متخصصان اورولوژی که نزد عموم مردم گاهی با عنوان متخصص پروستات نیز شناخته میشوند، در حوزهی بررسی، تشخیص و درمان بیماریهای کلیوی و مجاری ادراری و البته پروستات فعالیت دارند.
پروستات یکی از اعضای مهم در دستگاه تناسلی مردانه است که از سنین میانسالی کمکم شروع به بزرگشدن میکند و عدم توجه و مراقبت مداوم از آن ممکن است باعث بروز مشکلات متعددی برای فرد شود.
متخصص پروستات علاوه بر درمان بیماریهای کلیوی و مجاری ادراری، با بیماریهای مربوط به پروستات از جمله پروستاتیت، بزرگی خوشخیم و بزرگیبدخیم (سرطان پروستات) نیز سر و کار داشته و پس از انجام آزمایشهای تشخیصی متفاوت، فرایند درمان را آغاز میکند.
چگونه یک متخصص پروستات خوب پیدا کنیم؟
برخورداری از بهترین مراقبت از پروستات با یافتن متخصص پروستات مناسب آغاز میشود. افراد معمولا با توصیه متخصص مراقبت های اولیه یا پزشکان دیگر به اورولوژیست مراجعه می کنند. در اینجا نکاتی برای یافتن یک اورولوژیست مجرب و ماهر آورده شده است:
- با خانواده، دوستان یا آشنایانی که سابقهی مراجعه به متخصص اورولوژی دارند مشورت کنید و درباره عملکرد، روند آزمایش و درمان و نحوهی برخورد پزشک از آنها بپرسید.
- اگر مطرحکردن موضوعات راجع به دستگاه تناسلی با پزشکان زن برایتان دشوار است و در ایجاد حس تفهیم و تفاهم دچار مشکل میشوید، به متخصص پروستات مرد مراجعه کنید.
- دربارهی پیشینهی پزشکی، خوشنامی و تجارب پزشک مورد نظر خود تحقیق کنید.
- پزشکی را انتخاب کنید که دارای حسن معاشرت باشد و با رفتاری دلسوزانه به سؤالات شما پاسخ دهد.
بهترین متخصصان پروستات در تهران
دکتر محسن وریانی
دکتر محسن وریانی، متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری از دانشگاه علوم پزشکی تهران و فوق تخصص اندیوروژی و لاپاراسکوپی از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در حال حاضر یکی از مجربترین پزشکان اورولوژی در تهران است و انواع خدمات درمانی و جراحی مربوط به بیماریهای پروستات و کلیه و مجاری ادراری را به بیماران ارائه میدهند.
نشانی مطب:
1) تهران، میدان توحید، ابتدای ستارخان، نبش کوثر یک
2) شریعتی، بالاتر از میرداماد، ابتدای کوچه فلسفی، ساختمان پزشکان هامون، پلاک 1، واحد 7
ساعات کاری:
یکشنبه و سه شنبه ، ساعت 16 الی 20
شماره تماس مطب:
آدرس صفحهی آپارات:
https://www.aparat.com/dr.variani
جهت آشنایی بیشتر با متخصصان پروستات شاغل در تهران، در ادامه نام چند تن دیگر از پزشکان این حوزه را فهرستوار میآوریم.
