[sbu_post_image]
علت آسیب به کلیه
شایعترین علل ابتلا به بیماریهای کلیه در دنیا، دیابت و پرفشاری خون هستند. حدود 70 درصد تمام موارد نارسایی کلیه از این دو علت ناشی میشوند. نوع تغذیه و کنترل فشار خون در بیماران مبتلا به پرفشاری خون و دیابت، در پیشگیری از آسیب به کلیه موثر است. برخی علل بیماریهای کلیوی ناشناختهاند. عوارض دارویی و سنگهای کلیه از دیگر علل آسیب کلیهها هستند. متاسفانه مصرف خودسرانه برخی داروها مانند داروهای مسکن و آنتیبیوتیکها هم میتواند به کلیهها آسیب برساند.
در صورتی که کسی به بیماری قند (دیابت) یا پرفشاری خون یا چاقی دچار باشد، در یک یا چند نفر از اعضای خانوادهاش بیماری کلیوی وجود داشته باشد، سیگار مصرف کند یا سنش بالاتر از 50 سال باشد، بیش از سایرین درمعرض خطر است.
نارسایی کلیه و تغذیه آن
نارسایی مزمن کلیوی به مرحلهای از نارسایی کلیوی گفته میشود که کلیهها دیگر قادر به عملکرد طبیعی و انجام وظایف خود شامل حفظ تعادل …
نکات ویژه در خصوص رژیم غذایی مبتلایان به نارسایی مزمن کلیوی
*به دلیل کماشتهایی مبتلایان به این بیماری، بهتر است تعداد وعدههای غذای مصرف روزانه ایشان افزایش و حجم هر وعده کاهش یابد.
*مصرف نمک در این بیماران باید محدود شود در ضمن باید از مصرف غذاهای پرنمک مانند خیارشور، رب گوجهفرنگی، انواع سس و مانند اینها نیز اجتناب کرد.
*مصرف قند و شکر و غذاهای حاوی آنها باید بسیار محدود شود.
* نان مصرفی باید کمنمک و تهیه شده از آردهای سبوسدار باشد.
* حبوبات (مانند نخود، عدس، لوبیا) حاوی مقدار زیادی پتانسیم هستند و بهتر است به شکل محدود مصرف شوند.
* سیبزمینی حاوی مقدار زیادی پتاسیم است و برای مصرف آن باید پوست آن از قبل گرفته و به مدت چند ساعت در آب خیسانده شود تا مقدار پتاسیم موجود در آن کاهش یابد.
* سبزیها و میوهها حاوی مقدار زیادی پتاسیم هستند اما به دلیل دارا بودن بسیاری از مواد مغذی ضروری برای بدن، باید به مقدار متناسب از انواع کمپتاسیم آنها استفاده کرد.
میوههای کمپتاسیم: سیب، نارنگی، لیمو، گریپفروت، انگور، گیلاس، توتفرنگی، هلو، آناناس، هندوانه، تمشک، زغالاخته.
میوههای پرپتاسیم: موز، خرما، پرتقال، کیوی، گلابی، آلو، شلیل، زردآلو، طالبی، گرمک، خربزه، میوههای خشک.
سبزیهای کمپتاسیم: خیار، جوانه حبوبات، کاهو، کلم، گلکلم، کلم بروکلی، پیاز، لوبیاسبز، فلفل سبز، کدو سبز، بادنجان، شلغم، هویج، تربچه، ریواس، قارچ.
سبزیهای پرپتاسیم: گوجهفرنگی، سیبزمینی، چغندر، بامیه، کدوحلوایی، فلفل تند.
نکته: پختن سبزیها سبب بالا رفتن مقدار پتاسیم قابل جذب آنها میشود. بنابراین بهتر است سبزیها به شکل خام مصرف شوند.
جعفري گياهي است علفي ، دوساله و معطر كه ارتفاع آن تا 70 سانتيمتر مي رسد . برگهاي آن برنگ سبز تيره و داراي بريدگيهاي لوزي يا مثلث شكل با تقسيمات رفعي است
اين گياه گرم و خشک است. جعفري را نه تنها به خاطر عطر و طعم مطبوعاش به صورت پخته در انواع و اقسام غذاها مورد استفاده قرار میدهند
بلکه این روزها بعضیها آن را به دلیل خواص زیادی که دارد به صورت خام نیز به ترکیب سبزی خوردن مصرفیشان اضافه کردهاند. جعفری اگرچه مانند دیگر سبزیها سرشار از ویتامینهای مختلف و همچنین املاح و موادمعدنی مفید است ولی به لحاظ آهن، ویتامینهای A ، C، فسفر، پتاسیم، کلسیم و ید ، منبعی غنی به حساب میآید؛ بهطوری که به عنوان مثال مقدار ویتامین C موجود در آن از تمام سبزیها و میوهها بیشتر است. .
گلهاي جعفري كوچك برنگ مايل به سبز و بصورت چتر يم باشد ميوه آن كوچك به درازاي 2 ميليمتر و
جعفری به عنوان بهترین تمیز کننده کلیه شناخته شده و طبیعی است !
علت سرطان کلیه
عوامل مرتبط با ایجاد سرطان کلیه عبارتند از:تماس با هیدروکربن های معطر، استعمال دخانیات و مصرف داروهای فناسِتین. ممکن است مدت ها بعد از ایجاد سرطان کلیه، علایم و نشانه هایی موجود نباشند و سپس ادرار خونی، درپهلو، تب، توده ی قابل لمس، بی اشتهایی و کاهش وزن بروز نمایند.
تشخیص سرطان کلیه
تشخیص سرطان کلیه به وسیله آزمایش کامل ادرار، عکس رنگی کلیه(IVP )، سونوگرافیف نفروتوموگرافی، آرتریوگرافی سرخرگ کلیوی و بررسی میکروسکوپی و سلول شناسی سلول های به دست آمده از لگنچه کلیه صورت می گیرد.*آدنوکارسینوم کلیه80 درصد تومورهای کلیه را تشکیل میدهد و در مردها 2 برابر شایع تر از زن هاست.* معمولاً برای درمان تومورهای پارانشیم کلیه، از خارج کردن کلیه(نِفرِکتومی کامل؛radical nephrectomy ) همراه با خارج کردن گره های لنفاوی ناحیه و برای درمان تومورهای لگنچه، از خارج کردن کلیه و حالب(نفرواورترکتومیnephrourectomy ) استفاده می شود. ممکن است قبل یا بعد از جراحی، از رادیو تراپی استفاده شود. رادیو تراپی همچنین در تومورهای غیرقابل جراحی به کار می رود. شیمی درمانی می تواند موجب تسکین موقت علایم بیماری شود.
منبع: متخصص عفونت ادراری