آدنوکارسينوم

[sbu_post_image]

آدنوکارسينوم Adenocarcinoma

آدنوکارسینوم(به انگلیسی: Adenocarcinoma)‏ به سرطان (تومور بدخیم) در بافت غدد اشاره دارد هرچند نمی‌تواند تنها به بافت‌های غده محدود شده و به بافت اپیتلیال در محدوده آن نیز اشاره دارد.

انواع آدنوکارسينوم

کارسينوم سلول سنگفرشى

 مشخصات عمدهٔ پاتولوژيک در کارسينوم سلول سنگفرشى عبارتند از: شاخى‌شدن، رده‌بندى سلولى و پل‌هاى بين‌سلولي. کارسينوم سلول سنگفرشى حدود ۳۰% از کل موارد سرطان ريه را تشکيل مى‌دهد. دوسوم موارد در مرکز و نزديک ناف قرار دارند و يک‌سوم موارد محيطى هستند.

آدنوکارسينوم

آدنوکارسينوم‌ها به‌ سه گروه آسينار، پاپيلارى و برونکوآلوئولار تقسيم مى‌شوند. آدنوکارسينوم آسينار از غده‌هاى پوشيده‌شده از سلول‌هاى استوانه‌اى که موسين ترشح مى‌کنند تشکيل شده است. مشخصهٔ آدنوکارسينوم برونکوآلوئولار، قطعات پاپيلارى است که داخل لومن آلوئول‌ها يا برونشيول‌هاى کوچک ديده مى‌شود. کارسينوم برونکوآلوئولار يک کارسينوم ‘اسکار’ معمولى است که ممکن است با انتقال آئروسل‌ها انتشار پيدا کند.

سلول کوچک

کارسينوم‌هاى سلول‌ کوچک هسته‌هاى کوچک و گرد با کروماتين هسته‌اى و سيتوپلاسم دارند.

سلول بزرگ

کارسينوم‌هاى سلول بزرگ از سلول‌هاى دوکى‌شکل يا بيضى بزرگى تشکيل شده‌اند که به‌صورت لايه‌ها يا کانون‌هائى در کنار هم قرار گرفته‌اند. سلول‌هاى غول‌آساى چندهسته‌اي، قطرات هيالين داخل سلولي، گليکوژن، و انکلوزيون‌هاى هسته‌اى اسيدوفيل نيز ممکن است وجود داشته باشد در مقايسه با تومورهاى سلول کوچک شيوع و بدخيمى کمترى دارند.

 آدنواسکواموس

اين تومورها هم سلول‌هاى اسکواموس (سنگفرشي) و هم سلول‌هاى آدنوکارسينوماتوز دارند. رفتار اين تومورها به آدنوکارسينوم‌ها شباهت دارد.

کارسينوئيد

اين تومورها گاه تحت عنوان آدنوم‌هاى برونکيال طبقه‌بندى مى‌شوند، ولى با وجود کندبودن سرعت رشد و متاستاز، اين تومورها واقعاً بدخيم هستند

کارسينوم‌هاى غدهٔ برونشيال

کارسينوم‌هاى غدهٔ برونشيال دو نوع هستند: کيستى آدنوئيد و موکواپيدرموئيد.

 آدنوکارسينوم مثانه کم‌تر از 2 درصد تومورهای اوليه مثانه را تشکيل می‌دهد. در موارد نادر تومورهای مثانه به خصوص آدنوکارسينوم تظاهرات اوليه نامعمول دارند.

بيمار خانم 76 ساله مورد ديابت مليتوس که با شکايت دردهای شکمی و تب به اورژانس مراجعه کرده بود که در معاينه به علت وجود اريتم پوستی در ناحيه سوپرا پوبيک و تندرنس شکمی با شک به آبسه جدار شکم تحت عمل جراحی قرار می‌گيرد.در حين عمل جراحی، جراح متوجه گسترش آبسه به داخل لگن و درگيری مثانه و ارگان‌های لگنی می‌شود و مشاوره ارولوژی درخواست می‌شود. فروزن سکشن از قسمت‌های درگير مثانه ارسال می‌شود که نشان دهنده بدخيمی بوده است. بيمار تحت راديکال سيستکتومی و اگزانتراسيون قدامی لگن قرار گرفت و به علت درگيری عضلات جدار شکم يورتروسيگموئيدوستومی دو طرفه انجام شد. بيمار بعد از 10 روز با حال عمومی خوب مرخص شد.

گزارش کامل پاتولوژی با بررسی ايمونوهيستوشيمی نشان دهنده آدنوکارسينوم اوليه مثانه با درگيری عضلات جدار شکم بوده است.

تاکنون هيچ بيماری با آدنوکارسينوم مثانه با تظاهر اوليه‌ی آبسه جدار شکم گزارش نشده است و بيمار معرفی شده هم از لحاظ تظاهر اوليه و هم از لحاظ روش جراحی انجام شده با توجه به عدم آمادگی روده‌ای قبلی، قابل توجه و منحصر به فرد می‌باشد.

منابع: مجله پزشکی ارومیه  ،ویکی پدیا، ویستا

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

Call Now Buttonمشاوره و تماس
× مشاوره رایگان