای بیرون آوردن کلیه از بدن، نفرکتومی نامیده می شود که انواع گوناگونی دارد. نوع عمل به مرحله تومور بستگی دارد.
- رادیوتراپی: نوعی درمان موضعی است. در آن از پرتوهایی با انرژی بالا برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود.
- درمان بیولوژیکی: نوعی درمان سیستمیک است. در این روش از توانایی ذاتی بدن (سیستم ایمنی) برای مبارزه با سلول های سرطانی استفاده می شود.
- شیمی درمانی: نوعی درمان سیستمیک است. داروهای ضد سرطان وارد گردش خون شده و به سراسر بدن می رسند. با وجودی که این روش برای بسیاری از انواع سرطان مناسب است، ولی برای سرطان کلیه خیلی مفید نیست.