[sbu_post_image]
بزرگشدن خوش خیم پروستات
در مردان جوان، پروستات تقریبا به اندازهی یك گردو است. با افزایش سن اندازهی این غده نیز افزایش مییابد. به این افزایش اندازه، بزرگ شدن خوش خیم پروستات BPH)) گفته میشود.
این فرایند از 30 سالگی شروع میشود و اغلب موارد بعد از 50 سالگی علائم پدیدار میشوند. بزرگ شدن پروستات كه بیشتر در افراد مسن دیده میشود علائمی ایجاد میكند.
هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) در مردان بالاتر از 40 سال رخ میدهد که در آن پروستات اغلب تا حدی بزرگ میشود که ادرار کردن مشکل میشود. علت هیپرپلازی خوشخیم پروستات دقیقا معلوم نیست، گرچه این عارضه با غذاهای پرچربی، سابقه خانوادگی و هورمونها ارتباط دارد.
به هر حال این عارضه خوش خیم است و سرطانی نمیشود. علایم این بیماری شامل تکرر ادرار(نیاز مکرر به رفتن به توالت) یا دیر شروع شدن جریان ادرار است.
اگر پروستات بیش از حد بزرگ شود، ممکن است پیشابراه را ببندد و مانع جریان ادرار شود. بزرگی خوشخیم پروستات را میتوان با روشهای دارویی، انجام جراحیهایی با کمترین برش و در موارد شدید با جراحی برای برداشتن پروستات درمان کرد.
برای اینکه از یک آزمایش بتوان برای بیماریابی گسترده یا غربالگری استفاده کرد، این آزمایش باید:
1-حساسیت بالا داشته باشد، یعنی درصد بالایی از موارد بیماری را بتواند کشف کند و موارد معدودی بیماری را نتواند پیدا کند.
مهمتر از همه این آزمایش باید بتواند به درمانی منجر شود که کیفیت زندگی بیمار را بهبود بخشد یا طول عمر او را افزایش دهد. به عبارت دیگر سودمندی این آزمایش باید بیشتر از ضررش باشد.
در حال حاضر روشهای آزمایشگاهی برای آزمایش PSA قابل اعتماد و قابلتکرار هستند. برای انجام این آزمایش تنها یک نمونه خون لازم است، بنابراین این آزمایش بیخطر است.این خصوصیات به همراه این عقیده کلی که تشخیص زودرس بیماری به درمان آن کمک میکند، باعث شده است، استفاده از آزمایش PSA برای بیماریابی سرطان پروستات این همه پرطرفدار شود اما در مورد حساسیت و اختصاصیت، این آزمایش به طور نسبی پایین است و هزینه کم و بیخطر بودن آزمایش در مورد قدم بعدی درمانی صدق نمیکند.
چرا که این در مرحله باید نمونهبرداری بافتی از پروستات انجام داد که عملی تهاجمی و گرانقیمت است و همچنین در مراحل بعدی باید به درمانهایی پرداخت که ممکن است سودمندیشان بیش از ضررشان باشد. این وضعیت به دلیل محدودیتهای خود آزمایش PSA و سیر غیرمعمول سرطان پروستات است.
غدهٔ پروستات در مسیر مجرای ادرار همهٔ مردان قرار دارد. با افزایش سن این غده بزرگ می شود و در برخی از مردان مشکلاتی را در ادرار کردن ایجاد می کند.
توجه به علائم و درمان به موقع بزرگی غدهٔ پروستات از ایجاد مشکلات بیشتر و شدیدتر جلوگیری خواهد کرد. اگر هریک از علائم زیر را دارید برای بررسی وضعیت غدهٔ پروستات به پزشک مراجعه کنید:
– بعد از اتمام ادرار، احساس می کنید ادرارتان کاملاً خالی نشده است .
– با فاصلهٔ زمانی کمتر از ۲ ساعت دوباره مجبور هستید برای ادرار کردن به دستشویی بروید.
– هنگام ادرار کردن چند بار ادرار قطع و دوباره شروع می شود.
– نگه داشتن ادرار سخت شده است .
– فشار جریان ادرار نسبت به قبل کم شده است .
– وقتی برای ادرار کردن به دستشویی می روید برای شروع ادرار مجبورید زور بزنید.
– بعد از رفتن به رختخواب چندین بار مجبورید برای ادرار کردن بلند شوید.
– سوزش ادرار دارید.
– ادرار قطره قطره می آید.
علائم بزرگی پروستات
سوزش ادرار.
مشکل در ادرار کردن، تمایل به دفعات متعدد ادرار و ادرار قطره ای همراه با تأخیر.
نیاز مدام به ادرار کردن، جهش متناوب ادرار، جهش ضعیف، قطرات همراه با تأخیر و تمایل به ادرار در تمام طول شب.PSA (آنتی ژن مخصوص پروستات) باعث تشخیص یک آدنوم پروستاتی نمیشود.این آنتی ژن برای تشخیص سرطان مفید است اما برای تشخیص آدنوم هیچ کارایی ندارد.
با این حال، در عمل اگر کسی مشکوک به آدنوم باشد از PSA برای او استفاده میشود. این آزمایش برای تشخیص احتمالی سرطان پروستات انجام میشود. در واقع، برای اطمینان خاطر بیمار صورت میگیرد.
علائم بزرگشدن پروستات
پروستاتی كه بزرگ شدهاست میتواند به قسمت خروجی مثانه و به ابتدای پیشابراه فشار وارد كند. این اتفاق منجر به ایجاد مشكلاتی در ادرار كردن میشود. جریان ادرار آهستهشده و تكرر ادرار ایجاد میشود كه به خصوص بیشتر در شبها رخ میدهد. ممكن است احتباس ادراری روی دهد. مشكلات جدیتری مانند عفونت مجاری ادراری و یا انسداد كامل پیشابراه و آسیب به كلیهها نیز در مواردی ممكن است ایجاد شود.
این بیماری بسیار شایع است. نیمیاز مردانی كه بالای 50 سال دارند علائمیاز بزرگی پروستات را نشان میدهند اما 10% آنان به مداخلات دارویی و جراحی نیاز پیدا میكنند. بزرگی پروستات با معایناتی كه پزشك انجام میدهد تشخیص داده میشود.
این بیماری كاملا خوشخیم است و ارتباطی با سرطان پروستات ندارد.
منبع : متخصص ارولوژی تهران