جراحی های پروستات

جراحی های پروستات
جراحی های پروستات
جراحی های پروستات

جراحی های پروستات

درمان بزرگی خوش خیم پروستات، هم بصورت درمان دارویی بزرگی پروستات و هم درمان جراحی پروستات انجام می شود که هر یک جایگاه خود را دارند. نکتۀ مهم این است که برای انتخاب نوع درمان، اندازۀ پروستات مهم نیست بلکه علائم بیمار از اهمیت زیادی برخوردار است. امروزه داروهایی وجود دارند که باعث گشاد شدن مجرا و یا کوچک شدن پروستات می شوند و برخی از بیماران مبتلا به بزرگی خوش خیم پروستات را می توان در مراحل اولیه با این داروها درمان کرد و علائم بیمار در حد زیادی بهبود می یابند.

در بیمارانی که با درمان دارویی بهبود یابند گاهی می توان در طول زمان مقدار دارو را کم کرد یا آن را به طور متناوب استفاده نمود ولی گاهی نیز لازم است که تا پایان عمر از دارو استفاده کنند.

در صورتی که بزرگی پروستات با دارو درمان نشود یا همراه با سنگ مثانه، برگشت ادرار به داخل کلیه، عفونتهای ادراری مکرر یا خونریزی مکرر ادراری باشد یا مکرراً موجب احتباس ادراری شود و همچنین در برخی موارد دیگر ، نیاز به جراحی پروستات وجود دارد. جراحی پروستات به دو روش باز و جراحی بسته پروستات (اندوسکوپیک) قابل انجام است. هر دو روش پس از بیهوشی عمومی یا بیحسی نخاعی انجام میشود. جراحی باز(پروستاتکتومی) از طریق قسمت پائینی جدار شکم انجام میشود و کل پروستات خارج میگردد ولی جراحی بسته یا TURP که اشتباها به جراحی لیزری پروستات معروف شده است از طریق مجرای ادراری انجام می شود.

در این روش جراحی، پروستات به صورت لایه لایه تراشیده می شود. باید توجه داشت که این روش برای تمام بیماران مناسب نیست و انتخاب نوع عمل (باز یا بسته) توسط جراح و بر حسب اندازۀ پروستات و یافته های موقع معاینه و سیستوسکوپی(مشاهده مثانه با دستگاه مخصوص) که بلافاصله قبل از عمل انجام می شود ، مقدور است

درمان سرطان پروستات

بعد از تشخیص سرطان پروستات درمان اصلی سرطان پروستات جراحی و رادیوتراپی است. با کمک جراحی بخش در گیرغده پروستات بهمراه غدد لنفاوی ناحیه ای برداشته می شود . در رادیو تراپی شعاع های اشعه بر ناحیه درگیر تابیده می شود . بعلت اینکه سرطان پروستات به کندی رشد می کند گاهی اوقات اگر بیمار سن بالایی داشته باشد و سرطان پروستات در مراحل اولیه باشد ، هیچ درمانی برای بیمار انجام نمی شود و فقط تحت کنترل قرار می گیرد.

درمان التهاب یا عفونت مزمن پروستات

عفونت مزمن باکتریال پروستات نیاز به درمان طولانی مدت دارد. گاهی اوقات پزشکان دوز بسیار کمی از آنتی بیوتیک را جهت پیشگیری از عفونت مجدد بمدت شش ماه تجویز می‌کنند.
اگر بیمار در فرآیند تخلیه مثانه دچار مشکل باشد، ممکن است نیاز به داروی خاص یا جراحی داشته باشد.
در درمان التهاب مزمن پروستات یا درد مزمن لگنی معمولاً آنتی بیوتیک‌ها تأثیری ندارند. تغییر دادن رژیم غذایی، حمام گرفتن با آب گرم و پرهیز کردن از مواد غذایی مانند الکل، نوشیدنی‌های حاوی کافئین و غذاهای تند و ادویه دار می‌تواند در درمان مؤثر واقع شوند. مصرف زیاد مایعات نیز می تواند کمک کننده باشد.

