هیدروسل: علائم و دلایل، روش‌های تشخیص و درمان

هیدروسل

عارضه هیدروسل نوعی تورم در کیسه بیضه است و زمانی رخ می‌دهد که مایع در غلاف نازک اطراف بیضه جمع شود. هیدروسل در نوزادان شایع است و معمولا تا 1 سالگی بدون هیچ درمانی، از بین می‌رود. پسران بزرگتر و مردان بالغ می‌توانند به دلایلی مانند التهاب یا آسیب رسیدن به کیسه بیضه، دچار هیدروسل شوند. هیدروسل معمولا دردناک یا خطرناک نیست و ممکن است بدون نیاز به درمان، از بین برود. اما اگر به تورم کیسه بیضه دچار هستید؛ بهتر است برای اطمینان بیشتر به پزشک مراجعه کنید. در این مقاله با علائم، علل، روش تشخیص، روش درمان و پیشگیری از هیدروسل بیشتر آشنا خواهید شد.

هیدروسل چیست؟


هیدروسل چیست؟

به تجمع مایع در کیسه احاطه کننده بیضه، هیدروسل می‌گویند. این عارضه معمولا در یک بیضه ایجاد می‌شود، اما گاهی هم ممکن است در هر دو بیضه به وجود بیاید. در بیشتر موارد هیدروسل بدون هیچ دلیل خاصی ایجاد شده، بی‌خطر بوده و نیازی به درمان ندارد. اما در صورت نیاز، این عارضه با یک عمل جراحی کوچک قابل درمان است. در موارد معدودی، هیدروسل به دلیل یکی از مشکلات زمینه‌ای بیضه ایجاد می‌شود.

بیضه طبیعی، با یک بافت محافظ کیسه مانند احاطه شده است. شما در حالت عادی وجود این کیسه را احساس نمی‌کنید. این کیسه مقداری مایع “روان کننده” تولید می‌کند تا بیضه‌ها بتوانند آزادانه حرکت کنند. اضافه این مایع به طور معمول به داخل سیاهرگ‌های بیضه تخلیه می‌شود. اگر تعادل بین مایع تولید شده و مایع تخلیه شده به هم بخورد، مقداری از این مایع به صورت هیدروسل در کیسه بیضه تجمع پیدا می‌کند.

انواع هیدروسل


هیدروسل در اکثر بیماران بی‌خطر است؛ اما بسته به اینکه این عارضه به چه دلیلی ایجاد شده، شرایط می‌تواند متفاوت باشد. هیدروسل می‌تواند به دو شکل غیر مرتبط  و مرتبط  وجود داشته باشد.

  • هیدروسل‌های غیر مرتبط زمانی ایجاد می‌شوند که کیسه بیضه بسته شده باشد؛ اما بدن مایعات اضافی را جذب نکند. این مایعات باقی مانده معمولا در طی یک سال توسط بدن جذب می‌شوند.
  • هیدروسل‌های مرتبط  زمانی ایجاد می‌شوند که تمام مسیر اطراف کیسه بیضه بسته نشود و مایع از این طریق بتواند وارد کیسه بیضه شود.

علائم هیدروسل


علائم هیدروسل

عارضه هیدروسل معمولاً هیچ دردی ایجاد نمی‌کند. معمولاً شایع‌ترین علامت هیدروسل تورم کیسه بیضه است. البته بسته به شدت تورم، درد یا ناراحتی هم ممکن است ایجاد شود.

هیدروسل در بزرگسالان می‌تواند با احساس سنگینی در بیضه، همراه باشد. در بعضی موارد ممکن است تورم بیضه در صبح بیشتر از عصر باشد؛ این عارضه معمولا خیلی دردناک نیست.

در هیدروسل‌های غیر مرتبط، مقدار مایع تجمع یافته معمولا ثابت می‌ماند یا اینکه بسیار آهسته زیاد می‌شود. در هیدروسل‌های مرتبط، امکان ایجاد شرایط دیگر هم وجود دارد. به طور مثال، در هیدروسل مرتبط، کیسه بیضه به طور کامل بسته نمی‌شود. در این صورت مایع می‌تواند به راحتی به داخل و خارج کیسه بیضه حرکت کند. در این صورت بسته به اندازه سوراخ باقی مانده، ممکن است فتق هم ایجاد شود.

