[sbu_post_image]
پفکردگی پلکها و پاها
پف و ورم پلکها، قوزک پاها و خود پاها ممکن است نشاندهنده اختلال در عملکرد کلیهها باشد.
کلیههایی که بدرستی کار میکنند، به حفظ تعادل میزان سرم خون و بافتها کمک زیادی میکنند، اما وقتی اختلالی در عملکرد این اعضای حیاتی رخ میدهد، راه عبور پروتئینها از خون به ادرار باز میشود. در نتیجه عدم تعادل رخ میدهد و سرم داخل خون به سمت بافتهای پیرامون نفوذ میکند و باعث پفکردگی میشود.
اگر صبحها با چشمهایی پفکردهاز خواب بیدار میشوید و شبها پاها و قوزک پاهایتان ورم میکنند، احتمال اینکه دچار بیماری کلیه شده باشید، دور از ذهن نیست.
این مشکلات در برخی موارد با مشکلات دیگری مانند اضافهوزن و افزایش فشار خون نیز همراه است. حتما به پزشک مراجعه کنید تا بررسیهای لازم را برای بررسی سلامت کلیههایتان انجام دهید.
خروج مایع منی هنگام ادرار
خروج ترشحی شبیه مایع منی هنگام ادرار، یک مشکل نسبتا رایج است که در بسیاری از موارد باعث نگرانی فرد مبتلا میشود.
عمده مردم به اشتباه به آن خروج اسپرم میگویند اما وجود اسپرم در ادرار را فقط آزمایشگاه میتواند تشخیص دهد. معمولا مردان هر مایعی با رنگ، قوام و غلظت شبیه به مایع منی را، مایع منی تلقی میکنند، در صورتی که بسیاری از این ترشحات، مایع منی نیستند.
علت غلیظ بودن مایع منی وجود مقادیر زیاد قند فروکتوز در آن برای تغذیه اسپرمهاست. ترشحات شبیه به مایع منی به سه شکل میتوانند در ادرار ظاهر شوند: قبل از خروج ادرار، مخلوط با ادرار و پس از پایان ادرار. اینگونه ترشحات در پایان ادرار از مجرا خارج میشوندخروج مایع منی با ادرار معمولا ناشی از عارضهای است که آن را «التهاب احتقانی پروستات» مینامند.
بيماري هاي کليه در کل به دو دسته ي بيماري هاي داخلي کليه و بيماري هاي جراحي کليه تقسيم مي شوند. درمان بيماري هاي داخلي کليه به عهده ي متخصص داخلي يا فوق تخصص داخلي کليه (نفرولوژيست) و بيماري هاي جراحي کليه، به عهده ي اورولوژيست است.
وجود پروتئین در ادرار
وجود مقادیر طبیعی پروتئین در ادرار ( پروتئینوری؛proteinuria) از اختلالت مهم کلیوی به شمار می آید.* پروتئین ها جزء اساسی تمام بخش های بدن ازجمله عضلات، استخوان ها، مو و ناخن را تشکیل می دهند.
پروتئین های موجود در خون نیز عملکردهای مهمی دارند و موجب محافظت فرد در برابر عفونت، کمک به لخته شدن خون و حفظ مقدار صحیح مایع در گردش بدن می شوند.
در هنگام عبور خون از کلیه های سالم، کلیه ها مواد زاید آن را تصفیه و تخلیه می کنند و مواد مورد نیاز، مانند پروتئین ها را به خون بازمی گردانند. مولکول اکثر پروتئین ها به حدی بزرگ است که از صافی کلیه رد نمی شود و در نتیجه اغلب پروتئن ها وارد ادرار نمی شوند ولی هنگامی که صافی های کلیه، یعنی گلومرول ها دچار آسیب شده باشند، پروتئین ها از خون وارد ادرار می شوند.
احتمال حضور آلبومین( که نوعی پروتئین محلول در آب است)در ادرار بیش از سایر پروتئین ها است و گاهی به جای لغت پروتئینوری، به طور اختصاصی از واژه «آلبومینوری» استفاده می شود که هنگامی است که در آزمایش ادرار به طور اختصاصی، وجود آلبومین تشخیص داده می شود. آلبومین موجب احتباس مایعات در بدن می شود و مانند اسفنج، آب بافت های بدن را به خود می گیرد.