سؤالات رایج ومراقبتهای لازم بعد از جراحي پروستات 

1 – چه موقع می توانم راه بروم؟

از صبح روز بعد از جراحي پروستات  می توانید به تدریج و با کمک دیگران راه بروید. برای این کار باید با راهنمایی پزشک یا پرستار ،سوندها را موقتاً بسته و آنها را با دست خود بگیرید و آرام راه بروید.

2- رژیم غذایی پس از جراحي پروستات  چیست؟

 اولین شب بعد از جراحي پروستات  معمولاً نباید چیزی بخورید. از صبح روز بعد جراحي پروستات  ، بتدریج از مایعات استفاده کرد و در صورتی که استفراغ نداشتید ، از ظهر غذاهای معمولی را استفاده کنید.

3- پس از جراحي پروستات  چند روز باید بستری بود؟

این بستگی به روند بهبود شما دارد و معمولاً چهار الی پنج روز بستری خواهید بود. درطی این زمان پانسمان به طور مرتب تعویض شده و سوند و سایر لوله ها با نظر پزشک جراح به تدریج خارج می شوند و فقط با یک سوند مرخص می شوید.

4- پس از چه مدتی می توان به سر کار رفت؟

حدود هفت الی ده روز پس از عمل، آخرین سوند شما خارج می شود و یک هفته پس از آن می توانید به فعالیتهای عادی خود برگردید.

5- پس از ترخیص تا چه زمانی باید پانسمان را تعویض کرد؟

دو روز بعد می توانید پانسمان پس از جراحي پروستات  را بردارید و از این زمان به بعد، معمولاً نیاز به پانسمان زخم وجود ندارد مگر اینکه به علت مشکل خاصی ، پزشک آنرا توصیه کند.

6- چه زمانی پس از جراحي پروستات  می توان به حمام رفت؟

 تا زمانی که در بخش بستری هستید نباید به حمام بروید ولی دو روز پس از ترخیص می توان به حمام رفت. در این رابطه، حتماً نظر پزشک جراح را جویا شوید.

7- بخیه ها کی خارج می شوند؟

بخیه ها هفت الی ده روز بعد خارج می شوند.

8- پس از ترخیص چه دارویی نیاز است؟

علاوه بر مسکن ، تا زمانی که سوند دارید و تا بیست و چهار ساعت پس از آن، مصرف آنتی بیوتیک الزامی است. ضمناً در صورتی که قبل از عمل، از دارویی برای درمان پروستات استفاده می کرده اید، پس از جراحي پروستات  لازم نیست که آن داروها را ادامه دهید.

9- آیا جای برش جراحي پروستات  باقی می ماند؟

یک برش عمودی به طول حدود ده سانتیمتر در زیرناف ایجاد می شود که اثر آن بتدریج و طی 6 ماه کمرنگ می شود.

10- آیا احتمال عود بزرگی پروستات وجود دارد؟

این احتمال بسیار کم است. البته یکی از عوارض جراحي پروستات ، تنگ شدن مجرای ادراری است که خود را با همان علائم قبلی (باریک شدن و قطره قطره آمدن ادرار) نشان می دهد و ممکن است به اشتباه تصور شود که بزرگی پروستات عود کرده است. این عارضه نادر است و درمان آن بصورت اندوسکوپیک( جراحی بسته) ومعمولاَ آسان است.

توصیه های لازم:
– برای خارج کردن سوندها و سایر لوله ها حتماً به پزشک معالج خود مراجعه کنید. خارج کردن زودتر از موعد یا بدون اطلاع پزشک ممکن است عواقب وخیمی به دنبال داشته باشد.

– در صورتی که پس از خارج کردن سوندها دچار احتباس ادراری شدید یا نشت ادرار از محل سوند شکمی یا لبه های زخم وجود داشت، فوراً به پزشک معالج مراجعه نمائید.

-در صورت تب بیش از 38 درجه به پزشک معالج مراجعه کنید.

– پس از آماده شدن جواب پاتولوژی غده پروستات ، حتماً آنرا به رؤیت پزشک معالج برسانید.

منبع : drmoosanejad

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

Call Now Buttonمشاوره و تماس
× مشاوره رایگان