این عارضه تحت عنوان فتق مغبنی یا فتق کشاله ران شناخته می‌شود و ممکن است در مواردی نیاز به جراحی داشته باشد. در این عارضه، کیسه بیضه بزرگتر شده و متورم می‌شود و حتی ممکن است در طول روز دچار تغییر اندازه شود. فتق کشاله ران بسیار دردناک است. این بیماری در کودکان موجب گریه بدون وقفه به دلیل درد زیاد می‌شود.

چه چیزی باعث ایجاد هیدروسل می‌شود؟


هیدروسل ممکن است در هر سنی ایجاد شود اما در نوزادان تازه متولد شده شایع‌تر است. این عارضه می‌تواند در نوزادان، بدون هیچ علت زمینه‌ای رخ دهد؛ البته آسیب به بیضه و التهاب هم می‌تواند در ایجاد هیدروسل نقش داشته باشد. در اکثر موارد، هیدروسل فقط یک وضعیت ناخوشایند است.

هیدروسل در نوزادان

هیدروسل در نوزادان

در دوران بارداری بیضه‌های کودک از داخل شکم به سمت کیسه بیضه حرکت می‌کند. کیسه بیضه کیسه‌ای از جنس پوست است که از بیضه‌ها، بعد از خروج از شکم محافظت می‌کند. در طی رشد کودک، هر بیضه یک کیسه حاوی مایع  دارد که آن را احاطه می‌کند. در حالت عادی، این کیسه خود به خود در سال اول تولد کودک بسته می‌شود؛ اما اگر این اتفاق پیش نیاید؛ نوزاد به هیدروسل مبتلا می‌شود. نوزادانی که نارس به دنیا می‌آیند؛ بیشتر در معرض ابتلا به هیدروسل قرار دارند.

هیدروسل در بزرگسالان

هیدروسل ممکن است در مراحل دیگر زندگی، به ویژه در آقایان بالای 40 سال، هم به وجود بیاید. هیدروسل ممکن است در اثر فتق کشاله ران هم به وجود بیاید؛ اما این حالت رایج نیست. بیشتر اوقات این عارضه به دلیل  التهاب یا عدم جذب مجدد مایع در کیسه بیضه (که غشاء مهبلی هم نامیده می‌شود) به وجود می‌آید. سلول‌های اپیتلیال در کیسه بیضه مایع را به طور مداوم تولید و بازجذب می‌کنند و ایجاد هر گونه اختلال در عملکرد این سلول‌ها می‌تواند منجر به تولید مایع اضافی شود. هیدروسل ممکن است در اثر التهاب یا آسیب رسیدن به کیسه یا کانال بیضه، به وجود بیاید. التهاب ممکن است ناشی از عفونت (اپیدیدیمیت) یا حتی شرایط دیگر باشد.

خطرات عارضه هیدروسل


در اکثر موارد هیدروسل در بدو تولد به وجود می‌آید. حداقل 5 درصد نوزادان پسر، از بدو تولد به هیدروسل دچار هستند. نوزادانی که نارس به دنیا می‌آیند بیشتر در معرض خطر ابتلا به هیدروسل هستند.

خطراتی که عارضه هیدروسل در مراحل بعدی زندگی به دنبال دارد، عبارتند از:

  • آسیب یا التهاب کیسه بیضه
  • عفونت، از جمله عفونت مقاربتی (STI)

عوارض هیدروسل


عارضه هیدروسل معمولا خطرناک نیست و تاثیری روی باروری نمی‌گذارد. اما ممکن است هیدروسل با یک بیماری زمینه‌ای بیضه همراه باشد و در این صورت می‌تواند خطراتی را به دنبال داشته باشد. این عوارض عبارتند از:

  • عفونت یا تومور: ممکن است موجب کاهش تولید و عملکرد اسپرم‌ها شود.
  • فتق کشاله ران: این فتق اگر در دیواره شکم اتفاق بیافتد، می‌تواند به عوارض تهدید کننده زندگی منجر شود.