دکتر کیوان آقامحمدپور
نشانی مطب:
تهران، میدان ونک، بلوار میرداماد، تقاطع ولیعصر، روبروی آزمایشگاه مسعود، جنب مجتمع اسکان، مرکز جراحی میرداماد، پلاک ۳۶۷
دکتر سیدناصر سیداسماعیلی
نشانی مطب:
تهران، آریاشهر، خیابان اعتمادیان، پشت بیمارستان ابنسینا، ساختمان پزشکان فدک، طبقه2، واحد 11
دکتر حسین کرامتی
نشانی مطب:
تهران، خیابان پیروزی، بین خیابان اول و دوم نیروهوایی، روبروی سازمان تامین اجتماعی، جنب تالار قصر پیروزی، پلاک ۲۵۷، طبقه سوم
دکتر محمد رنجبری
نشانی مطب:
خیابان ستارخان، خیابان باقرخان غربی، پلاک 119، ساختمان پرهام، واحد 12
دکتر سلمان اسلامی
نشانی مطب:
تهران، خیابان مطهری، خیابان فجر، روبروی بیمارستان جم، کوچه شهید نظری، روبروی MRI دکتر اطهری، ساختمان زهره (پلاک ۵۰)، طبقه ۵، واحد ۱۶
دکتر مهری مهراد
نشانی مطب:
تهران، خیابان زعفرانیه، خیابان مقدس اردبیلی، پلاک ۱۰۰، واحد ۱۰۲
دکتر محمد جباری
نشانی مطب:
تهران ، خ میرزای شیرازی, نرسیده به خ شهید بهشتی, کوچه شهدا, پلاک ۲۲, طبقه ۴, واحد ۲۰
دکتر داریوش محمدی
نشانی مطب:
بزرگراه همت، جنت آباد مرکزی، تقاطع 35 متری گلستان، کلینیک الیاد
چه زمانی باید به متخصص پروستات مراجعه کنیم؟
بعضی از مشکلات رایجی که پروستات را درگیر می کند عبارت است از بزرگی پروستات، عفونت پروستات و سرطان پروستات. برای پیشگیری از بروز این مشکلات یا شناسایی آنها در مراحل اولیه، وقتی که نشانه های وجود مشکل را دیدید باید برای مشاوره نزد یک متخصص پروستات بروید. در اینجا نشانه هایی که با داشتن آن ها باید به یک متخصص پروستات مراجعه کنید، آورده شده است:
بروز مشکلات پروستات با افزایش سن دیده می شود.
با بالا رفتن سن مردان، آنها بیشتر مستعد بروز مشکلات بهخصوصی مانند سرطان پروستات میشوند؛ کلید مقابله با این مشکل، شناسایی اولیه است. متخصصان توصیه می کنند مردانی که نشانه های سرطان پروستات را دارند (حتی اگر در دهه سوم زندگی شان باشند) باید تحت مراقبت های دوره ای پروستات قرار بگیرند. مردان همچنین ممکن است با نشانه های غیرسرطانی مشکلات پروستات در دهه پنجم زندگی مواجه شوند. اگرچه مشکلات مختلف و با شدت کمتری نسبت به سرطان پروستات وجود دارد اما همین مشکلات نیز میتواند باعث اختلال در زندگی مبتلایان شود. بنابراین باید یک استاندارد مشخص برای معاینات دوره ای مردان توسط متخصص پروستات وجود داشته باشد.
نشانه های ادراری
با توجه به قرارگیری غده پروستات در نزدیکی مثانه و آلت تناسلی، شاید با نشانه های این مشکل در هنگام ادرار مواجه شوید. نشانه های ادراری شایع در میان مردان که میتواند مهر تاییدی بر وجود مشکلات پروستات باشد، عبارتند از:
سختی تخلیه ادرار
درد همراه با ادرار یک نشانه رایج از اکثر مشکلات پروستاتی است؛ گاهی اوقات این موضوع میتواند در نتیجه عفونت های باکتریایی یا مشکلات موجود در اندام های دیگر مانند کلیه باشد. متخصص پروستات برای تشخیص مشکل و درک عامل ایجاد درد و دستیابی به تشخیص دقیق، سوالاتی از شما خواهد پرسید.
جریان ادراری ضعیف و غیرپیوسته
ادرار مرد باید بهصورت پرفشار و پیوسته باشد؛ اگر دیدید که ادرار به صورت یک جریان پیوسته نیست، احتمالاً با بزرگ شدگی پروستات مواجه هستید. این نشانه همچنین می تواند علامتی از سرطان پروستات باشد؛ برای حذف احتمالات دیگر باید به متخصص پروستات مراجعه کنید.
