داروهای اورولوژی

 

[sbu_post_image]

اووسیز- لونژیل یا لونرژسترل

قرصهای پروژسترونی تنها حاوی ۰٫۷۵ میلی گرم لونرژسترل که به صورت   اورژانس در عرض ۴۸ ساعت اول پس از نزدیکی  مشکوک ویا پاره شدن کاندوم خورده می شود. دو عدد قرص با هم بلافاصله و  یا یک قرص بلافاصله و قرص دیگر به فاصله ۱۲ ساعت  از امیزش مشکوک خورده می شود.هرچه زودتر این داروها مصرف شوند ، موثرتر خواهند بود و گرچه در بعضی از منابع بر اثر بخشی آنها تا ۱۲۰ ساعت ـ ۵ روز ـ پس از یک نزدیکی مشکوک تاکید شده ، بهترین زمان مصرف آنها تا ۴۸ ساعت اول ـ۲ روز ـ پس از نزدیکی مشکوک است.

دانازول

این دارو ، برای‌ درمان‌آندومتریوز، منوراژی‌ و دیگر اختلالات‌قاعدگی‌، کیست‌های‌ خوش‌ خیم‌ و دردهای‌دوره‌ای‌ شدید پستان‌، ژینکوماستی‌ (درصورتیکه‌ روشهای‌ دیگر غیر مؤثر باشد)و در درمان‌ طولانی‌ مدت‌ آنژیوادم‌ ارثی‌ به‌کار می‌رود.  این دارو نباید در طی بارداری؛ بیماریهای‌ شدیدکبدی‌، کلیوی‌ و قلبی‌، بیمارهای‌ترومبوآمبولیک‌، خونریزی‌ واژینال‌ با علت‌ناشناخته‌، تومورهای‌ وابسته‌ به‌ آندروژن‌و پورفیری کبدی مصرف‌ شود. تهوع‌، سرگیجه‌، بثورات‌جلدی‌، درد پشت‌، عصبانیت‌، سردرد،افزایش‌ وزن‌، اختلالات‌ قاعدگی‌، گرگرفتگی‌،کوچک‌ شدن‌ پستان‌، اسپاسم‌ عضلات‌اسکلتی‌، ریزش‌ مو و مقاومت‌ به‌ انسولین‌ ازعوارض‌ جانبی‌ مهم‌ دارو می‌باشند. مقدار مصرف‌ دارو۲۰۰-۸۰۰mg/day در چهار مقدار منقسم‌می‌باشد. در زنان‌ مصرف‌ دارو باید طی‌دوران‌ قاعدگی‌ و ترجیحا در روز اول‌شروع‌ شود. امکان‌ بروزواکنشهای‌ حساسیت‌ به‌ نور وجود دارد.و  در صورت‌ وجود احتمال‌ بارداری‌،دارو را قطع‌ نموده‌ و با پزشک‌ تماس‌بگیرید.

دزوسپتیو(مارولون)

قرص پیشگیری از بارداری حاوی دزوژسترل و اتینیل استرادیول-  از نظر میزان هورمونی مشابه قرصهای LD است.روزانه یک قرص به مدت ۲۱ روز تجویز می‌شود. شروع دارو از روز پنجم قاعدگی یا روز هشتم پس‌از مصرف آخرین قرص دورة قبلی (هرکدام که زودتر رخ دهد) است.

سیپروترون کامپاند یا دیانdiane

نوعی داروی ترکیبی با خاصیت ضد آندروژنی- ضدهورمون مردانه.این‌ دارو در درمان‌ آکنه‌مقاوم‌ به‌ آنتی‌بیوتیک‌ها درزنان‌ و یا زنانی‌که‌ در ضمن‌ درمان‌ آکنه‌ تمایل‌ به‌ استفاده‌از داروهای‌ ضد بارداری‌ خوراکی‌ نیزدارند بکار می‌رود. این‌ دارو همچنین‌ دردرمان‌ پرمویی‌ وابسته‌ به‌ آندروژن‌ درخانم‌ها بکار می‌رود.این قرص را هم می توان از روز اول یا روز پنجم سیکل شروع کرد پس از مصرف این قرص ممکن است لکه بینی شما کاهش یابد..این‌ ترکیب‌ در صورت‌وجود اختلالات‌ ترومبولیک‌ یا سابقه‌ آن‌ ویا وجود هر نوع‌ بیماری‌ و حالات‌ مرضی‌که‌ خطر بروز ترومبوز را افزایش‌ می‌دهد،میگرن‌ حاد، حملات‌ گذرای‌ ایسکمیک‌مغزی‌، بیماری‌های‌ کبدی‌ و از جمله‌ سندرم‌دوبین‌ ـ جانسون‌ و سندرم‌ روتور، هپاتیت‌،پورفیری‌، آدنوم‌ کبد، سنگهای‌ صفراوی‌،متعاقب‌ تخلیه‌ مول‌ هیدراتی‌ فرم‌، سابقه‌کهیر، یرقان‌ انسدادی‌، کارسینوم‌ پستان‌ یادستگاه‌ تناسلی‌ و خونریزی‌های‌ مهبل‌ باعلت‌ نامشخص‌ نباید مصرف‌ شود.