چه زمانی برای درمان هیدروسل باید به پزشک مراجعه کرد؟


چه زمانی برای درمان هیدروسل باید به پزشک مراجعه کرد؟

معمولا متخصصین توصیه می‌کنند که در صورت تورم کیسه بیضه، حتما به پزشک مراجعه کنید. در اکثر موارد هیدروسل‌های نوزادی خود به خود از بین می‌روند اما بهتر است، عوامل زمینه‌ای که ممکن است باعث تورم شوند هم بررسی شوند. اگر شما یا فرزندتان به طور ناگهانی دچار درد شدید در بیضه شدید؛ ممکن است احتمال وقوع عارضه‌ای دیگر به نام  پیچ‌خوردگی بیضه وجود داشته باشد. پیچ خوردگی بیضه معمولا در اثر تصادف یا آسیب رسیدن به بیضه ایجاد می‌شود. پیچ خوردگی بیضه یک حالت شایع نیست؛ اما یک وضعیت پزشکی اورژانسی است و اگر درمان نشود می‌تواند باعث توقف خون‌رسانی به بیضه و در نهایت ناباروری شود.

اگر خودتان یا فرزندتان دچار پیچ خوردگی بیضه شدید، سریعا به بیمارستان مراجعه کنید یا اینکه با اورژانس تماس بگیرید، زیرا این وضعیت نیاز به بررسی و درمان فوری دارد. همچنین اگر شک دارید که کودکتان به فتق کشاله ران دچار شده؛ فورا به پزشک مراجعه کنید.

آماده شدن برای ملاقات با پزشک


آماده شدن برای ملاقات با پزشک

در این شرایط شما باید به یک پزشک متخصص دستگاه ادراری و تناسلی (اورولوژیست) مراجعه کنید. در ادامه به نکاتی اشاره می‌شود که می‌تواند به شما در آماده شدن برای ملاقات با پزشک، کمک کند.

کار‌هایی که باید انجام دهید.

  • شما باید تمام علائمی که در خودتان یا فرزندتان، مشاهده می‌کنید را به همراه زمان وقوع آن‌ها یادداشت کنید.
  • شما باید تمام داروها، ویتامین‌ها و مکمل‌هایی که شما یا فرزندتان مصرف می‌کنید را به همراه دوز آن‌ها یادداشت کنید.
  • شما باید تمام اطلاعات شخصی و پزشکی، شرایط و تغییرات اخیر زندگی و عوامل استرس‌زا را یادداشت کنید.
  • سوالاتی که قرار است از پزشک بپرسید را از قبل آماده کنید.

برخی از سوالاتی که باید درباره عارضه هیدروسل از پزشک خود بپرسید، عبارتند از:

  • به نظر شما علت این تورم چیست؟ آیا دلایل احتمالی دیگری وجود دارد؟
  • چه نوع آزمایشاتی باید انجام دهم؟
  • چه روش درمانی را توصیه می‌کنید؟
  • چه علائم و نشانه‌هایی نشان می‌دهند که باید برای درمان هیدروسل اقدام کرد؟
  • آیا محدودیتی برای فعالیت باید رعایت شود؟

از پرسیدن هیچ یک از سوالات خود دریغ نکنید.

سوالاتی که ممکن است پزشک از شما بپرسد.

در جلسه مشاوره پزشک سوالاتی را از شما می‌پرسد.

اگر فرزند شما دچار این عارضه شده باشد؛ پزشک از شما می‌پرسد:

  • اولین بار کی متوجه این تورم شدید؟ آیا این تورم به مرور زمان افزایش یافته است؟
  • آیا کودک شما دردی دارد؟
  • آیا فرزند شما علائم دیگری هم دارد؟

اگر خودتان به هیدروسل دچار شده‌اید؛ پزشک از شما می‌پرسد:

  • اولین بار کی متوجه این تورم شدید؟
  • آیا ترشحاتی از آلت تناسلی یا خون در منی خود داشته‌اید؟
  • آیا در ناحیه آسیب دیده ناراحتی یا درد دارید؟
  • آیا هنگام رابطه جنسی یا هنگام انزال درد دارید؟
  • آیا نیاز مکرر یا فوری به ادرار کردن دارید؟ آیا هنگام ادرار کردن درد دارد؟
  • آیا شما و همسرتان از نظر بیماری‌های مقاربتی آزمایش شده‌اید؟
  • آیا عادت به بلند کردن اشیا سنگین دارید؟
  • آیا تاکنون به عفونت ادرار، عفونت پروستات یا سایر بیماری‌های پروستات دچار شده‌اید؟
  • آیا تاکنون در ناحیه بیضه جراحی داشته‌اید؟