رنگ طبیعی ادرار
رنگ ادرار می تواند نشانی از وضعیت سلامتی شما باشد؛ بنابراین حواستان به تغییر رنگ ناگهانی ادرار باشد. عفونت پروستات با نشانه هایی مانند رنگ کدر یا خونی ادرار همراه خواهد بود؛ خون همچنین می تواند نشانه ای از مشکلات مختلف در بدن انسان باشد.
تسلسل ادرار
حواستان به الگوی تخلیه ادرارتان باشد؛ فاصله میان زمان تخلیه ادرار باید با مایعاتی که مصرف میکنید، متناسب باشد. اگر متوجه شدهاید که بیش از حد معمول برای تخلیه ادرار به سرویس بهداشتی می روید، شاید لازم باشد که با یک پزشک مشورت کنید، چراکه این موضوع میتواند نشانهای از بزرگ شدن پروستات باشد.
درد
یکی دیگر از علائمی که نشان می دهد مشکلی وجود دارد، درد است؛ اگر به مشکل پروستات مبتلا باشید، نواحی مختلفی در بدن وجود دارد که باید مراقب آن باشید. درد یا سوزش در هنگام نشستن می تواند نشانه ای از پروستات بزرگ شده باشد، همچنین اگر در هنگام تخلیه ادرار با درد مواجه شدید، این موضوع می تواند نشانه ای از عفونت باشد.
اختلال جنسی
غده پروستات مسئول تولید مایع سمن است که وظیفه حمایت از اسپرمها را بر عهده دارد. مردانی که از مشکل پروستات رنج می برند، ممکن است در نعوظ نیز با مشکل مواجه باشند. علی الخصوص، بزرگ شدن پروستات می تواند منجر به اختلال نعوظ شود و گاهی اوقات این مسئله منجر به ایجاد درد در هنگام انزال خواهد شد.
باید چه انتظاری از جلسه مشاوره با متخصص پروستات داشت؟
اگر تاکنون به متخصص پروستات جعه نکردهاید، احتمالاً به این فکر میکنید که اولین جلسه مشاوره با یک متخصص پروستات به چه شکل خواهد بود. در اینجا چند مورد رایج که در جلسات مراجعه به یک اورولوژیست رخ خواهد داد را بیان خواهیم کرد:
- متخصص پروستات از شما می خواهد که یک نمونه ادراری بدهید؛ بنابراین هنگام مراجعه به اورولوژیست سعی کنید مثانه خود را خالی نکنید. بسیاری از مشکلات پروستات، توانایی شما برای نگه داشتن ادرار را کاهش می دهد، بنابراین زمانی که به مطب پزشک میرسید به کارمندان اعلام کنید که آماده دادن نمونه ادرار هستید.
- هر جلسه مشاوره با متخصص پروستات با یک سری سوال و جواب آغاز میشود که ممکن است به صورت پرسشنامه هایی آماده شده باشد تا به شما کمک کند، شدت مشکلتان را به پزشک اعلام کنید.
- وارد اتاق معاینه خواهید شد و یک عضو از کارمندان مطب، سابقه پزشکی دقیق شما را ثبت خواهد کرد. این فرایند بر سیستم تناسلی شما و مشکلتان متمرکز بوده و همچنین شامل یک معاینه کامل از بدن است. بیماری قسمت های دیگر بدن می تواند به تشخیص بیماریهای پروستات کمک کند؛ آماده باشید تا بتوانید فهرست کاملی از تمامی داروهایی که مصرف می کنید شامل داروهای بدون نسخه ویتامین ها و یا مکمل های مختلف را ارائه کنید. اگر فکر می کنید که نمی توانید همه آنها را به یاد بیاورید داروهایتان را با خودتان به مطب پزشک ببرید.
- متخصص پروستات سپس اقدام به معاینه فیزیکی خواهد کرد این معاینه بر سیستم تناسلی شما متمرکز خواهد بود و اندام های دیگر را نیز مورد ارزیابی قرار خواهد داد سپس پزشک دستگاه تناسلی را معاینه کرده و از یک آزمون نعوظ دیجیتال برای ارزیابی پروستات استفاده خواهد کرد.
