[sbu_post_image]
اگر علائمی که در این مطلب ارائه میشوند در خودتان دیدید، به سلامت کلیههایتان بیشتر اهمیت بدهید.
احساس نیاز مکرر به دستشویی در شب
وقتی کلیهها بهدرستی کار نمیکنند و مشکلی دارند، نیاز بیشتری به دفع ادرار پیدا میکنید. در این صورت ادرار بیش از اندازه رقیق و کمرنگ (مانند آب) میشود و حجم آن نیز افزایش مییابد.
این افزایش حجم ادرار و نیاز مکرر به رفتن دستشویی بخصوص در شب اتفاق میافتد، طوری که فرد از خواب برمیخیزد و نیاز به دفع ادرار پیدا میکند. این مشکل حتی با کاهش مصرف مایعات نیز برطرف نمیشود و در عین حال تشنگی فرد را بیشتر میکند.
افزایش حجم ادرار و نیاز مکرر به دفع آن، نشاندهنده نارسایی کلیوی است که نیاز به بررسی و درمان دارد. با مشاهده این علائم حتما به پزشک مراجعه کنید تا با انجام آزمایش خون و ادرار، میزان کراتینین و اوره و آلبومین بدن بررسی شود.
احساس خستگی زیاد
خستگی زیاد و دائمیرا بیاهمیت ندانید؛ چون به دو دلیل ممکن است از علائم اختلال در عملکرد کلیهها باشد:
اولا زمانی که کلیهها نتوانند بهدرستی مواد زائد ناشی از هضم غذاها را دفع کنند، این مواد زائد در خون جمع میشوند و آن را اسیدی میکنند؛ در نتیجه بدن احساس خستگی میکند.
ثانیا اینکه مغزاستخوان به اندازه کافی گلبول قرمز (که برای حمل اکسیژن در خون لازم است) تولید نمیکند؛ در نتیجه بدن دچار کمخونی و در پی آن خستگی زیاد میشود.
اگر مداوم دچار ضعف عمومی و رنگپریدگی هستید، به پزشک مراجعه کنید و آزمایش خون و ادرار دهید. در این صورت پزشک معالج کراتینین، اوره و آلبومین و همچنین علائم کمخونیتان را بررسی میکند.
افراد بالای 60 سال بیشتر در معرض نارسایی کلیه هستند. در این سن 30 درصد افراد، حداقل یک سوم عملکرد کلیوی خود را به دلیل پیری کلیهها از دست میدهند
پفکردگی پلکها و پاها
پف و ورم پلکها، قوزک پاها و خود پاها ممکن است نشاندهنده اختلال در عملکرد کلیهها باشد.
کلیههایی که بدرستی کار میکنند، به حفظ تعادل میزان سرم خون و بافتها کمک زیادی میکنند، اما وقتی اختلالی در عملکرد این اعضای حیاتی رخ میدهد، راه عبور پروتئینها از خون به ادرار باز میشود. در نتیجه عدم تعادل رخ میدهد و سرم داخل خون به سمت بافتهای پیرامون نفوذ میکند و باعث پفکردگی میشود.
اگر صبحها با چشمهایی پفکردهاز خواب بیدار میشوید و شبها پاها و قوزک پاهایتان ورم میکنند، احتمال اینکه دچار بیماری کلیه شده باشید، دور از ذهن نیست.
این مشکلات در برخی موارد با مشکلات دیگری مانند اضافهوزن و افزایش فشار خون نیز همراه است. حتما به پزشک مراجعه کنید تا بررسیهای لازم را برای بررسی سلامت کلیههایتان انجام دهید.
خروج مایع منی هنگام ادرار
خروج ترشحی شبیه مایع منی هنگام ادرار، یک مشکل نسبتا رایج است که در بسیاری از موارد باعث نگرانی فرد مبتلا میشود.
عمده مردم به اشتباه به آن خروج اسپرم میگویند اما وجود اسپرم در ادرار را فقط آزمایشگاه میتواند تشخیص دهد. معمولا مردان هر مایعی با رنگ، قوام و غلظت شبیه به مایع منی را، مایع منی تلقی میکنند، در صورتی که بسیاری از این ترشحات، مایع منی نیستند.
علت غلیظ بودن مایع منی وجود مقادیر زیاد قند فروکتوز در آن برای تغذیه اسپرمهاست. ترشحات شبیه به مایع منی به سه شکل میتوانند در ادرار ظاهر شوند: قبل از خروج ادرار، مخلوط با ادرار و پس از پایان ادرار. اینگونه ترشحات در پایان ادرار از مجرا خارج میشوندخروج مایع منی با ادرار معمولا ناشی از عارضهای است که آن را «التهاب احتقانی پروستات» مینامند.
بيماري هاي کليه در کل به دو دسته ي بيماري هاي داخلي کليه و بيماري هاي جراحي کليه تقسيم مي شوند. درمان بيماري هاي داخلي کليه به عهده ي متخصص داخلي يا فوق تخصص داخلي کليه (نفرولوژيست) و بيماري هاي جراحي کليه، به عهده ي اورولوژيست است.
وجود پروتئین در ادرار
وجود مقادیر طبیعی پروتئین در ادرار ( پروتئینوری؛proteinuria) از اختلالت مهم کلیوی به شمار می آید.* پروتئین ها جزء اساسی تمام بخش های بدن ازجمله عضلات، استخوان ها، مو و ناخن را تشکیل می دهند.
پروتئین های موجود در خون نیز عملکردهای مهمی دارند و موجب محافظت فرد در برابر عفونت، کمک به لخته شدن خون و حفظ مقدار صحیح مایع در گردش بدن می شوند.
در هنگام عبور خون از کلیه های سالم، کلیه ها مواد زاید آن را تصفیه و تخلیه می کنند و مواد مورد نیاز، مانند پروتئین ها را به خون بازمی گردانند. مولکول اکثر پروتئین ها به حدی بزرگ است که از صافی کلیه رد نمی شود و در نتیجه اغلب پروتئن ها وارد ادرار نمی شوند ولی هنگامی که صافی های کلیه، یعنی گلومرول ها دچار آسیب شده باشند، پروتئین ها از خون وارد ادرار می شوند.
احتمال حضور آلبومین( که نوعی پروتئین محلول در آب است)در ادرار بیش از سایر پروتئین ها است و گاهی به جای لغت پروتئینوری، به طور اختصاصی از واژه «آلبومینوری» استفاده می شود که هنگامی است که در آزمایش ادرار به طور اختصاصی، وجود آلبومین تشخیص داده می شود. آلبومین موجب احتباس مایعات در بدن می شود و مانند اسفنج، آب بافت های بدن را به خود می گیرد.
منبع : پزشک متخصص کلیه