مهمترین بیماریهای های تناسلی در مردان
در رشته اورولوژی در سالهای اخیر طبقهبندی جدیدی انجام شده كه بیماریهای این رشته را به 6 یا 7 رشته تخصصی تقسیم میكند و در كنگرههای علمی نیز از همین تقسیم بندی تبعیت میشود.
براساس این تقسیم بندی بیماریهای اورولوژی به چند دسته بیماریهای كلیه و پیوند كلیه، اورولوژی زنان، اورولوژی اطفال، انكولوژی یا سرطان در اورولوژی، اندرولوژی (شامل بیماریهای عقیمی و ناتوانی جنسی مردان) اندریولوژی (شامل روشهای غیر تهاجمی ازجمله برای دفع سنگ و اورولوژی ترمیمی (جراحیهای ظریف و مشكل) دسته بندی میشود. بقیه بیماریها شامل عفونتهای دستگاه تناسلی و دفع ادرار نیز در گروه دیگری دسته بندی میشود كه اورژانسهای اورولوژی را هم در این دسته آخر قرار میدهند.
اگر از بیماریهای انكولوژی یا سرطانهای دستگاه تناسلی شروع كنیم، باید بگوییم كه بیماریهای خطرناك و مهمی در این دسته قرار دارند كه عمدتاً بدون علامت هم هستند. یكی از این بیماریها سرطان پروستات است كه امروزه با معرفی تست PSA در سالهای اخیر ما هم در كشور این بیماری را در مراحل اولیه تشخیص میدهیم، درحالی كه قبلاً این طور نبود؛ مثلا یك آقای مسن 50 یا 60 ساله بهعلت اینكه زمین خورده بود و دچار شكستگی كوچكی شده است به پزشك مراجعه میكرد و ما گراف میگرفتیم و متوجه سرطان پروستات میشدیم. آن موقع معمولاً بیماری هنگامی تشخیص داده میشد كه بسیار پیشرفت كرده بود و درمان آن سختتر بود. اما امروزه با تست PSA میتوانیم به موقع این بیماری را تشخیص دهیم و درمان كنیم.
تشخیص سرطان پروستات
استفاده از PSA، تماس مقعدی
یکی یا آن دیگری کافیست، تفاوتی ندارند.
انجام یکی از دو آزمایش ضروری است. با هم در تضاد نیستند اما مکمل یکدیگر اند.
پروستات سرطانی رایج بین مردان بالای ۵۰ سال است و دومین علت مرگ بر اثر سرطان بعد از سرطان ریه محسوب میشود.
زمان مراجعه به كلینیك ارولوژی
بیماریهای دستگاه تناسلی مردان و نازایی در مردان شامل :
بیماریهای مادرزادی و اكتسابی بیضه مانند پیچ خوردگی و پایین نیامدن بیضه ،تومورهای بیضه ،انواع علل نازایی مردان، علل ناتوانی جنسی و …
ـ كلیه بیماریهای جراحی كلیه ، حالب ، مثانه ، مجاری ادراری در زنان ، مردان و اطفال شامل :
سنگ ها ، عفونت ها ، ضایعات فضاگیر مثل تومور و كیست، موارد غیرعادی مادرزادی مانند تنگی ها و ریفلاكس ، بیماریهای پروستات ، آسیب های دستگاه ادراری
ـوجود علام تحریكی ادراری شامل سوزش ادرار ،تكرر ادرار ،تغییر رنگ ادرار ، تغییر الگوی دفع ادرار ،بی اختیاری ادراری
منبع:سیمرغ کلینیک ارولوژی دکتر محسن وریانی