ادرار خونی چگونه ارزیابی میشود؟
ارزیابی خون در ادرار شامل گرفتن سابقه از بیمار، انجام یک آزمایش فیزیکی، ارزیابی ادرار زیر میکروسکوپ و در نهایت کشت ادرار است.
گرفتن سابقه به این صورت است که آیا درد یا ناراحتی مرتبط با هماچوری وجود داشته است یا خیر؟
آیا خون در ابتدا، انتها یا سراسر جریان ادرار وجود داشته است و در نهایت این که آیا بیمار سابقه سیگار کشیدن، سنگهای کلیوی، جراحت دستگاه ادراری، اشکال در ادرار کردن یا ارزیابی قبلی دستگاه ادراری داشته است یا خیر؟
مهم نیست که علت بروز هماچوری تا چه اندازه واضح است، بلکه ارزیابی کامل همیشه به منظور رد بیماریهای زمینهای جدی از قبیل سرطان ضروری است.
به طور معمول سه آزمون تشخیصی ضروری است و این سه آزمایش عبارتند از پیلوگرام وریدی (IVP)، سیتوسکوپی و سیتولوژی ادرار.
پیلوگرام وریدی یا IVP : عکسبرداری دستگاه ادراری به وسیله اشعه ایکس است. در این روش، یک ماده حاجب به وریدها تزریق شده و به وسیله دستگاه ادراری تصفیه میشود. یک سلسله عکسبرداری با اشعه ایکس به منظور مشاهده ناهنجاریها در طی 30 دقیقه انجام میشود. این بررسی به خصوص برای ارزیابی کلیهها و میزنای سودمند است، اما برای مثانه، پروستات و میزراه سودی ندارد.
سیتوسکوپی : در این روش یک لوله مشاهده گر یا سیتوسکوپ به منظور ارزیابی چشمی مثانه و میزراه به کار میرود. در بیشتر موارد، این روش میتواند بدون هیچ گونه ناراحتی با کاربرد ژل بیحس کننده موضعی انجام شود. سیتوسکوپ از میزراه عبور کرده، به مثانه میرسد و به این ترتیب بررسی انجام میشود. کل این آزمایش کمتر از 10 دقیقه زمان میبرد.
سیتولوژی ادرار : شامل تخلیه ادرار در یک ظرف و آزمایش آن به وسیله یک پاتولوژیست به منظور یافتن سلولهای سرطانی است.
منبع: تبیان