تشخیص هیدروسل


تشخیص هیدروسل

برای تشخیص هیدروسل، پزشک معاینه فیزیکی انجام می‌دهد. در هیدروسل، کیسه بیضه متورم خواهد شد؛ اما دردی وجود ندارد. اگر کیسه بیضه پر از مایع باشد؛ پزشک نمی‌تواند در طی معاینه به خوبی بیضه‌ها را لمس کند. پزشک بیضه‌ها را از نظر حساسیت بررسی می‌کند؛ همچنین ممکن است نور خاصی را به بیضه بتاباند که به این کار Transillumination می‌گویند. این کار به پزشک کمک کرده تا وجود یا عدم وجود مایع در کیسه بیضه را تشخیص دهد. اگر در کیسه بیضه مایع جمع شده باشد؛ نور از کیسه بیضه عبور می‌کند و انگار بیضه روشن می‌شود. اما اگر تورم بیضه به دلیل یک عامل جامد مثل تومور (سرطانی) باشد؛ نور از بیضه عبور نمی‌کند. با این آزمایش نمی‌توان تشخیص قطعی ارائه داد؛ اما انجام این آزمایش در امر تشخیص بسیار مفید است.

پزشک ممکن است برای بررسی وضعیتی به نام فتق مغبنی شکم شما را فشار دهد; همچنین ممکن است پزشک از شما بخواهد که برای بررسی این وضعیت سرفه کنید. این عارضه زمانی رخ می‌دهد که بخشی از روده کوچک به دلیل ضعف در دیواره شکم از کشاله ران بیرون زده باشد. این عارضه معمولا تهدید کننده زندگی نیست؛ اما برای درمان‌ آن به جراحی نیاز است.

اگر تورم بیضه زیاد و ماندگار باشد؛ احتمالا پزشک برای تشخیص بهتر، سونوگرافی را توصیه کند. حتی ممکن است برای بررسی عفونت احتمالی، نیاز به نمونه‌برداری از خون و ادرار باشد. در موارد معدودی نیاز به تجویز سونوگرافی برای بررسی فتق‌ها، تومورها یا هر دلیل دیگری که باعث تورم کیسه بیضه می‌شود؛ وجود دارد.

شرایط مشابه به هیدروسل


در بیشتر موارد هیدروسل یک بیماری بی‌خطر است و بدون مداخله پزشکی، خود به خود از بین می‌رود. اما گاهی اوقات علائم هیدروسل ممکن است با سایر بیماری‌های بیضه مشابه باشد. اما علل و شرایط این بیماری‌ها تا حدودی با هیدروسل متفاوت است.

مقایسه هیدروسل با اسپرماتوسل

اسپرماتوسل یک عارضه مربوط به بیضه بوده که در اکثر موارد خوش‌خیم است و می‌تواند باعث تورم بیضه شود. در این عارضه کیست‌هایی در داخل لوله‌هایی که به بیضه منتهی می‌شوند؛ به وجود می‌آیند.

مقایسه هیدروسل با واریکوسل

هم هیدروسل و هم واریکوسل شرایطی هستند که باعث تورم بیضه می‌شوند. اما محل و علت تورم در این دو بیماری متفاوت است.

  • تورم هیدروسل ناشی از تجمع  مایع در اطراف بیضه است.
  • تورم واریکوسل زمانی رخ می‌دهد که ورید‌های داخل بیضه گشاد شوند و خون در آن‌ها جمع شود.

مقایسه هیدروسل با فتق کشاله ران

هیدروسل با فتق مغبنی متفاوت است. اما بسته به نوع هیدروسل، ممکن است احتمال ایجاد فتق کشاله ران وجود داشته باشد. در هیدروسل نوع مرتبط، اگر کیسه بیضه به مقدار زیادی باز مانده باشد، مکش ایجاد شده می‌تواند روده‌ها را به سمت پایین بکشد و موجب بیرون زدگی یا فتق آن‌ها شود.

