[sbu_post_image]
سنگ سازی کلیه ها در هوای گرم
افزایش گرمای هوا خطر تشکیل سنگ کلیه را تشدید میکند. هرچه دمای هوا بالاتر برود، احتمال تشکیل توده های کلسیم و سنگ کلیه افزایش می یابد.
گرمای شدید هوا موجب از دست رفتن مقدار زیادی از آب بدن می شود. این وضعیت به این مفهوم است که کلیه باید ادرار غلیظ تری تولید کند. بنابراین احتمال آنکه کلسیم و دیگر مواد معدنی بیشتر در کلیه رسوب کرده و سنگ کلیه تشکیل شود، افزایش می یابد.
متخصصان بیمارستان اطفال فیلادلفیا به بررسی اطلاعات پزشکی حدود 60 هزار فرد بزرگسال و کودک مبتلا به کلیه در سال های 2005 تا 2011 میلادی در آتلانتا، شیکاگو، دالاس، لس آنجلس و فیلادلفیا پرداختند.
مشاهده شد با افزایش دمای هوای روزانه احتمال آنکه فرد در مدت 20 روز پس از قرار گرفتن در معرض گرمای شدید به سنگ کلیه مبتلا شود، بیشتر است.
نرخ ابتلا به سنگ کلیه طی 30 سال گذشته رو به افزایش بوده و می توان پیش بینی کرد که با توجه به افزایش میانگین روزانه دمای هوا در نقاط مختلف جهان، این روند هم در تعداد بیشتری از افراد و هم در محدوده های جغرافیایی وسیع تری گسترش پیدا کند.
بر اساس این گزارش، محققان بر این باورند که با توجه به افزایش دمای نسبی زمین و تغییرات آب هوایی، بهتر است افراد مستعد به ابتلا به سنگ های کلیوی، نوشیدن مکرر آب را فراموش نکنند.
امروزه عمل باز برای سنگهای کلیه منسوخ شده است و لاپاراسکوپی و سنگ شکن از طریق پوست، تنها راه جراحی سنگهای کلیه است
«پزشکان در گذشته آبهای سنگین را عامل سنگ ساز بودن کلیه ها می دانستند، اما امروزه اعتقاد بر این است که در مناطق با آب و هوای گرم و خشک که در آن تعریق زیاد و ادرار غلیظ است، افراد بیشتری به سنگ کلیه دچار می شوند.افراد این مناطق به دلیل فقدان آب کافی و خشک بودن منطقه، آب کمتری می نوشند.
کسانی که یک بار دچار سنگ کلیه شده اند، بیشتر از بقیه افراد در معرض ابتلای دوباره به این بیماری هستند. بنابراین رعایت و پیروی از رژیم های غذایی خاص در این افراد ضروری است.
سنگهای کلیه در کل به چهار نوع سنگهای کلسیمی، اوریکی، عفونی و سنگهای سیستئینی تقسیم می شوند.
شایع ترین نوع سنگ کلیه، سنگهای کلسیمی است که حدود 70 درصد سنگهای ایجاد شده را تشکیل می دهد. از علل تشکیل این نوع سنگ کلیه می توان به بالا بودن میزان کلسیم و اسید اوریک در ادرار اشاره کرد.
همچنین بعضی از بیماری های داخلی از جمله پرکاری غده پاراتیروئیدمی تواند علل سنگساز شدن کلیه ها باشد.
غذا و سنگ کلیه
درباره سختی و درد بیماری سنگ کلیه حرف و حدیث بسیار است. این که دردش از سختترین دردهاست و اگر کسی مبتلا شد، همیشه خطر عود مجدد وجود دارد و باید خوردن بعضی از غذاها را برای همیشه کنار بگذارد و چنین و چنان.
تغذیه تأثیر انکارناپذیری روی این بیماری مزمن کلیوی دارد و شما با رعایت یک سری اصول تغذیه ای میتوانید از ابتلا به این بیماری پیش گیری کنید یا اگر دچار هستید به درمان خودتان کمک کنید.همه پزشکان معالج هم به بیماران رژیم غذایی خاصی را توصیه میکنند. البته درستش این است که رژیم غذایی بیماران مبتلا به سنگ کلیه را متخصصان تغذیه تجویز کنند.
تمایل نداشتن به مصرف گوشت
وقتی کلیهها بدرستی کار نمیکنند، اوره (ضایعات پروتئینها) کاملا از بدن دفع نمیشود. در نتیجه میزان آن در خون بالا میرود و مشکل نارسایی کلیویبتدریج پیشرفت میکند.
یکی از علائم نشاندهنده این مشکل، بیزاری از گوشت قرمز به همراه بیاشتهایی و لاغری است. این علامت بعد از علائم اشاره شده در بالا یعنی پفکردگی و کمخونی خود را نشان میدهد.
توجه داشته باشید که حالت تهوع و استفراغ نیز در مراحل جدی نارسایی مزمن کلیوی و افزایش بیش از اندازه اوره دیده میشود. در این صورت نیاز به درمانهای تکمیلی کلیه از طریق دیالیزخواهد بود.
با بروز این علائم حتما به پزشک مراجعه کنید و آزمایش ادرار و خون دهید.
خارشهای عضلانی
وقتی بیماری نارسایی کلیوی پیشرفته شد، خارش و گرفتگیهای عضلانینیز خود را نشان میدهند. این مشکلات ناشی از تجمع فسفر و پتاسیم در خون هستند که به طور عادی از طریق کلیهها دفع نشدهاند.
اگر در تمام بدنتان احساس خارشمیکنید و جوشهایی در پوستتان ایجاد شده است و اگر دچار گرفتگی عضلانی بخصوص در پاها و بازوها شدهاید، حتما به پزشک مراجعه کنید تا بررسیهای لازم انجام شود.
پیشگیری از سنگهای ادراری
کسانی که سنگ و شن کلیه دارند کمتر اسفناج بخورند و از طرف دیگر باید گفت که جوشانده اسفناج با آب اگر میل شود دفع کننده سنگ کلیه است.
برای کسانی که ورم کلیه دارند و یا سنگ کلیه، خوردن بادمجان ممنوع است.البته با نظر پزشک
منبع : متخصص سنگ کلیه