سیستوسکوپی چیست

سیستوسکوپی چیست
سیستوسکوپی

 آیا تا به حال شما و یا اطرافیانتان برای تشخیص و یا درمان مشکلات مثانه و مجرا، پیشنهاد سیستوسکوپی شده است؟

از سیستوسکوپی چه می دانید؟

تعریف: سیستوسکوپی متشکل در دو کلمه Cystoبه معنای مثان ه و Copyبه معنای دیدن می باشد.

موارد کاربرد سبستوسکوپی:

1-تشخیص مشکلات و بیماریهای مثانهمانند:

تومورها، سنگ، دیورتیکول، التهاب (بخصوص در تشخیص سیستیت بینابینی) خونریزی های مثانه، پارگی، فیستول (راه یافتن مثانه به بافتهای اطراف مثل روده، رحم و…)

2-تشخیص مشکلات مجرا یا پیشابراه مانند:

تنگی مجرا، دیورتیکول مجرا، در تشخیص بی اختیاری ادرار، تومور، سنگ

3-تشخیص بیماریهای پروستات، بزرگی پروستاتو فشار آن بر مجرا و انسداد مجرا

4-درمان بیماریهایی چون، تنگی مجرا، خارج کردن سنگ های کوچک مثانه مجرا، تزریق دارو در مثانه عصبی و سیستیت بینابینی

5-بررسی سلامت مثانه در زمان جراحی های لگنی مانند جراحی های رحم،درمان بی اختیاری ادراری، روده ای

6-نمونه برداری از مثانه و مجرا

7-خارج کردن لوله دابل جی یا  لوله های حالب بعد از انجام عمل جراحی قبلی.

طریقه انجام سیستوسکوپی

بعد از تشخیص پزشک ارولوژی مبنی بر انجام سیستوسکوپی این عمل می تواند بصورت عمل سرپایی در مطب یا اتاق عمل انجام گیرد. که در غالب موارد بصورت سرپایی و با بی حسی موضعی انجام می پذیرد.

-بیمار پس از مراجعه، لباس خود را تعویض و لباس اتاق عمل می پوشد و سپس روی تخت مخصوص دراز می کشد به طوریکه پاهای بیمار در محل خاصی به حالت باز قرار می گیرد تا معاینه به راحتی انجام گیرد. در این مرحله با استفاده از بتادین یا سایر محلول های ضدعفونی کننده، آلت تناسلی جهت انجام سیستوسکوپی ضدعفونی می گردد و پوشاندن پاها با پارچه های مخصوص استریل انجام می شود

 -نوع بی حسی: معمولاً موضعی و با استفاده از ژل لیدوکایین می باشد که ازطریق مجرا وباسرنگ بدون سوزن انجام میشود ولی گاهاً از بی حسی عمومی و یا بی حسی از طریق نخاع ( spinal Anesthesia) هم قابل انجام است.

نکته: در زمان انجام سیستوسکوپی علیرغم انجام بی حسی موضعی، مختصر درد وجود دارد ولی این درد قابل تحمل می باشد و در صورت شل بودن بیمار، این درد به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.

سیستوسکوپ وسیله ای است فلزی، قطر چند میلیمتر که حاوی لنز با بزرگنمایی چندین برابر، منبع نور سرد و محل ورود و خروج مایع استریل جهت دید بهتر در زمان انجام سیستوسکوپی. سیستوسکوپ میتواند ریجید(غیرقابل انعطاف) یا منعطف باشد

 بعد از وارد شدن آهسته دستگاه سیستوسکوپی به مجرا، عمل سیستوسکوپی شامل بررسی نقطه به نقطه مجرای ادراری، پروستات در آقایان، مثانه در تمامی سطوح و زوایا، آغاز می شود. این یافته ها را می توان توسط تکنولوژی انتقال تصاویر، مشاهده همزمان بیمار فراهم نمود.

نکته: سوزش ادرارو احساس پری مثانه و مختصر خونریزی در زمان انجام سیستوسکوپی طبیعی است و مشکل خاصی ایجاد نمی نماید.

بعد از بررسی کامل مثانه و مجرا و در صورت لزوم انجام نمونه بردای از مثانه و یا باز کردن تنگی های مجرا، دستگاه سیستوسکوپ از مجرا خارج می شود و عمل به پایان رسیده و بعد از مدتی استراحت بیمار در تخت، بیمار قابل ترخیص می باشد.

نکته: در صورت استفاده از بیهوشی عمومی یا نخاعی بیمار ابتدا به بخش منتقل شده و در صورت طبیعی بودن علائم حیاتی بعد از چند ساعت ترخیص می شود.

عوارض بعد از عمل  سیستوسکوپی

خونریزی: معمولاً گذرا و خفیف بوده و با مصرف زیاد مایعاتو استراحت رفع می گردد.

سوزش ادرار:معمولاً گذرا بوده و با مصرف زیاد مایعات رفع می گردد.

عفونت ادرار:معمولاً خفیف و بیشتر عفونت مثانه می باشد. که با مصرف آنتی بیوتیک رفع می گردد.

توصیه های بعد از عمل سیستوسکوپی

الف- مصرف زیاد مایعات

ب-استراحت

ج-مصرف دارویی تجویز شده توسط پزشک اورولوژی

د-مراجعه در صورت بورز علائم زیر:

خونریزی شدید و مداوم بعد از گذشت چند روز، تب و لرز، علائم ادراری مانند: سوزش ادرار، تکرار ادرارو بوی بد ادرار، عدم توانایی در ادرار کردن (احتباس ادرار و…)

منبع: کلینیک اورولوژی

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

Call Now Buttonمشاوره و تماس
× مشاوره رایگان