علت ناتوانی جنسی

عوامل ناتوانی جنسی

 

 

عوامل ناتوانی جنسی

علت ناتوانی جنسی

ناتوانی جنسی؛ مشکلی که نادیده گرفته می ‌شود

اگر چه به دلیل مسائل فرهنگی و اجتماعی نمی ‌توان آمار مناسبی از مبتلایان به ناتوانی جنسی در مردان و زنان ارائه کرد، اما این روزها بسیاری از این اختلال شایع رنج می ‌برند بی ‌آن که بتوانند راه علاجی برای آن پیدا کنند. در این میان اگر بخواهیم تعریفی خلاصه از ناتوانی جنسی بگوییم، شاید این جمله کافی باشد که ناتوانی های جنسی به مجموعه ی وسیعی از اختلالات عملکرد جنسی گفته می ‌شود که به دنبال آن ها رضایت مرد و زن از رابطه زناشویی کاهش می ‌یابد. آن چه در این میان اهمیت می ‌یابد این است که گفته می ‌شود شایع ‌ترین بیماری درمان شده در جوامع مختلف، ناتوانی جنسی است، این در حالی است که متاسفانه به دلیل نداشتن اطلاعات کافی درمورد روش‌ های درمانی مطمئن و بدون خطر تنها یک درصد مبتلایان به این مشکل درمان می ‌شوند.

اگر چه به دلایل فرهنگی و اجتماعی، بسیاری از آقایان بیماری خود را مسکوت نگه می ‌دارند و از عواقب آن غافل هستند، اما بر اساس میزان مراجعان به مطب اورولوژیست‌ ها و متخصصان مجاری ادراری و کلیوی مشاهده می‌ شود که در بین 40 تا 65 سالگی تقریبا 55 درصد افراد به درجاتی از اختلال نعوظ(ناتوانی جنسی ) مبتلا هستند. از این بین 18 درصد خفیف، 24 درصد متوسط و 10 درصد شدید هستند. البته با افزایش سن این اختلال افزایش می ‌یابد، اما آن چه امروز در کشور ما به وفور دیده می‌ شود، افزایش بروز این اختلال در میان نسل جوان و بزرگسال است.

موارد دیگر اختلال جنسی در میان آقایان شامل انزال زودرس 27 درصد، نداشتن میل جنسی به همسر 17 درصد، استرس و اضطراب هنگام مقاربت 17 درصد است. صرف نظر از نوع ناتوانی جنسی، نکته ی مهم اینجا است که پزشکان متخصص بر این عقیده‌ هستند که در کشور ما موضوع به سبب معذوریت‌ های اخلاقی می‌ تواند قدری حادتر باشد که می ‌بایست با نوعی فرهنگ ‌سازی مبتنی بر اعتقادات مذهبی افراد هر چه سریع ‌تر به این موضوع رسیدگی شود.

در بررسی جامعی که در آمریکا انجام شد، پزشکان دریافتند که 39 درصد مردان دچار بیماری‌ های قلبی، اختلال کامل، ناتوانی جنسی داشتند که این رقم در افراد دیابتی 28 درصد و در افراد مبتلا به فشار خون بالا 15 درصد بوده است.

اما در این میان آن چه اهمیت می‌ یابد، این است که به طور کلی سنگ بنای درمان ناتوانی جنسی ، شناخت علت ناتوانی جنسی است.

ناتوانی جنسی و اختلالات روانی یا سایکولوژیک

در دهه 1950 نظریه ای بیان شد که می ‌گفت بیش از 90 درصد اختلالات مربوط به ناتوانی جنسی ، جنبه روانی دارد و باید بر مسائل روحی و روانی بیماران تمرکز کرد، اما امروزه پیشرفت دانش پزشکی و روش‌ های مدرن اورولوژی نشان می ‌دهد که بیش از 50 درصد از ناتوانی ‌های جنسی علل ارگانیک دارند و این نکته روشن می ‌کند که این اختلال را می ‌توان آسان تر درمان کرد. به هر حال، پزشکان بر این عقیده‌ هستند که بر هم خوردن تعادل سیستم سمپاتیک و پاراسمپاتیک، اساس بروز ناتوانی ‌های جنسی ناشی از مسائل سایکولوژیک است. بسیاری از بیماری ‌های روانی همچون افسردگی ‌ها، بیماران دو قطبی البته در فاز افسردگی و… از جمله کسانی‌ هستند که بیشتر درگیر این اختلال هستند.

