[sbu_post_image]
نارسايي كليه در كودكان
يكي از مهمترين علتهاي شيوع ابتلاي كودكان به نارسايي كليه، عفونت ادراري و برگشت ادرار به كليهها(ريفلاكس ادراري) است. اين بيماري بين دختران شايعتر از پسران است. در اين حالت، ادرار از مثانه به كليه بازميگردد. اگر اين عامل در كودك شناسايي نشود، كودك به نارسايي كليه مبتلا خواهد شد. بنابراين اگر بچهاي بيش از يك بار به عفونت ادراري مبتلا شود، بايد حتما تحت بررسي قرار گيرد. يكي ديگر از علتهاي شيوع بيماري، تنگي ابتدا يا انتهاي حالب است. اين بيماري مادرزادي ممكن است با عوارضي همچون دلدرد، دلپيچه، گريه و بيقراري، بياشتهايي و كاهش وزن همراه باشد.
كنترل قند خون در افراد ديابتي و كنترل فشار خون در افراد مبتلا به پرفشاري خون، مهمترين اقدام براي پيشگيري از ابتلا به نارسايي كليه است
درمان بيماري نارسایی کلیه
مهمترين اقدام براي درمان بيماري، برطرف كردن عامل بيماري مثلا ديابت و فشارخون است تا باقيمانده بافت سالم كليه حفظ شود و كليهها بتوانند كار خود را بخوبي انجام دهند. در مراحل اوليه نارسايي كليه ممكن است به روشهاي مصنوعي تصفيه خون مانند دياليز نيازي نباشد و بيمار با مصرف دارو بيمارياش را كنترل كند، اما اگر نارسايي كليه در مراحل پيشرفته باشد، كليه قادر نخواهد بود عمل تصفيه خون را بخوبي انجام دهد و سموم را از بدن خارج كند. بنابراين افراد مبتلا بايد با روش مصنوعي دياليز و در نهايت، پيوند كليه درمان شوند. افراد بسته به شدت بيماري، هفتهاي دو تا سه مرتبه دياليز صفاقي يا خوني ميشوند. براي انجام پيوند هم بايد گيرندهاي از بستگان يا اهداكنندگان يا فردي كه دچار مرگ مغزي شده، وجود داشته باشد كه با كليه بيمار سازگار باشد. همچنين بهترين زمان براي انجام پيوند كليه، هنگامي است كه بيمار به حد دياليز رسيده و چند ماهي دياليز كرده باشد، چون انجام عمل دياليز احتمال پيوند را بالا ميبرد.
با اين وصف، نارسايي كليه با مصرف دارو درمان نميشود.
چنانچه نارسايي حاد باشد با رفع عامل نارسايي برطرف ميشود، اما اگر مزمن باشد، با مصرف دارو از بين نميرود. داروهاي نگهدارنده كمك ميكند بيمار به زندگي ادامه دهد، اما نارسايي باقي خواهد ماند.
پيوند كليه و نارسایی کلیه
پيوند كليه محدوديتهايي دارد و در هر سني انجام نميشود. اين عمل براي افراد مسن بيش از 60 سال و كودكان زير 10 سال نتايج خوبي ندارد.
کیست کلیه
بیماری کلیه پلی کیستیک، بیماری های مادرزادی، کیستهای کلیوی، اندازه های متعدد، اعم از کیست ها را افزایش می دهد با بالا رفتن سن و افزایش است. روش سوراخ، از طریق عمل جراحی برای خلاص شدن از شر یک کیست بزرگ در کوتاه مدت برای کاهش ظلم و ستم از کلیه است. با این حال، این نقش از کیست های کوچک امکان پذیر نمی باشد. بنابراین، این وضعیت همیشه تکرار می شود، کمتر از یک درمان کامل از هدف.
بیوپسی کلیه چیست و در مواردی انجام می شود؟
بیوپسی یا نمونه برداری از کلیه (kidney biopsy)، نوعی آزمایش تشخیصی است که در آن قطعات کوچکی از کلیه، به وسیله ی سوزن مخصوص و تحت بی حسی موضعی، از راه پوست روی ناحیه ی کلیه برداشته می شود تا بوسیله ی متخصص آسیب شناسی (پاتولوژیست) در زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار گیرد.
معمولاً از بیوپسی کلیه برای تشخیص علت وجود خون در ادرار (هِماچوری)؛ تشخیص علت وجود مقدار بیش از حد پروتئین در ادرار (پروتئینوری) و تشخیص علت اختلال عملکرد کلیه استفاده می شود.
منبع : متخصص اورولوژی تهران