فعاليت طبيعي دستگاه ادراري

[sbu_post_image]

فعاليت دستگاه ادراري تحتاني در حالت طبيعي

شکل طبیعی دفع ادرار چگونه است ؟

 ادرار محصول خارجی فعالیت کلیه و مجاری ادراری است که وظیفه ی کلیه ها این است که مواد زاید را ازبدن پاکسازی کنند از طریق تشکیل ادرار و حل کردن مواد زاید . بطور معمول انسانها هر یک دقیقه یک سی سی ادرارتشکیل می دهند که به مثانه می رسد . وقتی خون به داخل کلیه می آید مقداری آب با مواد زاید مخلوط می شود که تسویه صورت می گیرد . موادی خوب دوباره جذب بدن می شود و بقیه مواد در مایع حل می شوند و بصورت ادرار خارج می شوند .
گنجایش مثانه سی صد الی چهار صد سی سی است . یک فرد معمولی در زمان طبیعی هر سه الی چهار ساعت تمایل پیدا می کند که تخلیه انجام بدهد. یک فرد معمولی در روز باید چهار الی پنج بار ودر شب یک بار به دستشویی برود و این طبیعی تلقی می شود. مواقعی که این وضعیت ادرار کردن تغییر بکند یعنی تعداد دفعات تغییر پیدا بکند یا شب ها بیدار بشود و یا زود به زود دتستشویی برود و یا اینکه نتواند ادرار را در مثانه اش نگه دارد زیرا فرد باید هنگام فشار آوردن ، احساس رضایت از تخلیه ادرار داشته باشد.

رنگ ادرار معمولا زرد دارد و بوی ادرار تند و اسید است ولی خیلی زننده نیست . اگر این رنگ زرد تبدیل به رنگ قرمز تبدیل بشود باید به آن توجه بکنیم . ادرار در آقایان پرش دارد و با فشار خارج می شود . و این نشانه ی کار کردن صحیح مثانه است . تغییرات در فشار و پرش ادرار و همچنین تغییر در قطر ادرار ممکن است که نشان دهنده ی حالت غیر طبیعی ادرار باشد . بطور معمول ادرار کردن نباید دردناک باشد ،باید راحت و روان باشد و اگر این طور نباشد از حالت طبیعی خارج است .
فرد بعد از تخلیه ادرار باید حس کند که ادرار کاملا خالی شده است و نباید حس کند که ادرار می ماند . ادرار باید حالت اختیاری باشد. یعنی وقتی که فرد تمایل به تخلیه پیدا کرد بایستی خودش به دستشویی برود و ادرار بکند . اگر بی اختیاری ادرار حاصل بشود .مثلا با یک حرکات خاص ادرار می ریزد مثلا در سرفه کردن یا پرش این اتفاق می افتد ، این غیر طبیعی تلقی می شود. بعضی افراد هستند که دائما ادرارشان می ریزد .

کنترل ادرار باید کامل باشد . بعضی مواقع فرد احساس ادرار دارد ولی این از نظر روانی است ولی واقعا این طور نیست یا مثلا فرد اضطراب دارد و نمی تواند ادرارش را نگه دارد . بعضی از افراد وقتی در سرما قرارمی گیرند مثانه هایشان تحریک پذیر می شود و احساس می کند که ادرار دارد . ادرار ممکن است با مصرف مایعات تغییر بکند . تغییر رنگ ادرار ممکن است بخاطر خوردن بعضی از مواد باشد مثل لبو که ادرار را قرمز می کند یا بعضی از داروها باعث تغییر رنگ می شود . بعضی از بیماریها هم باعث تغییر رنگ ادرار می شوند . مثلا کسی که سنگ در مثانه دارد یا در کلیه اش غده ای هست تنها علامتی که بروز می دهد تغییر رنگ ادرار است . ما باید تغییر رنگ را جدی بگیریم ولی بعد از بررسی متوجه می شویم که این برای خوردن یک غذا هست .

ممکن است که تغییر رنگ ادرار مسئله ی ساده ای باشد ولی شما نباید آنرا ساده بگیرید .یکی از نشانه های مهم بیماری دستگاه ادراری بخصوص وقتی ادرار رنگ خون یا تیره می شود ما را متوجه بیماری خاصی می کند. اگر شما مایعات زیادی بخورید رنگ ادرار شما از زرد به سفید تبدیل می شود . گاهی مایعات کم می خوریم وادرار زرد پررنگ می شود و غلیظ می شود.اگر تغییر رنگ ثبات داشته باشد باید آنرا جدی گرفت . مردم ما چون حجب و حیا دارند مسائل مربوط به ادرار را پنهان می کنند . بیماری دستگاه ادراری در مراحل اولیه درمان پذیر هستند بشرطی که شما با اولین تغییر رنگ مراجعه کنید. مثلا سرطان دستگاه ادراری مثل سرطان کلیه ،سرطان مثانه و سرطان پروستات که اگر درمراحل اولیه مراجعه بشود کاملا درمان می شود . تغییرات ادرار در سنین مختلف متفاوت می شود .

بچه هایی که شبها خودشان را خیس می کنند و شب ادراری دارند با تکامل و بالا رفتن سن تا دوازده سالگی خوب می شوند . در کودکان بیشتر مشکل بی اختیاری ادرار مطرح است . در کودکی، عفونت ادراری در پسرها بیشتر است و در سن بالاتر عفونت در دخترها بیشتر می شود و در سنین ده سال به بالا شیوع آن در هر دو مساوی می شود . در پسرها ختنه کردن را داریم که اگر این کار را نکنیم ممکن است باعث عفونت ادراری بشود. درمیان سالی بیشتر مشکل آقایان این است که ادرار خوب تخلیه نمی شود و مشکل پروستات دارند ولی در خانم ها بیشتر سوزش ادرار و تکرر ادرار وجود دارد . در سنین کهنسالی آقایان به بزرگی پروستات مبتلا می شوند علائم با هم فرق می کنند .

منبع: دکتر نوروزی

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

Call Now Buttonمشاوره و تماس
× مشاوره رایگان