شروع ناگهانی ناتوانی جنسی, اختلال عملکرد جنسی ( مثل داشتن نعوظ مناسب با یک شریک جنسی و نعوظ ضعیف با سایر شرکای جنسی , یا نعوظ طبیعی شبانه علیرغم اختلال نعوظ در روز .. همگی یافته هائی به نفع ناتوانی جنسی با منشاء روانی است. با بررسی فعالیت نعوظ شبانه(NPT).. بطور طبیعی باید هر ۳-۵ نعوظ در هر شب وجود داشته باشد.. که هر یک بین ۲۵-۳۵ دقیقه بطول بکشد.. وجود داشته باشد) , میتوان در افتراق اختلال نعوظ پسیکوژن(NPT طبیعی است) و اختلال نعوظ ارگانیک (NPT غیر طبیعی است) افتراق قائل شد. تست تزریق داخل کاور نوس ( با یا بدون تحریک جنسی).. در اثبات تشخیص اختلال جنسی پسیکوژن کمک کننده است. اگر اختلال عصبی و یا هورمونی موجود باشد ایجاد نعوظ کامل بعد از تزریق, قویا به نفع اختلال نعوظ پسیکوژن است.

ناتوانی جنسی و  اختلالات دستگاه عصبی

ناتوانی جنسی  در حقیقت نتیجه یک فرآیند بسیار منظم بین مغز، اعصاب محرکه و حسی و اندام تناسلی است و هر گونه اختلال در این مسیر را تحت تاثیر قرار می‌ دهد. 95 درصد بیماران با ضایعه کامل نخاعی تحتانی، ناتوانی جنسی دارند، اما اگر ضایعه در نواحی فوقانی نخاع باشد اغلب مشکل خاصی در این زمینه ندارند. در بیشتر سرطان ‌های مغزی، صرع، سکته‌ های مغزی، آلزایمر و پارکینسون پیش از آن که اختلال ناتوانی جنسی  رخ دهد، کاهش میل جنسی، فرد را آزار داده و بروز می‌ نماید. همچنین کسانی که دچار شکستگی های شدید لگن می ‌شوند یا آن هایی که عمل جراحی برداشت کامل پروستات را انجام می ‌دهند، در نتیجه آسیب اعصاب به ناحیه پرینه و لگن عمدتا ناتوانی جنسی  تا درجاتی مختل می‌ شود.

ناتوانی جنسی و بیماری ‌های هورمونی

در این میان، دیابت را به جرات می‌ توان شایع ‌ترین بیماری هورمونی بر هم زننده سیستم تناسلی نامید. همان طور که پیش تر آمد، 28 درصد این افراد به طور کامل ناتوانی جنسی  را از دست می ‌دهند و بخش عمده‌ای از بیماران دیابتی که این مشکل را هم ندارند، درجاتی از کاهش میل جنسی را تجربه می ‌کنند، اما این مساله در کسانی بروز می ‌کند که قند خون خود را مرتب کنترل نمی‌ کنند.

علاوه بر دیابت، کم ‌کاری یا پُرکاری تیروئید، تومورهای هیپوفیز، آدیسون و سندرم کوشینگ از جمله بیماری‌ های هورمونی است که سیستم ناتوانی جنسی  را مختل می‌ کند.

ناتوانی جنسی و داروها

متاسفانه این نقد بر خود ما پزشکان وارد است که در برخی داروها به تنها نکته ‌ای که فکر نمی ‌کنیم، اثرات این داروها بر سیستم تناسلی و قوه جنسی افراد است.

در بین داروها، داروهای ضد فشار خون همچون آتنولول(Atenolol)‌، متیل دوپا، داروهای نشاط‌ آور مثل هروئین، متادون و داروهای دیگری مثل کتوکونازول، اسپیرونولاکتون، الکل، سایمتیدین، ضدافسردگی‌ ها و پنزودیازپین ‌ها ازجمله داروهایی هستند که درجاتی خفیف تا شدید از ناتوانی جنسی  را در بیماران پدید می ‌آورند، از این رو بهتر است که ما پزشکان در تجویز بتوانیم از جایگزین کم‌ عارضه ‌تری استفاده نماییم؛ البته در مواردی که این امکان وجود داشته باشد.

ناتوانی جنسی و بیماری‌ ها

صرف ‌نظر از داروها در درمان بیماری‌ های جنسی بسیاری از بیماری‌ ها هم هستند که روند کاهش میل جنسی و نقص ناتوانی جنسی  را تشدید می ‌کنند. افراد مبتلا به بیماری ‌های قلبی ـ عروقی، فشار خونی، بیماریهای کلیوی از هر نوع و دیابت از جمله شایع ‌ترین موارد هستند.

