[sbu_post_image]
پروستات
پروستات غده ی كوچكی است كه پائینتر از مثانه قرار گرفته و قسمت ابتدایی پیشابراه را احاطه كرده است. پیشابراه مجرایی است كه ادرار را از مثانه به طرف خارج از بدن هدایت میكند. این غده در زیر مثانه و در محل خروج ادرار از آن و نیز در جلوی راست روده قرار دارد. پروستات طبیعی در معاینه قوام نرم دارد و فاقد توده است. این غده كه اعمال مختلفی انجام میدهد از دو قسمت تشكیل شده كه توسط یك لایه ی بافتی پوشیده شدهاند.
وظایف پروستات
یكی از كارهای پروستات كمك به كنترل ادرار، با وارد كردن فشار به قسمت ابتدایی پیشابراه است. همچنین پروستات، مایعی ترشح میكند كه سلولهای جنسی مرد، یا اسپرمها را فعال نگه میدارد. این مایع پیشابراه را مرطوب و لغزنده میكند. این مایع ماهیت قلیایی داشته و نیز مواد مغذیای دارد كه برای فعال باقی ماندن اسپرمها، لازم است. اعمالی كه پروستات انجام میدهد، نشان میدهد كه اگرچه بدون پروستات، تقریبا مردان نابارور هستند اما نبود آن نیز تاثیر چندانی در زندگی فرد ندارد.
پیشگیری از سرطان پروستات
1_ به مردان بالای 40 سال برای غربالگری این بیماری، سالیانه آزمایش( PSA از طریق آزمایش خون) و معاینه توسط پزشک توصیه میگردد.
2 _ رعایت رژیم غذایی : بر اساس تحقیقات اخیر دیدهشدهاست که مصرف بعضی از مواد غذایی مانند سلنیوم، ویتامین D، سویا، چای سبز، لیکوپن (ماده موجود در گوجه فرنگی ) در پیشگیری و حتی کاهش رشد این تومور موثر بوده است.
همچنین عدم مصرف بعضی غذاها مانند موادی قندی و نشاستهای و چربیها به خصوص LDL یا همان چربی مضر، جهت پیشگیری در ابتلاء این بیماری توصیه میگردد.
علل التهاب پروستات
سایر مواردی که ممکن است سبب احتقان پروستات و خروج مایع منی از مجرا شوند عبارتند از انزال در فواصل طولانیمدت مثلا هر ماه یک بار، دوچرخهسواری یا اسبسواری بیش از حد (سبب فشار آمدن به پروستات و چلانده شدن آن میشود)، مصرف مقادیر زیاد غذاهای تند، الکل و کافئین و نشستن طولانیمدت بهخصوص داخل اتومبیل. توصیه میشود مردان بیش از 3-2 ساعت حالت نشسته نداشته باشند و اگر در حالت رانندگی هستند، هر 3-2 ساعت اتومبیل را متوقف كنند، مقداری راه بروند و مثانه خود را خالی كنند. نشستن روی یک بالش نرم به مقدار زیادی از فشار وارده بر پروستات میکاهد. دارودرمانی کمک شایانی به درمان التهاب پروستات میكند.
احتقان طولانیمدت یا طولکشیده پروستات را در اصطلاح «التهاب مزمن پروستات» میگویند. این التهاب مزمن پروستات ممکن است عفونی یا غیرعفونی باشد و یکی از علائم آن خروج ترشحی شبیه به مایع منی از مجرای ادرار است که با ادرار یا بدون آن اتفاق میافتد. سایر علائمی که ممکن است همراه با التهاب مزمن پروستات دیده شوند، عبارتند از:سوزش و تکرر ادرار، آهسته شدن جریان ادرار به دلیل بزرگ شدن و تورم پروستات، احساس سوزش هنگام انزال، احساس سوزش در قسمت انتهایی دستگاه تناسلی حتی در حالت عادی و بدون ادرار کردن، اختلال جنسی مثل اختلال در نعوظ، احساس خارش در ناحیه دستگاه تناسلی، احساس ناراحتی در قسمت تحتانی شکم و درد در ناحیه میاندوراه (ناحیه بین کیسه بیضه و مقعد). گاهی بیمارانی که دچار التهاب مزمن پروستات هستند، هنگام شروع ادرار یا خاتمه آن و حتی در مایع منی قطرات خون را نیز مشاهده میکنند.
منبع : سیمرغ