همه چیز درباره شب ادراری

همه چیز درباره شب ادراری

چیزهایی که خیلی دوست دارید در مورد آن با دوستانتان حرف بزنید:

• بازی کامپیوتری جدیدتان
• رفتن به سینما
• اینکه این آخرهفته چکار کنید

چیزهایی که معمولاً درموردش با دوستانتان حرف نمی‌زنید:

• چطور وقتی فیلم غمگین نگاه می‌کنید گریه ‌تان می‌گیرد
• روزی که اشتباهی لباس ‌زیرتان را برعکس تنتان کردید
• چطور شب‌ها که می‌خوابید جایتان را خیس می‌کنید

شما تنها نیستید

میلیون‌ها کودک و نوجوان در سراسر دنیا هرشب جایشان را خیس می‌کنند. این مشکل اینقدر رایج است که حتی ممکن است در کلاس خودتان هم خیلی از بچه ‌ها اینطور باشند. البته بیشتر بچه ‌ها درمورد این موضوع حرفی به دوستانشان نمی‌زنند بخاطر همین ممکن است فکر کنید که این فقط شما هستید که شب‌ها جایتان را خیس می‌کنید. اما باید بدانید که اینطور نیست. خیلی‌های دیگر هم مشکل شما را دارند.

شب ‌ادراری مشکلی ارثی است. این یعنی اگر شما موقع خواب، جایتان را خیس می‌کنید، به احتمال خیلی زیاد یکی از اقوام نزدیکتان هم در کودکی اینطور بوده است. درست همانطور که مثلاً چشم‌های آبیتان به مامانتان یا پاهای بلندتان به عمویتان رفته است، شب‌ ادراری را هم احتمالاً از کسی ارث برده ‌اید.

مهمترین چیزی که باید به یاد داشته باشید این است که هیچ‌ کس عمدی جای خود را خیس نمی‌کند. این به آن معنا نیست که شما تنبل یا نامرتب و کثیف هستید. این مشکل تقصیر شما نیست. بنا به دلایلی بچه‌هایی که شب‌ها جایشان را خیس می‌کنند نمی‌توانند احساس کنند که مثانه‌ شان پر شده و برای دستشویی کردن بیدار نمی‌شوند. بعضی وقت‌ها بچه‌هایی که جایشان را خیس می‌کنند در خواب می‌بینند که در دستشویی هستند ولی بعد که صبح از خواب بیدار می‌شوند می‌بینند که جایشان را خیس کرده ‌اند.

خیلی از بچه ‌هایی که جایشان را خیس می‌کنند خیلی عمیق می‌خوابند. آیا پدرومادرتان همیشه شکایت دارند که برای بیدار کردنتان مجبورند هزار بار صدایتان بزنند؟

بعضی از بچه ‌هایی که شب ‌ادراری دارند، هرشب جایشان را خیس می‌کنند، بعضی دیگر فقط بعضی شب‌ها اینکار را می‌کنند. خیلی از بچه ‌ها وقتی خانه دوستان یا نزدیکانشان می‌خوابند کمتر پیش می‌آید که جایشان را خیس کنند. دلیل آن این است که آنقدر نگران خیس کردن جایشان هستند که اصلاً نمی‌توانند بخوابند و اگر هم خوابشان ببرد خواب خیلی سبکی خواهد بود. اینطوری مغزتان مدام در گوشتان زمزمه می‌کند، “آهای تخت مردم رو کثیف نکنی!” این کمکتان می‌کند جایتان را خیس نکنید حتی اگر خودتان هم از آن خبر نداشته باشید.

خبر خوب

خبر خوب این است که تقریباً همه بچه‌هایی که شب ‌ادراری دارند بالاخره یک روز مشکلشان برطرف می‌شود. پس اگر هر شب جایتان را خیس می‌کنید، نگران نباشید که چه جسمی و چه روحی طبیعی نیستید. شب‌ ادراری معمولاً ربطی به مشکلات جسمی و احساسات شما ندارد.

این احتمال وجود دارد که شب ‌ادراری شما خود به‌ خود برطرف شود. درواقع، 15 نفر از هر 100 بچه‌ای که شب ‌ادراری دارند، بدون هیچ درمانی بهبود می‌یابند. اما اگر شما هم این مشکل را دارید بد نیست که هم خودتان و هم والدینتان در این مورد با پزشکتان حرف بزنید.

دکتر چند سوال از شما می‌پرسد و خیلی مهم است که صادقانه به آن سوالات جواب بدهید و خجالت هم نکشید. یادتان باشد، شب ‌ادراری مشکلی رایج است و دکترتان مطمئناً بچه ‌های زیادی را دیده است که این مشکل را داشته ‌اند. دکتر شما را معاینه خواهد کرد و ممکن است از شما نمونه ادرار هم بگیرد.

بعضی از بچه‌هایی که مشکلات دیگری مثل یبوست، عفونت‌های ادراری یا از این قبیل مشکلات دارند ممکن است به آزمایشات بیشتری نیاز پیدا کنند.

چند خبر خوب دیگر

اگر شما شب‌ ادراری دارید، کارهایی هست که برای جلوگیری از آن می‌توانید انجام دهید. سعی کنید بعد از شام مایعات نخورید و یادتان باشد که قبل از رفتن به رختخواب حتماً دستشویی بروید. اگر جایتان را خیس کردید، برای تمیز کردن ملحفه‌ ها و تختتان به مادر کمک کنید.

خیلی از دکترها فکر می‌کنند که بهترین راه درمان شب ‌ادراری برنامه ‌ای است که به مغزتان آموزش می‌دهد یکی از دو کار زیر را انجام دهد:

1. شما را بیدار کند تا بتوانید به دستشویی بروید.
2. خواب بمانید اما بتوانید دستشوییتان را تا صبح نگه دارید.

این برنامه شامل تست‌های مختلف دستشویی کردن می‌شود مثل صبر کردن برای دستشویی رفتن در طول روز، تصور کردن خشک ماندن جایتان تا صبح یا حتی استفاده از یک آژیر کوچک. این آژیر به دستمالی که در لباس ‌زیرتان قرار می‌گیرد متصل می‌شود. اگر شروع به ادرار کنید، آن دستمال رطوبت را احساس کرده و آژیر به صدا درمی ‌آید. استفاده از این آژیرها خیلی راحت است و کمک می‌کند حتی از عمیق‌ترین خواب‌ها هم بیدار شوید.

داروهایی هم برای بچه‌ هایی که شب‌ادراری دارند وجود دارد که ممکن است موقتاً کمکتان کنند اما شب ادراری شما را درمان نمی‌کنند. این داروها وقتی درکنار آژیر یا سایر برنامه‌های تمرینی استفاده شوند، بهتر عمل می‌کنند.

آموزش دوباره مغزتان نیاز به کمی تمرین دارد و باید صبور باشید اما مطمئن باشید که بالاخره یک روز شب‌ ادراریتان قطع می‌شود.

منبع: مشاور قاضی

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

Call Now Buttonمشاوره و تماس
× مشاوره رایگان