نارسایی کلیه خبر نمیکند
یکی از مهمترین بیماریهای کلیوی، نارسایی کلیه است. این بیماری اغلب بیسروصدا بروز کرده و به آرامی پیشرفت میکند و زمانی بیمار دچار علائم آن میشود که دیگر کار از کار گذشته و عملکرد کلیهها تا حد زیادی مختل شده است.
به کاهش شدید عملکرد کلیه، نارسایی کلیه میگویند. نارسایی کلیه به دو نوع مزمن و حاد تقسیم میشود.
اگر کلیهها به صورت ناگهانی از کار بیفتند، مثلا فردی در اثر تصادف یا حادثه، خون زیادی از دست بدهد، به نارسایی حاد مبتلا میشود. از دست دادن خون، میزان کارکرد خون کلیه را که عضوی پرخون است، به خطر میاندازد و باعث میشود در مدت کوتاهی از کار بیفتد و نارسایی حاد ایجاد شود، اما اگر عملکرد طبیعی کلیهها به تدریج با اشکال مواجه شود، نارسایی مزمن ایجاد میشود.
شایعترین علت نارسایی مزمن، ابتلا به بیماری دیابت است. بیماری دیابت به رگهای متوسط خون در افراد مبتلا آسیب میرساند و باعث ایجاد نارسایی در عضوهایی مانند کلیه و چشم میشود.
پس از آن پرفشاری خون، دومین علت نارسایی مزمن کلیه محسوب میشود. از دیگر بیماریهای ایجادکننده این نارسایی، بزرگی پروستات است. این عارضه میتواند جلوی ادرار را بگیرد.
چنانچه فردی متوجه بیماری شود، میتواند از ایجاد این نارسایی جلوگیری کند، اما اگر از بیماری اطلاعی نداشته باشد، نارسایی ماندگار خواهد شد. همچنین گاهی یکی از کلیههای بیمار بر اثر عفونت از بین میرود و کلیه دوم او نیز مبتلا به سنگ میشود، اما فرد متوجه بیماری نمیشود و به همین دلیل هر دو کلیه از کار میافتند.
گاهی نیز نارسایی کلیه بر اثر بیماریهای مادرزادی مانند دو نوع کیست کلیه بهوجود میآید. یکی از این نوع کیستها در سن کودکی و دیگری در بزرگسالی ایجاد و منجر به نارسایی کلیه میشود.
اگر فردی متوجه بیماری نارسایی کلیه در خودش نشود و در موارد شدید به پزشک مراجعه کند، دچار علائم نارسایی مزمن کلیه مانند کاهش وزن، ورم دست و پا، بیاشتهایی، خستگی مفرط و بوی بد دهان خواهد شد
منبع: تبیان