- پزشک ارولوژیست (متخصص پروستات) بعد از تکمیل معاینه، طرح درمان را با شما به بحث می گذارد تا در جریان امور قرار بگیرید. این فرایند معمولاً شامل آزمایشات دیگر، هم در همین جلسه و هم در جلسات بعدی خواهد شد. متخصص پروستات ممکن است بخواهند تعداد سلول های خون یا PSA (آنتی ژن مخصوص پروستات) و یا سطح تستوسترون را مورد آزمایش قرار دهد. همچنین برای این موضوع ممکن است نیاز به آزمایشات تصویربرداری باشد؛ این امر میتواند شامل سونوگرافی پروستات یا سی تی اسکن برای دیدن اندام های به خصوصی از بدن شود.
یک معاینه دقیق در مطب اورولوژیست به پزشک امکان می دهد تا دوره مناسب درمان برای رفع نشانه های شما تعیین شود. با این حال باید فهرست کاملی از موارد مختلف را با خود به اولین جلسه معاینه متخصص پروستات ببرید. در اینجا تعدادی از سوالاتی که ممکن است توسط متخصص پروستات پرسیده شود آورده شده است.
چه چیزی می تواند باعث ایجاد نشانه هایتان شود؟
اگر فکر میکنید که عامل ایجاد نشانه هایتان را می دانید، حتماً آن را با پزشک در میان بگذارید. شاید پزشک بتواند از میان این حدس ها به عامل اصلی دست پیدا کند. اما اگر به رایج ترین عواملی شک دارید که روی شما صدق نمی کند، به این فکر کنید که «دیگر چه چیزی می تواند باعث ایجاد مشکلم شده باشد؟»
آیا می توانید تشخیص دقیقتان از مشکل من را بگویید؟
تا حد امکان نظر دقیق پزشک درباره تشخیصش را بپرسید؛ اینکه بعد از آن قرار است چه کار کنید. آیا گزینه ای برای شما وجود دارد و اگر به آزمایشات یا دوره های درمانی دیگری نیاز بود، همیشه از پزشکتان بپرسید که آیا گزینه های دیگری نیز وجود دارد و یا اینکه چرا به این موارد نیاز خواهد بود.
آیا برای بررسی امکان وجود سرطان پروستات باید تحت نظر و آزمایش قرار بگیرم؟
غربالگری سالیانه در میان مردان بین ۵۰ تا ۷۵ سال از سوی انجمن اورولوژی آمریکا توصیه شده است. این فرایند شامل آزمایش خون برای تعیین آنتی ژنهای مخصوص پروستات و آزمایش دیجیتال نعوظ خواهد بود. توصیه می شود که مردان دارای سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان پروستات، غربالگری را از سن ۴۰ سالگی آغاز کنند.
چرا عملکرد جنسی من از حالت نرمال پایین تر است؟
پزشک ممکن است سطح تستوسترون شما در اول صبح را اندازه گیری کند؛ اگر این مقدار نرمال باشد، اکثر متخصص های پروستات دوزهای بیشتر تستسترون را تجویز نخواهند کرد. اختلال نعوظ در سنین جوانی (پایین ۵۰ سال) ممکن است در اثر یک تروما مشکلات عروقی یا بیماری هایی مانند دیابت یا فشار خون ایجاد شود.
چرا اکثراً احساس می کنم که باید برای تخلیه ادرار به سرویس بهداشتی مراجعه کنم؟
نیاز زیاد به تخلیه ادرار معمولاً با بالا رفتن سن مردان آغاز میشود؛ کافئین و الکل با جلوگیری از جذب مجدد آب توسط کلیه ها نیاز به تخلیه ادرار را بیشتر می کند.
چرا تخلیه ادرار خیلی طول می کشد؟
بسیاری از مشکلات ادراری در نتیجه تومور خوش خیم پروستات یا بزرگی پروستات ایجاد می شود که با فشار بر مجاری ادراری شدت جریان اداری را کاهش می دهند. مصرف دارو می تواند تا حدی موثر باشد، اما در موارد شدیدتر به روشهای تهاجمیتر نیاز خواهد بود .