قرص یاسمینyasmine

قرص یاسمین نوعی قرص پیشگیری با دوز پایین مشابه ال دی است که نوع پروژسترون آن از نوع دسپیرونون می باشد این نوع پروژسترون عوارض کمتری نسبت به سایر انواع پروژسترون دارد. عوارضی مانند افزایش وزن- عوارض پوستی و نیز تهوع و استفراغ براساس ادعای شرکت تولید کننده دارو -شرینگ- و نیز تجربه بالینی بسیار کمتر است. .موارد منع مصرف این قرص همانند تمام انواع قرصهای ترکیبی می باشد و در صورت سابقه بیماری کبدی و سنگ کیسه صفرا، بیمارهای فلبی و عروقی و نیز حاملگی نباید مصرف شود. در صورتی که از قرص اسپیرونولاکتون به صورت همزمان استفاده می کنید نباید یاسمین مصرف کنید چون پروژسترون این قرص از انواع نگهدارنده پتاسیم است و می تواند عوارض قلبی و متابولیک داشته باشد.

قرص یازyaz

قرص یاز ۲۸ قرص در هر بسته دارد که ۲۴ تای آن صورتی کمرنگ و ۴ تای ان سفید رنگ است برای شروع قرص در روز اول سیکل اولین قرص صورتی کمرنگ را بخورید- به کلمه START پشت بسته قرص توجه کنید.- ترجیحا در ساعتی معین- و سپس مصرف قرصها را به صورت شبی یکی ادامه دهید. پس از تمام شدن قرصهای صورتی قرصهای سفید را بخورید تا بسته قرص تمام شود حتی اگر در طی این مدت پریود بشوید یا نه باید شروع بسته جدید را آغاز کنید. این قرص می تواند تاحدودی بدخلقی قبل از پریود PMDDرا کاهش دهد. به خاطر داشته باشید در یک هفته اول شروع بسته جدید و ترجیجا در یک ماه اول مصرف هر قرص پیشگیری از بارداری از یک روش کمکی مانند کاندوم نیز استفاده کنید. موارد منع مصرف قرص و نیز تداخل با داروهای دیگر دقیقا مانند قرص  یاسمین است. اگر قبل از قرص یاز از یک قرص پیشگیری ۲۱ تایی استفاده می کرده اید برای شروع یاز ابتدا ۱ هفته بین این دو فاصله بیاندازید . اما اگر از قرصهای ۲۸ تایی استفاده می کرده اید می توانید بلافاصله پس از بسته قبلی، قرص یاز را شروع کنید.

قرص بلارا

ساخت شرکت گروننتال ،هر قرص حاوی اتینیل استرادیول و کلرمادیونون است اثر پروزسترون این  قرص در افزایش وزن کمتر از سایر انوع قرصهاست..هر بسته بلارا حاوی ۲۱ قرص می باشد. مصرف بلارا، را باید از روز اول سیکل آغاز کرد. در صورتیکه در دوره های قبل، نوع دیگر ضد بارداری را دریافت کرده اید. می توانید مصرف این قرص را آغاز کنید. قرص ها را نجوید. برای افزایش کارایی، قرص ها باید به طور منظم در هر ۲۴ ساعت مصرف شود.پس از مصرف آخرین قرص، برای یک دوره هفت روزه، نباید قرص ها مصرف شود.که ۴ – ۲ روز پس از مصرف آخرین قرص، خونریزی اتفاق می افتد. پس از ۷ روز، مصرف قرص را باید ادامه داد.ترکیباتی که باعث کاهش سریع هورمونهای استروئیدی می شوند، اثر پیشگیری بلارا، را تحت تأثیر قرار می دهند مانند باربیتوراتها، ریفامپین، گریزوفلوین، فنیل بوتازون، داروهای ضد صرع (باربکسالون، کاربامازپین، فنی توئین، پریمیدون) و همچنین مصرف آنتی بیوتیک هایی مثل آمپی سیلین، تتراسیکلین که باعث تغییر فلور روده می شوند، میزان فعالیت بلارا، را کاهش می دهد.