درخصوص فیزیولوژی ناتوانی جنسی  به ذکر این نکته بسنده می ‌کنیم که آن چه باعث این فرآیند می ‌شود، در حقیقت افزایش جریان خون اندام تناسلی است، از این رو درخصوص افرادی که از داروی سیلدنافیل یا همان ویاگرا چشم ‌بسته استفاده می ‌کنند، باید گفت که هر گونه اختلال در میزان خون ‌رسانی اندام می ‌تواند عواقب جبران ‌ناپذیری همچون گانگرن یا همان پوسیده شدن ناگهانی اندام را به همراه داشته باشد، به ویژه کسانی که مبتلا به اختلالات شریان خون ‌رساننده به اندام هستند و نشانه این افراد این است که اختلال ناتوانی جنسی  دارند که با مصرف خودسرانه داروها به طور موقت اصلاح می ‌شود.

ناتوانی جنسی و سبک زندگی

آن چه که کمتر کسی متاسفانه به آن اهمیت می‌ دهد، سبک صحیح زندگی است. همه اصولی که پزشکان در خصوص سبک صحیح زندگی از آن سخن به میان آورده ‌اند، به بیان ساده ‌تر دین اسلام 1400 سال پیش با دقت فراوان و با جزئیات بیشتر آموزش داده است.

رعایت بهداشت فردی، اولین اصل در ایجاد یک ارتباط جنسی  با کیفیت است. بهترین ارتباط زناشویی باکیفیت، زمانی است که طرفین خستگی جسمی نداشته باشند و بهترین ساعات روز را برای خود انتخاب نمایند. خستگی یک روز کاری پُرمشغله با ظاهری آلوده و عدم رعایت بهداشت فردی، نکاتی است که مطمئن باشید کیفیت این فرآیند را در مرد کاهش می ‌دهد. مصرف سیگار و الکل نیز مشکل را صدچندان می ‌کند. علاوه بر تبلیغات سوء شبکه‌ های ماهواره‌ ای، هر گونه ترکیب الکلی در نهایت یک ناتوانی جنسی شدید و مقاوم به درمان را برای فرد به ارمغان می ‌آورد.

در آخرین بررسی انجام شده در سال 2010 در اروپا مشخص شد که مردان سیگاری 2/2 برابر بیشتر از مردان غیر سیگاری ناتوانی جنسی را تجربه می‌ کنند که البته شایع‌ ترین فرم آن، اختلال نعوظ است.

درمان‌ ناتوانی جنسی

قدم اول: کسانی که داروی خاصی را مصرف می ‌کنند، می ‌تواند عوارض یاد شده را برای شان داشته باشد و می ‌بایست در اسرع وقت و زیر نظر پزشک متخصص دارو را عوض کنند یا داروی دیگری را با عوارض جانبی کمتر جایگزین کنند.

قدم دوم: با توجه به بیماری، روش‌ های درمانی بسیار گسترده و کارآمدی وجود دارد که همه آن ها باید زیر نظر یک اورولوژیست یا متخصص ادراری و کلیه باشد. به طور کلی در مردان در صورتی که پزشک متخصص تشخیص دهد که اختلال ناشی از نارسایی شریان penis است در موارد ضعیف درمان‌ های غیر جراحی همچون واکیوم و تزریق مواد منقبض کننده عروق می‌ تواند کمک کننده باشد و در موارد شدید درمان‌ های جراحی ترمیم عروق و حتی کاشت پروتز می ‌تواند موثر باشد.

درمان‌ ناتوانی جنسی با دارو

10 سال پیش تحول جدیدی در بازار دارویی جهان پدید آمد و دارویی به بازار آمد که توانست امیدهای تازه ‌ای را در بیماران مبتلا به ناتوانی جنسی از نوع اختلال ناتوانی جنسی  ایجاد کند، اما متاسفانه به دلیل عدم اطلاع ‌رسانی مناسب در کشورمان همه روزه شاهد افرادی هستیم که بدون آگاهی و صرفا جهت رسیدن به برخی اهداف خود، اقدام به مصرف خودسرانه این ترکیب دارویی می ‌کنند بدون ‌آن که از عوارض کوتاه‌ مدت و طولانی مدت آن باخبر باشند.

امروزه پیشرفت دانش پزشکی و روش‌ های مدرن اورولوژی نشان می ‌دهد که بیش از 50 درصد از ناتوانی ‌های جنسی علل ارگانیک دارند و این نکته روشن می ‌کند که این اختلال را می ‌توان با شانس بیشتری درمان کرد.