چرا با درد/سوزش/تورم غیرطبیعی در ناحیه تناسلی خود مواجه هستم؟
در پرسیدن سوالاتی مثل این خجالت نکشید چراکه این مسائل میتوانند نشانهای از مشکلات ارولوژی باشد که به درمان نیاز دارد.
تجربه شما از این نوع سرطان چیست؟
بعد از تشخیص بیماری سرطان پروستات یا بیضه باید سوالاتی مانند موارد زیر را بپرسید. تجربه شما در این زمینه چقدر است و آیا تخصص و مدرک کافی برای درمان آن را دارید؟ باید برای دستیابی به بهترین نتایج کیفیت زندگی و احتمال زنده ماندن بالاتر، بهترین درمان را انتخاب کنید؛ حتما پزشکی را انتخاب کنید که از روش های به روز و آخرین فناوری های دنیا استفاده می کند.
متخصص پروستات چه درمانی را پیشنهاد می کند؟
مصرف دارو و چیزی که آموزش رفتار نامیده میشود، از مواردی است که ممکن است توسط متخصص پروستات تجویز و توصیه شود. برای مثال می توانید بعضی از مشکلات را با تقویت عضلات لگن و نگه داشتن ادرار رفع کنید.
همچنین ممکن است با طیف وسیعی از گزینه های درمانی مختلف از سوی متخصص پروستات مواجه شوید. شاید لازم باشد برای درمان سطوح متوسط تا شدید تومور (هایپرپلازی) خوشخیم پروستات، نیاز به انجام فرایندهایی برای کاهش نشانه هایتان داشته باشید. ممکن است از روش های مختلفی مانند لیزر درمانی، گرمایش توسط مایکروویو و فشار بر بافت پروستات برای این مشکل استفاده شود. برداشتن جزئی یا کامل پروستات از روشهای تهاجمی تر به شمار میرود، اما در موارد بزرگ شدن شدید غده پروستات ضروری خواهد بود. درمان سرطان پروستات به قسمتی از پروستات که توسط سرطان درگیر شده باشد و یا اینکه به قسمت های دیگر بدن منتقل شده باشد یا خیر، سن و وضعیت سلامتی بیمار بستگی خواهد داشت.
در رابطه با بهترین روش درمانی و عوارض جانبی احتمالی درمان با پزشکتان صحبت کنید و همچنین ممکن است برای گرفتن تایید نهایی به پزشک دیگری مراجعه کنید تا نظر او را هم بخواهید. گزینه های زیر می تواند برای درمان سرطان پروستات استفاده شود:
انتظار یا نظارت فعال
اگر سرطان باعث ایجاد مشکلی در بیمار نشود، ممکن است تصمیم به درمان فوری آن نگیرید. در عوض پزشک به صورت دوره ای و مرتب شما را تحت معاینه قرار خواهد داد و در صورت شروع رشد بیماری، اقدام به درمان آن خواهد نمود.
جراحی
شایع ترین روش درمان این مشکل، برداشتن کل پروستات و بخشی از بافت های کناری آن در یک فرایند جراحی خواهد بود.
اشعه درمانی
این روش درمانی از تابش اشعه برای کشتن سلول های سرطانی یا کوچکتر کردن تومور استفاده میکند. اشعه استفاده شده در این روش ممکن است توسط دستگاه اشعه ایکس یا یک پالت رادیو اکتیو کوچک قرار گرفته شده در درون یا نزدیک تومور ایجاد شود.
هورمون درمانی
مردانی که تحت روشهای درمانی دیگر مانند اشعه درمانی قرار گرفته اند، برای جلوگیری از تولید تستوسترون توسط بدن، دارو مصرف خواهند کرد. این عمل در صورتی انجام میشود که احتمال بازگشت سرطان وجود داشته باشد؛ از هورمون درمانی همچنین برای درمان سرطان پروستات که به نقاط دیگری از بدن منتقل شده باشد استفاده میشود.