سندروم فانکونی
(به انگلیسی: Fanconi syndrome)، بیماری لوله های پروکسیمال نفرونهای کلیوی می باشد که در آن گلوکز، اسیدهای آمینه، اسید اوریک، فسفات و بیکربنات به جای بازجذب، از طریق ادرار دفع می شوند.
لوله های پروکسیمال اولین بخش نفرون پس از فیلتر شدن گلومرولی مایعات هستند که در سندروم فانکونی این لوله ها دچار اختلال می شوند.این سندروم ممکن است به ارث برسد یا داروها و فلزات سنگین عامل ایجاد آن شوند. اشکال مختلف سندروم فانکونی می توانند اثرات متفاوتی روی لوله های پروکسیمال داشته باشند و در نتیجه عوارض مختلفی را ایجاد کنند. در سندروم فانکونی نوع دوم، کاهش بیکربنات (اسیدوز توبولهای پروکسیمال کلیوی) و کاهش فسفات را داریم که کاهش فسفات حتی در صورت کافی بودن کلسیم و ویتامین D سبب نرمی استخوان می گردد. زیرا فسفات برای رشد استخوان ها ضروری است.
این بیماری از نام یک متخصص اطفال سوییسی به نام گیدو فانکونی گرفته شده است. سندروم فانکونی را نباید با کم خونی فانکونی اشتباه گرفت.
علایم سندروم فانکونی
پرادراری، عطش و کم آبی بدن
نرمی استخوان در بچه ها و استئومالاسی در بزرگسالان
اختلال در رشد
اسیدوز
کاهش پتاسیم
افزایش کلر
دیگر ویژگی های کلی اختلال عمل لوله های پروکسیمال در سندروم فانکونی عبارتند از:
کاهش فسفات خون / وجود فسفات در ادرار
وجود گلوکز در ادرار
وجود پروتئین در ادرار / وجود اسید آمینه در ادرار
افزایش اسید اوریک در ادرار
درمان سندروم فانکونی
درمان در کودکان مبتلا به سندروم فانکونی عمدتا شامل جایگزینی مواد از دست رفته از طریق ادرار است (مایعات و بیکربنات). هدف از درمان در حد امکان اصلاح بیماری زمینه ای در انواع ثانویه بهمراه نگهداری بیکربنات و پتاسیم و فسفات (جهت جلوگیری ازهیپوفسفاتمیک ریکتز) در حد طبیعی و اصلاح اسیدوز ناشی از بیماری است که اساس ان بر تجویز بیکربنات میباشد لازم به ذکر است که در این بیماران باید جهت اصلاح اسیدوز از مقادیر بالاتر مواد قلیائی استفاده شود بطوری که تا 20 میلی اکیوالان به ازای هر کیلو وزن بدن از محلول بی سیترا یا ژول جهت اصلاح اسیدوز مورد نیاز است اضافه کردن مکمل فسفات به درمان الزامی است.
علایم سندروم کوشینگ
– هیرسوتیسم (موهای زائد زیاد)
– آکنه
– ضعف
– افزایش فشار خون
– پوکی استخوان
ارتباط سندروم کن (conn’s syndrome)با سرطان غدد فوق کلیوی
این بیماری با تولید بیش از حد هورمون آلدوسترون توسط غدد فوق کلیوی در ارتباط می باشد. این هورمون به حفظ تعادل الکترولیت های بدن کمک می کند.
برخی علایم سندرم کن عبارتند از :
– فشار خون بالا
– افزایش دفعات دفع ادرار
– تشنگی بیش از حد
– سطح پایین پتاسیم خون
فئوکروموسیتوم
فئوکروموسیتوم نوعی تومور غدد فوق کلیوی است که سبب تولید هورمون اپی نفرین و نوراپی نفرین می شود.
این دو هورمون در تنظیم فشار خون و ضربان قلب موثرند و در صورت اختلال در تولید آنها، علایم زیر به وجود می آید :
– سردرد
– ضربان سریع قلب
– تپش قلب
– تهوع و استفراغ
منبع : پزشک متخصص کلیه