ویاگرا یک مهار کننده خوراکی است که اثر شل ‌کنندگی عضلات کورپوس کارورنوسوس و تجمع خون در سینوزوئیدها و در نهایت ناتوانی جنسی  را در پی دارد. ناتوانی جنسی  در این افراد فقط در حالتی ایجاد می ‌شود که تحریک جنسی وجود داشته باشد و نتیجه آن هم در 63 درصد از افرادی که با دوز 25 میلی ‌گرم خوراکی نیم ساعت قبل از آمیزش مصرف می ‌نمایند، دیده می ‌شود. در این میان گذشته از آن که این دارو در کسانی که بیماری قلبی ـ عروقی دارند می ‌بایست با احتیاط بسیار فراوان زیر نظر پزشک متخصص مصرف شود، عوارض آن به همین جا خلاصه نمی ‌شود.

پریاپیسم، عارضه ‌ای است که این روزها زیاد دیده می ‌شود و این در حالی است که تنها علت آن مصرف خودسرانه این دارو توسط افراد است چرا که در کشورهای توسعه‌ یافته این عارضه تنها در درصد کوچکی از مبتلایان به این نوع اختلال مشاهده می ‌شود. اما در کشور ما متاسفانه هر جوان و سالمندی بدون مراجعه به پزشک و تنها با مراجعه به برخی داروخانه ها به راحتی ترکیبات ویاگرا را تهیه کرده و مصرف می‌ کنند در هر حال پریاپیسم به عدم برطرف شدن ناتوانی جنسی  حتی پس از ساعت‌ ها از پایان یافتن ارتباطات زناشویی اطلاق می ‌شود که همراه با درد فراوان است و شرایط اورژانسی را برای بیمار فراهم می ‌کند، چرا که اگر این حالت که تنها با یک اقدام جراحی توسط متخصص اورولوژی برطرف می ‌شود درمان نگردد سبب مرگ اندام تناسلی و پوسیده شدن آن می ‌شود که می ‌بایست در اسرع وقت اندام فاسد شده قطع و از بدن فرد جدا شود. در کنار سیلدنافیل(ویاگرا)‌ برخی دیگر از جوانان نیز از ترکیبات بی‌ حس کننده یا اسپری‌ های لیدوکائین نیز استفاده می ‌کنند که مهم‌ ترین عارضه آن بروز انزال زودرس در آینده برای فرد است، جدای آن که به مرور زمان خود استفاده ‌کننده از انجام ارتباط جنسی به دلیل بی‌ حسی موضعی ایجاد شده در گلانس پنیس دلسرد شده و مبتلا به درجاتی از کاهش میلی جنسی می ‌شود.

درمان‌ ناتوانی جنسی و تبلیغات دروغین

در کنار همه این روش ‌های درمانی در بسیاری از کانال‌ های ماهواره‌ای این روزها دستگاه‌ های متفاوتی را می ‌بینیم که برای درمان افراد مبتلا به اختلال ناتوانی جنسی  پیشنهاد می ‌شوند این در حالی است که تنها در یک نوع اختلال ناتوانی جنسی  که آن هم به دلیل اختلالات وریدی است این روش‌ های درمانی می‌ تواند تا درجاتی کمک‌ کننده باشد که تشخیص آن نیز به عهده متخصص است. در واقع پس از انجام بررسی‌ های متفاوت متخصص این نوع اختلال را باید تشخیص دهد و تنها پس از این مراحل می ‌تواند توصیه به استفاده از این نوع وکیوم کند.

روش ‌های جدید درمان‌ ناتوانی جنسی

این روزها بسیاری از مبتلایان به ناتوانی جنسی که درمان شده ‌اند از کارایی درمان‌ های طبیعی می‌ گویند. بسیاری از بیماران این روزها یا خودسرانه یا به واسطه تبلیغات شرکت ‌های خارجی سعی در درمان خودسرانه خود دارند بدون ‌آن‌ که اطلاعات مفیدی در خصوص کارایی این روش‌ ها و حتی عوارض خطرناک بسیاری از آن ها داشته باشند. مشاهده یک تبلیغ ماهواره ‌ای و توصیه دهان به دهان آن این روزها بازار گرمی برای روش‌ های طبیعی درمان ناتوانی جنسی به خصوص در آقایان پدید آورده است.

منبع : tebyan

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

Call Now Buttonمشاوره و تماس
× مشاوره رایگان