پرلوتون

آمپول پرولوتون Proluton Depot  نام ژنریک، Hydroxyprogesterone Caproate USP  حاوی ۲۵۰ میلی گرم پروتولون دپوت، پروزسترون طولانی اثر که برای موارد تهدید به سقط، سقط تکراری، ناباروری ناشی از نارسایی جسم زرد، و آمنوره اولیه و ثانویه به کار می رود. در موارد سابقه هرپس در بارداری و تومورهای کبدی نباید استفاده شود. در مورد آثار جنینی این دارو مطالعه کافی صورت نگرفته است ولی در حال حاضر عوارض جنینی خاصی اثبا ت نشده است. در صورت تجویز توسط پزشک، منافع باید در مقابل معایب سنجیده شود.

کاربامازپین

نوعی داروی ضد صرع- این دارو جز داروهای تراتوژن-ناهنجاری زا – است و می تواند ناهنجاری جنینی ایجاد کند.

کلومیفن

نوعی داروی محرک تخمک گذاری که برای درمان کمکی باروری تجویز می شود و امکان چندقلوزایی و تحریک بیش از حد تخمدان را افزایش می دهد.این دارو به دو صورت از روز سوم تا هفتم و یا پنچم تا نهم سیکل قاعدگی تجویز می شود به هیچ وجه این دارو را سرخود مصرف نکنید.زوج با تجویز پزشک باید از روز پنچم  بعد از آخرین دوز دارو به مدت یک هفته ، هر یک روز در میان اقدام به آمیزش کنند.

ژل لکتال

نوعی ژل واژینال حاوی اسید لاکتیک ،قابل استفاده در دوران بارداری و قاعدگی، برای بازگرداندن تعادل طبیعی محیط واژن.  از نظر بالینی ثابت شده که به علت PH پایین اسید لاکتیک موجود در این ژل، این ژل از رشد ارگانیسمهای بیماریزا مانند  کاندیدا آلبیکانس، گاردنلا واژینالیس، اشرشیا کلی و گونه های موبیلونکس پیشگیری کرده و باعث کاهش موثر و سریع  بوی نامطبوع واژن، ترشحات غیر طبیعی واژن و سوزش واژن خواهد شد. این زل جانشین آنتی بیوتیکها نخواهد بود.

لیدوکائین-ژل- اسپری- آمپول

استفاده از محلول تزریقی لیدوکائین برای اعمال جراحی کوچک با رعایت حجم داروی تزریقی و غلظت ان قابل استفاده است اما مصرف بیش از حد ان موجب بی نظمی ضربان قلب یا اصطلاحا اریتمی می شود و گاهی عوارض چبران ناپذیری همچون مرگ دارد. مصرف تمام داروهای بی حسی و بیهوشی نیازمند تخصص و تجربه در این زمینه است .

متفورمین

نوعی دارو  که حساسیت به انسولین را بهبود می بخشد. مقدار پایه و تجریک شده هورمون ال اچ LH .و مقدار تستوسترون آزاد را نیز کاهش می دهد. این دارو در درمان تخمدان پلی کیستیک یا تنبلی تخمدان تجویز می شود و موجب بهبود در پاسخدهی به کلومیفن نیز می گردد. ممکن است در زنان بسیار چاق، تاثیر کمتری داشته باشد. این دارو به میزان ۵۰۰ میلی گرم ۳ بار در روز ، تجویز می گردد.و نباید سرخود مصرف شود. زیرا می تواند موچب کاهش قند خون به دنبال افزایش حساسیت به انسولین گردد.   برای کاهش این عارضه ، افزایش دوز باید بتدریج در عرض ۱-۲ هفته صورت گیرد.

مترونیدازول

داروی آ نتی بیوتیک و ضد انگل- درمان اصلی عفونتهای باکتریایی واژن و تریکومونیازیس-در قرصهای ۲۵۰ میلی گرمی در داروخانه ها عرضه می شود به شکل ویال و ژل واژینال نیز وجود دارد.در جدیدترین منابع داروی مترونیدازول منعی برای مصرف در دوران بارداری ندارد. در مطالعه انجام شده در مورد زنان مصرف کننده این دارو موردی از ناهنجاری جنینی دیده نشده است.

واکسن زگیل تناسلی

گاردازیل ۳ واکسن در فاصله ۶ ماه برای دختران و زنان ۹ تا ۲۶ ساله تجویز می شود و در برابر ۴ تیپ ویروسی ۶-۱۱-۱۶ و ۱۸ ایمنی ایجاد می کند. عارضه شناخته شده ای ندارد. فعلا در ایران موجود نیست.

منبع : zibasho

 

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

Call Now Buttonمشاوره و تماس
× مشاوره رایگان