وازواپیدیدیموستومی

[sbu_post_image]

وازواپیدیدیموستومی

درمان آزواسپرمی انسدادی به روش جراحی میکروسکوپیک (وازواپیدیدیموستومی)

آزواسپرمی عبارت است از فقدان اسپرم درمایع منی. میتوان با میکروسکوپ محل انسداد در اپیدیدیم را پیداکرد ولوله منی بر(وازدفران) رابه اپیدیدیم قبل ازمحل انسداد متصل نمود که به آن در اصطلاح پزشکی وازواپیدیدیموستومی(بازکردن وازدفران به اپیدیدیم) می گویند.

بطور خلاصه آزواسپرمی عبارت از فقدان اسپرم در مایع منی می باشد به بیان دیگر تعداد اسپرم مرد صفر است. زوجهای نابارور با شنیدن اینکه مرد دچار آزواسپرمی می باشد، دچار استرس و اضطراب شدید می شوند. چون وازدفران در جامعه ما تبعات روحی روانی زیادی دارد. وجود آزواسپرمی دلیل بر این نیست که زوج ها به هیچ وجه صاحب فرزند نخواهند شد، بلکه امروزه با پیشرفت علم پزشکی و تجهیزات، بسیاری از این مردان بالاخره صاحب فرزند می شوند. بطور خلاصه آزواسپرمی بر دو نوع است: نوع اول آن انسدادی است که در آن بیضه های مرد اسپرم تولید می کند ولی به علت وجود انسداد در مسیر عبور اسپرم، منی فاقد اسپرم می باشد. اینگونه مردان شانس باروری زیادی دارند. در نوع دوم که آزواسپرمی غیر انسدادی است، بیضه ها بنا به عللی اسپرم تولید نمی کنند، شانس درمان این مردان خیلی اندک است.
اسپرم برای رسیدن به مایع منی پس از تولید در بیضه ها از راههای زیر عبور کرده و وارد منی می شوند:
اپیدیدیم
• لوله منی بر یا وازدفران
• مجرای انزالی
در هر طرف در پشت پروستات یک عضو بنام کیسه منی وجود دارد که مجرای آن با مجرای وازدفران یکی شده و بنام مجرای انزالی نامیده می شود. بنابراین دو عدد مجرای انزالی وجود دارند که به کف مجرای ادرار باز میشوند. در مواردیکه محل انسداد در اپیدیدیم می باشد، می توان با میکروسکوپ محل انسداد در اپیدیدیم را پیدا کرد و لوله منی بر (وازدفران) را به اپیدیدیم قبل از محل انسداد متصل نمود که به آن در اصطلاح پزشکی وازواپیدیدیموستومی (باز کردن وازدفران به اپیدیدیم) می گویند. این عمل، سخت ترین عمل جراحی در وازدفران مردان است. جراح باید هم تجربه عالی در جراحی میکروسکوپیک داشته باشد و هم تجربه زیاد در انجام این عمل داشته باشد.
شایعترین علل انسداد اپیدیدیم به قرار زیر هستند:
• اختلال مادرزادی که در آن قسمت انتهایی اپیدیدیم تشکیل نمی شود.
• سندرم یانگ (Young)
عفونت و التهاب. این یک علت مهم انسداد اپیدیدیم است. مردانیکه بطور مکرر دچار عفونت اپیدیدیم می شوند (که خود را بصورت تورم بیضه و قرمزی پوست کیسه بیضه نشان می دهد) ممکن است سرانجام اپیدیدیم آنها بسته شود. یکی از علل شایع عفونت اپیدیدیم، بیماریهای آمیزشی است.
• موارد اکتسابی مثل ضربه و یا قطع آن حین سایر اعمال جرای مثل هیدروسل
این عمل جراحی خیلی سخت و هزینه بر است. عده ای ترجیح می دهند که از ابتدا از روشهای لقاح مصنوعی برای بچه دار شدن استفاده کنند، ولی وازواپیدیدیموستومی دارای مزایایی نسبت به روشهای لقاح مصنوعی می باشد که عبارتند از:
• زوج از راه نزدیکی طبیعی صاحب فرزند می شوند
• در روشهای لقاح مصنوعی بخصوص روشی که از تزریق اسپرم استفاده می شود، برای خانم تهاجمی و دارای عارضه است. در صورتیکه خانم هیچ نقشی در فرایند وازدفران ندارد، و در ضمن خطر چند قلوئی نیز وجود دارد.
• میزان حاملگی در هر دو روش تقریبا یکسان و حدود 25 درصد است.
• پس از حامله شدن احتمال زایمان فرزند زنده در روش طبیعی بیش از روش لقاح مصنوعی است.
• هزینه آن برخلاف لقاح مصنوعی توسط بیمه ها پوشش داده می شود.
برای انجام این عمل اثابت سه عنصر زیر الزامی است:
• بیضه ها اسپرم کاملا طبیعی تولید می کنند
اپیدیدیم مسدود است
وازدفران یا لوله منی بر باز است

منبع: 7سیب

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

Call Now Buttonمشاوره و تماس
× مشاوره رایگان