مقایسه هیدروسل با کیست اپیدیدیم

کیست‌های اپیدیدیم زمانی تشکیل می‌شوند که مایع در اپیدیدیم یا لوله‌های پیچ خورده پشت بیضه، جمع شود.

مقایسه هیدروسل با اپیدیدیمیت

اپیدیدیمیت التهاب اپیدیدیم است. معمولا این عارضه به دلیل یک نوع عفونت، معمولا یک عفونت مقاربتی (STI)، ایجاد می‌شود. در بعضی موارد ممکن است این عارضه به هیدروسل منجر شود.

مقایسه هیدروسل با هماتوسل

هیدروسل و هماتوسل دو عارضه شبیه به هم هستند؛ اما یک تفاوت اساسی با هم دارند. در هیدروسل کیسه‌های بیضه با مایع پر می‌شود؛ اما در هماتوسل کیسه‌های بیضه پر از خون می‌شوند. هماتوسل معمولا در اثر آسیب یا تروما ایجاد می‌شود.

روش‌های درمانی هیدروسل


اگر نوزاد تازه متولد شده، به هیدروسل دچار باشد؛ احتمالا این عارضه با گذشت یک سال، خود به خود از بین می‌رود. اگر هیدروسل کودک خود به خود از بین نرود و یا اینکه بسیار بزرگ و متورم شود؛ باید به متخصص اورولوژی مراجعه کنید. در این شرایط ممکن است نیاز به جراحی باشد.

در بزرگسالان نیز، هیدروسل معمولا خود به خود از بین می‌رود؛ اما اگر هیدروسل در اثر عفونت یا التهاب ناشی از ضربه، ایجاد شده باشد؛ نیاز به درمان خواهد داشت. اگر تورم هیدروسل کم باشد و نتایج معاینه و سونوگرافی نگران کننده نباشد؛ معمولا وضعیت بیمار تحت نظر قرار می‌گیرد تا معلوم شود که هیدروسل خود به خود رفع می‌شود یا خیر.

اگر تورم هیدروسل بزرگ و زیاد باشد؛ جراحی توصیه می‌شود چون ممکن است تبدیل به فتق شده باشد. در این صورت شما باید به یک جراح عمومی برای ترمیم فتق مراجعه کنید. اگر هیدروسل غیر مرتبط باشد (شایع ترین حالت در بزرگسالان)، به این معنی است که اندازه آن تغییر نمی‌کند یا به طور پیوسته در طول زمان بزرگ می‌شود. در این حالت احتمالاً نیاز به جراحی وجود خواهد داشت.

جراحی

جراحی

جراحی برای برداشتن هیدروسل تحت بیهوشی انجام می‌شود. در اکثر موارد فرد تا چند ساعت بعد از جراحی از بیمارستان مرخص می‌شود. در طی این جراحی، یک برش کوچک در کیسه بیضه یا شکم (بسته به محل ایجاد هیدروسل) ایجاد شده و هیدروسل با جراحی برداشته می‌شود. پس از جراحی، پزشک یک پانسمان بزرگ روی محل جراحی قرار می‌دهد. بسته به نوع و محل جراحی، ممکن است تا چند روز مجبور باشید از سوند استفاده کنید.

خطرات مرتبط با بیهوشی عبارتند از:

  • واکنش‌های آلرژیک
  • مشکلات تنفسی
  • اختلالات ضربان قلب

خطرات مرتبط با این روش درمانی عبارتند از:

  • لخته شدن خون یا خونریزی بیش از حد
  • آسیب رسیدن به کیسه بیضه، به ویژه آسیب عصبی
  • عفونت

آسپیراسیون سوزنی

آسپیراسیون سوزنی

یکی دیگر از روش‌های درمان هیدروسل، تخلیه مایع داخل آن با یک سوزن بلند است. در این روش سوزن سرنگ را به کیسه بیضه وارد می‌کنند و مایع را خارج می‌کنند. ممکن است در بعضی مواردی، دارویی هم برای جلوگیری از پر شدن مجدد کیسه، تزریق شود. آسپیراسیون سوزنی معمولاً در افرادی انجام می‌شود که بیشتر در معرض خطرات حین جراحی هستند. شایع ترین عوارض جانبی آسپیراسیون با سوزن، درد موقت در کیسه بیضه و خطر عفونت است.

مراقبت‌های بعد از جراحی


مراقبت‌های بعد از جراحی

چه هیدروسل خود به خود از بین برود و چه نیاز به جراحی داشته باشد؛ جای نگرانی وجود نخواهد داشت. درد بعد از جراحی حدودا تا یک هفته ادامه خواهد داشت و بعد از بین می‌رود. در صورت لزوم  ممکن است پزشک داروی مسکن تجویز کند. ممکن است تا چند هفته بعد از عمل نتوانید فعالیت‌های ورزشی داشته باشید. شما باید تقریبا از انجام  هر ورزشی حتی دوچرخه سواری، تا 3 هفته خودداری کنید. همچنین باید در این مدت از انجام فعالیت‌های سنگین خودداری کنید.

بخیه‌های محل عمل معمولا خود به خود جذب می‌شوند؛ اما پزشک بعد از چند هفته باید محل بخیه‌ها را بررسی کند. حمام کردن و تمیز نگه داشتن محل جراحی، احتمال عفونت را کاهش می‌دهد. استفاده از بسته‌های یخ می‌تواند باعث کاهش درد و ناراحتی بعد از جراحی شود. پزشک معمولا بعد از جراحی معاینه‌های چکاپ را توصیه می‌کند زیرا در برخی موارد ممکن است هیدروسل مجددا عود کند.

جمع بندی


تحقیقات نشان داده است که هیدروسل در نوزادان بیشتر از پسران نوجوان یا بالغ، ایجاد می‌شود. در اکثر افراد تورم بیضه، بی‌خطر است و ظرف 6 تا 12 ماه خود به خود از بین می‌رود. هیدروسل قابل پیشگیری نیست، اما بهتر است افراد مسن در هنگام انجام ورزش از محافظ بیضه و کشاله ران استفاده کنند تا از آسیب‌های احتمالی جلوگیری شود. بیمارانی که به هیدروسل مرتبط دچار هستند؛ باید بر علائم خود نظارت داشته باشند؛ زیرا ممکن است به فتق هم دچار شوند. اگر تورم بزرگ‌تر و دردناک شد یا اینکه بعد از 6 ماه در بزرگسالان یا پس از 12 ماه در نوزادان از بین نرفت؛ باید به پزشک مراجعه کنید.

سؤالات متداول


اگر هیدروسل درمان نشود چه اتفاقی می‌افتد؟

اگر هیدروسل مرتبط خود به خود از بین نرود یا اینکه درمان نشود؛ می‌تواند به فتق کشاله ران منجر شود. در این صورت بخشی از روده یا چربی شکم از طریق کانال اینگوینال، از ناحیه کشاله ران بیرون می‌زند.

بهترین روش درمانی برای هیدروسل چیست؟

هیچ دارویی برای درمان هیدروسل وجود ندارد و معمولاً نیازی به جراحی ندارد. هیدروسل معمولاً طی شش تا 12 ماه خود به خود از بین می‌رود، اگر هیدروسل خود به خود از بین نرفت؛ برای جلوگیری از عوارض احتمالی باید جراحی شود.

آیا می‌توان هیدروسل را در خانه درمان کرد؟

در بیشتر موارد، بله. برای درمان هیدروسل معمولا مداخلات پزشکی ضروری نیست؛ مگر اینکه هیدروسل با عارضه دیگری مثل فتق کشاله ران همراه باشد. اما اگر هیدروسل تا 6 ماه، در بزرگسالان و تا 12 ماه، در نوزادان از بین نرفت؛ باید به پزشک مراجعه کرد.

آیا هیدروسل خود به خود از بین می‌رود؟

ممکن است. در اکثر افرادی که به هیدروسل دچار هستند؛ جراحی یا آسپیراسیون سوزنی ضروری نیست و این عارضه پس از گذشت مدتی برطرف می‌شود.

آیا می‌توان از هیدروسل پیشگیری کرد؟

خیر، متاسفانه هیچ اقدام پیشگیرانه‌ای وجود ندارد که والدین بتوانند برای جلوگیری از ایجاد هیدروسل در کودک خود، از آن استفاده کنند. با این وجود، از آنجایی که آسیب رسیدن به بیضه یکی از عوامل مهم در ایجاد هیدروسل در نوجوانان است، استفاده از محافظ بیضه در هنگام ورزش، می‌تواند تا حدی از هیدروسل جلوگیری کند.

آیا هیدروسل یک عارضه شایع است؟

طبق تحقیقات تقریباً 10 درصد از نوزادان پسر تازه متولد شده دچار هیدروسل می‌شوند. همچنین احتمال ایجاد هیدروسل در نوزادان نارس بیشتر است. اما معمولا فقط یک درصد مردان بالغ به هیدروسل دچار می‌شوند.

آیا هیدروسل‌ها سرطانی هستند؟

هیدروسل‌ها ممکن است ناراحت کننده باشند، اما در اکثر موارد خوش‌خیم و بی‌خطر هستند؛ اما اگر ناراحتی، درد یا تورم غیر عادی را مشاهده کردید؛ باید حتما به پزشک مراجعه کنید.

آیا جراحی هیدروسل می‌تواند باعث ناباروری، اختلال نعوظ یا کاهش تستوسترون شود؟

هیدروسل هیچ‌ یک از این شرایط را ایجاد نمی‌کند و معمولا بی‌خطر است. اما در صورت مشاهده تورم در بیضه، به پزشک مراجعه کنید تا از شرایط جدی‌تری که ممکن است منجر به ناباروری، اختلال نعوظ یا کاهش تستوسترون شود، جلوگیری شود.

آیا ممکن است هیدروسل منفجر شود؟

پارگی هیدروسل یک اتفاق نادر است. طبق تحقیقات، می‌توان گفت که در 50 سال گذشته فقط 4 مورد پارگی هیدروسل گزارش شده است. در این موارد، پارگی به دلیل ضربه یا به صورت خود به خود در هنگام خواب، صورت گرفته است.

جراحی هیدروسل چقدر درد دارد؟

این جراحی برای خارج کردن مایع جمع شده در کیسه بیضه و جلوگیری از تجمع مجدد مایع، انجام می‌شود. بعد از این جراحی، ممکن است بیش از حد معمول احساس خستگی کنید و نیز ممکن است درد خفیفی را در کشاله ران احساس کنید. ممکن است کشاله ران یا بیضه کبود و متورم شود. این حالت‌ها معمولا بین 2 تا 3 هفته رفع می‌شوند.

آیا هیدروسل باعث اختلال نعوظ می‌شود؟

خیر. هیدروسل باعث ناباروری یا اختلال نعوظ نمی‌شود. اما تاثیرات روانی هیدروسل و تورم بیضه، می‌تواند منجر به اختلال نعوظ موقتی شود که این حالت بعد از درمان هیدروسل رفع می‌شود.

آیا هیدروسل بر تعداد اسپرم تاثیر می‌گذارد؟

هیدروسل یکی از شایع ترین علل تورم کیسه بیضه است که حدود 1٪ از جمعیت بزرگسال را تحت تاثیر قرار می‌دهد. هیدروسل معمولاً بدون علامت است؛ اما برخی از انواع هیدروسل می‌توانند منجر به ناباروری شوند.

آیا هیدروسل می‌تواند بر کلیه‌ها تأثیر بگذارد؟

دریچه‌های پیش‌آبراه خلفی (PUV) می‌توانند باعث هیدرونفروز خفیف تا شدید در یک یا هر دو کلیه شوند، اما در بسیاری از موارد کلیه‌ها به خوبی به فعالیت خود ادامه می‌دهند. بزرگ شدن مثانه هم تحت تاثیر انسداد جریان ادرار قرار می‌گیرد.

آیا هیدروسل می‌تواند باعث مشکلات ادرار شود؟

ممکن است به طور مثال بیضه راست با هیدروسل درگیر شده باشد اما بیضه چپ سالم باشد. بزرگ و سنگین شدن بیضه باعث ایجاد ناراحتی‌های فیزیکی، روانی و افسردگی می‌شود. در این صورت ممکن است مشکل تکرر ادرار در حدود 15 تا 20 بار در روز، وجود داشته باشد.

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

Call Now Buttonمشاوره و تماس
× مشاوره رایگان